Radonmittauksen aika on nyt

Radon on maaperästä peräisin oleva jalokaasu. Radon on asuntojen ja työpaikkojen sisäilmassa esiintyvä näkymätön ja hajuton keuhkosyövän aiheuttaja. Keskimäärin puolet suomalaisen saamasta vuotuisesta säteilystä on peräisin sisäilman radonista. Pitkäaikainen asuminen korkeassa radonpitoisuudessa lisää huomattavasti riskiä sairastua keuhkosyöpään. Suomessa noin 300 ihmistä saa joka vuosi keuhkosyövän radonista. Nämä syövät olisivat estettävissä rakennukseen tehtävillä korjauksilla.

Radonin hajoamistuotteet kulkeutuvat hengitysilman mukana keuhkoihin ja tarttuvat keuhkojen sisäpintaan, missä ne lähettävät alfasäteilyä ja hajottavat keuhkosoluja. Keuhkojen saama säteilyannos lisää riskiä sairastua keuhkosyöpään. Pienikin säteilyannos voi aiheuttaa syövän, vaikka todennäköisyys on tällöin pieni. Mitä pidempään ja mitä korkeammassa radonpitoisuudessa oleskelee, sitä suurempi riski on. Suomessa on maailman suurin radonpitoisuus, mikä johtuu Suomen geologiasta.

Nykykäsityksen mukaan radon ei aiheuta muita terveyshaittoja kuin keuhkosyöpää. Toisaalta, on mahdollista, että muiden sisäilmaongelmien aiheuttamat oireet korostuvat, jos tilassa on korkea radonpitoisuus. Tämä voisi olla yksi tekijä rakennuskannan ja rakennusmateriaalien lisäksi, joka selittää sen, miksi Suomessa oireillaan huomattavasti enemmän sisäilmasta kuin muualla maailmassa.

Mittaus on helppoa, mutta vie aikaa

Huoneilman radonpitoisuus mitataan radonmittauspurkeilla. Mittaus kannattaa tehdä asunnoissa ja rakennuksissa jotka ovat maan tasolla.

Hyvä arvio altistuksesta saadaan, kun mitataan kahdella radonmittauspurkilla asunnon eri huoneissa ja/tai kerroksissa. Mittausajaksi suositellaan kahta kuukautta marraskuun alun ja huhtikuun lopun välisenä aikana. Näin ollen juuri tammikuussa on hyvä hetki tilata radonmittauspurkki kotiin.

Radonpitoisuuden mittauksen voi tilata esimerkiksi STUKista. STUKin palvelun hintaan sisältyy asiakkaalle postitettava radonmittauspurkki, analyysi ja tuloskirje.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top