Resepti terveeseen lomaan: Bungalowi ja merituuli

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En tiedä voinko enää koskaan asua tavallisessa hotellissa tämän loman jälkeen. Olen löytänyt sielun- ja kehonrauhan bungaloweista. Olen avoimesti kertonut homealtistuksestani ja monikemikaaliyliherkkyydestä sekä niiden tuomista käytännön ongelmista: joudun usein rajoittamaan elämääni sisäilman ja kemikaalien takia.

Saan oireita rakennuksissa, joissa on kosteus- tai homevauriota tai runsaspäästöisiä tai kemiallisesti vaurioituneita rakennusmateriaaleja. Tällaisten tilojen välttäminen on jo itsessään varsin hankalaa, mutta tähän päälle kun vielä laitetaan ihmisten käyttämät hajusteet, huonetuoksut ja siivousaineet niin olemiseni alkaa olla varsin miinoitettua.

Hometta muuallakin kuin Suomessa

Uskaltauduin kuitenkin lasten kanssa matkalle Thaimaahan, vaikka minua varoiteltiin etukäteen, että rakennuskanta on hyvin homeessa. Kun astuin lentokoneesta vievästä putkesta lentokentälle, meinasin pyörtyä: Krabin lentokenttä on todella yksi homeisimmista paikoista, joissa olen hengittänyt. Tässä on yksi syy sille, että meillä on mukana vain käsimatkatavara. Lentokentältä pääsee nopeasti pois, kun ei tarvitse odotella matkalaukkuja hihnalta.

Tähän mennessä olen havainnut, että lähes kaikki muutkin ”oikeat rakennukset” ovat täällä homeessa. Sen haistaakseen ei tosiaan tarvitse olla vainukoira tai rakennusterveysasiantuntija. Täällä haisee ihan rehellisesti home. Homeessa ovat rakennusten lisäksi niiden sisällä olevat tekstiilit sekä erityisesti lastulevystä valmistetut kalusteet. Perinteiset aasialaiset täyspuiset huonekalut ovat sen sijaan olleet ok.

Se että rakennukset ovat täällä homeessa johtuu monesta syystä: maakosteuden nousua rakenteisiin ei ole estetty, sadevedet kastelevat rakennuksen vieriä ja katot vuotavat, vessoissa ei ole vesieristeitä eikä huoneistoissa ole minkäänlaista ilmanvaihtoa (ei siis ole venttiileitä sisään tai ulostulevalle ilmalle), silti ilmastointilaitteet hurnuttavat ja ilmankosteus tiivistyy kylmille pinnoille. Homeen lisäksi viemärikaasut ovat todellinen ongelma. Ikävä kyllä viemärikaasut saattavat vaivata myös bungaloweissa, siitä on esimerkki tässä kirjoituksessa.

Hotellissa ulkona

Onneksi tiesin, että ilmaston puolesta voisimme nukkua hotellin terassilla. Niinpä olin muutamaksi yöksi varannut hotellin, jossa oli suuri terassi. Vietimme suurella terassilla, hyttysverkon alla nukkuen lopulta viikon, jonka jälkeen suuntasimme pienelle ja syrjäiselle Ko Kho Khaon saarelle.

 

Hotellin pitäjät suhtautuivat oikein ymmärtäväisesti pyyntööni siirtää sänky terassille. Yritin kertoa heille monikemikaaliyliherkkyydestä ja sen jälkeen vastaanoton tyttö nappasikin kylpyhuoneen hajusteen pois lavuaarin tason alta. Vaikeahan tätä on selittää ihmiselle, joka elää yhteiskunnassa, jossa ei varmasti koskaan ole puhuttu sisäilmaongelmista tai niiden seurauksista.

Saarella, jonne saavuimme on tuttaviemme villa eli suomeksi kesämökki. Havaitsin jo ensimmäisellä ovenavauksella, että en voisi tuossa talossa hyvin. Ongelmana olivat etenkin homeiselle sienelle haisevat lastulevyhuonekalut. Yhden yön kokeilun jälkeen päätin keksiä vaihtoehdon. Mittailin jo terassilta paikkaa hyttysverkolle ja sängyille.

Pian kuitenkin huomasin, että villaresortin vieressä olikin mitä viehättävin bungalovipaikka. Bungalowiksi siis kutsutaan pieniä taloja, joissa on useimmiten yksi tai korkeintaan kaksi huonetta. Luulen, että alunperin bungalowit ovat olleet kevytrakenteisia majoja, kuten tämä, jonka löysimme Ko Kho Khaon saarelta. Joissain paikoissa bungaloweiksi kutsutaan myös pieniä betoni- tai harkkorakenteisia taloja – minusta ne eivät ole oikeita bungaloweja.

Palmunlehtien alla turvassa

Löytämämme Ko Kho Khao Riversand-resortin bungalowit on rakennettu perinteisin menetelmin. Olin paikassa kaksitoista yötä ja voin paremmin kuin missään ennen. Ehdin tutustumaan hyvin eläkeläispariskuntaan, joka pyörittää paikkaa. Vaimon nauru kuului aina sieltä täältä, kun hän istutti vasta-avattuun paikkaan banaanipensaita ja kukkia. Mies on eläkkeelle jäänyt poliitikko, joka harrastaa vanhojen palmuplantaasien uudelleenmaisemointia. Hän kertoi, että yhden perinteisen bungalowin rakentamiseen menee noin kymmenen päivää ja rakentajat tulevat Pohjois-Thaimaasta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

IMG_0633

15935369_10154261557048506_1451908850_o

Bungalowini ovessa oli lukko, mutta jätin sen useimmiten lukitsematta. Bungalovissamme nimittäin ei ollut ikkunalaseja lainkaan. Myöskin katto on kattokolmion kohdalta auki. Eikä tämä pelottanut yhtään. En ole koskaan tuntenut olevani näin turvallisessa paikassa. Täällä ei kuulema koskaan ole ollut varkauksia. Tsunamia kyllä toki pelkäsin sen verran, että latasin maanjäristyksistä varoittavan sovelluksen. Jättiaalto pyyhkäisi tämänkin paikan yli silloin kymmenen vuotta sitten. Saarelle on nykyään rakennettu varoitusjärjestelmä sekä torneja, joihin pääsee turvaan jos aalto yllättäisi. Pelätä ei siis tarvitse.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bungalowin edustalla on ihana terasssi, jolla on integroitu penkki. Siinä voi ihailla aamuaurinkoa. Terassille mahtuu lisäksi kaksi riippukeinua, joissa voi myös nukkua yön, jos saa viritettyä hyttysverkon riippumattojen ylle.

Sisällä on yksi huone, johon mahtuu parisänky sekä yksi lisävuode. Molempien päälle viritetään yöksi hyttysverkot, sillä huoneen lattia on lautaa, josta näkee läpi. Lattiraoista onkin hauska seurailla rapujen kulkua. Paikka nimittäin kuhisee erilaisia rapuja. Aamulla oli hauska tarkastaa, millaiset kuviot rapujen raahaamat simpukankuoret ovat saaneet aikaiseksi yön aikana.

Ulkoilma on sisäilma

Bungalowissa on siis todella hyvä sisäilma: sisäilma on käytännössä raikasta meri-ilmaa. Riversand on siis aivan meren rannalla, mökkien ja rannan välissä on vain kapea havumetsikkö.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tavallisessa rakennuksessa homeen lisäksi sisäilmaongelmia aiheuttavat materiaalipäästöt. Niistä ei pääse täysin eroon bungalowissakaan. Tunsin majassa hieman katon tuoksun, sillä katto on rakennettu kuivatuista palmunlehdistä. Tuoksu tuntui hieman samalta kuin kuivunut saunavasta. Minulle ei siitä kuitenkaan tullut mitään oireita.

Myös seinät on tehty kasvista. Kasvien varret on aselteltu limittäin, niin että kuvio näyttää jonkinlaiselta punokselta. Tämä on todella hengittävä rakenne: tuuli siivilöityy suoraan seinän läpi. Yöllä heräsin ja mietin säälien ihmisiä, jotka nukkuvat ilmastointilaitteiden hurnutuksessa. Bungalowi on täydellinen ratkaisu kuumaan ilmastoon.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rakennusmateriaaleissa voisi vielä hifistellä

Kaikki rakennusmateriaalit ovat suoraan luonnosta. Ja se onkin oikein toimiva resepti. Kun tutkin tarkemmin, huomasin, että monissa kohdin rakenteisiin ja esimerkiksi sänkyyn oli kuitenkin käytetty aika huonokuntoista puuta. Joissain kohdin olin näkevinäni jopa vanhoja kosteusjälkiä: rakennusmateriaaleja ei olla todennäköisesti suojattu kosteudelta kuljetuksen tai rakentamisen aikana.

Tämä ei kyllä toisaalta haitannut, sillä emme oireilleet paikassa lainkaan. Mutta mietin että hieman miellyttävämpi voisi kokemus olla, jos materiaalien laatuun olisi kiinnitetty edes vähän huomiota. Lisäksi todella pahoin herkistyneelle pienikin homemäärä voi olla ongelma. Tosin uskon, että kokonaisuus tässäkin ratkaisee, kun ulkoilma on niin hyvää, saattaa parantuminen lähteä pian käyntiin ja ehkä silloin kestää pieniä määriä homettakin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Huoneesta on kulku vessaan, jossa on siisti pönttö ja lavuaari. Vessasta pääsee suihkuun, joka onkin ulkona. Oli todella ihanaa käydä suihkussa ulkona. Sekin oli ihanaa, että pimeällä näki tähtitaivaan vessasta, sillä kattokolmio oli avoin myös vessan puolelta.

Koska jätevedet menevät täällä päin maailmaa todennäköisesti käsittelemättöminä luontoon, kannattaa matkakosmetiikan olla todella ympäristöystävällistä. Siksi minulla oli tällä kertaa mukana MeineBase, joka osoittautui kyllä entistä arvokkaammaksi tällä matkalla.

Toipumismatkoja sisäilmasta sairastuneille?

Voin paikassa ollessani niin hyvin, että aloin pohtia olisiko mahdollista järjestää ryhmämatka homeesta ja kemikaaleista sairastuneille. Tai miksipä ei myös ihan tavallisille ihmisille, jotka haluavat parantaa terveyttään loman aikana. Ja toisaalta myöskin sellaisille, jotka eivät halua sairastua lomalla. Väitän nimittäin, että suurin osa matkoilla saaduista korvatulehduksista, flunssista, angiinoista, keuhkoputkentulehduksista ja niin edelleen johtuvat hotellien kammottavan surkeista sisäilmoista.

Itse en ainakaan haluaisi pilata lomaani sairastelemalla hotellien homevaurioiden takia. Lisäksi – bungalowissa lomailu on upea kokemus! Bungalowissamme oli naksuttelevia gekkoja, sammakoita ja lattian alla mönkiviä rapuja. Kaikki eivät ehkä tykkää kohdata luontoa niin läheltä, mutta meille se ainakin sopi. Terassilta näimme valtavan vesipuhvelilauman, jättiliskoja sekä linnun, jonka poikamme tunnisti tornipöllöksi.

Juttelin alustavasti paikan pitäjän kanssa. He olisivat valmiita tekemään erityisjärjestelyitä, kuten pesemään vuodevaatteet hajusteettomilla pesuaineilla, ennen mahdollisia sisäilmasairaita asiakkaita. Tämän lisäksi resortin ruokatarjontaan toivoisin kaikenlaista hienosäätöä, joka tukee sisäilmasta sairastuneiden parantumista.

IMG_0628

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

IMG_0623

Mitä mieltä olet? Onko ihan hullu idea?

Toisaalta, jos ryhmämatka jää ideatasolle, tästä voi kuka tahansa napata vinkin ja varata paikan tuosta resortista ihan itsenäisestikin.

Mutta jos järjestäisin ryhmämatkan, siellähän voisi pitää myös luentoja ja kaikenlaista kiinostavaa. Hmm. Kunhan unelmoin…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ja mielelläni kuulen mitä mieltä sinä olet tästä!

P.S. Tämän blogipostauksen kirjoittamisen jälkeen olen löytänyt vihdoin parannuskeinon homeyliherkkyyteen sekä monikemikaaliyliherkkyyteen. Olen harjoittanut DNRS-menetelmää ja saanut aikaan merkittäviä muutoksia terveydessäni. Suosittelen lämpimästi tutustumaan menetelmään!

22 Comments

  1. Katja
    20.1.2017

    Ulkoilmaloma hajusteettomassa ympäristössä luentojen äärellä, kuulostaa mahtavalle lomaidealle! Uskon että kiinnostusta (ja tarvetta) olisi. Kiva myös kun jaoit kokemuksesi!

    Vastaa
    1. Katja
      20.1.2017

      Lomaloma, taidankin olla jo loman tarpeessa. ?

      Vastaa
    2. Maria
      20.1.2017

      Kiitos kommentista sullekin, pitää alkaa työstää tätä ideaa ilmeisesti.

      Vastaa
  2. Marja Majuri
    20.1.2017

    Oi, kuulostaapa ihanalta! Tuollaiseen lomaanhan voisi sitten lisätä kaikenlaista ohjattua: joogaa, venyttelyä, ravitsemusluentoja ja -kokeiluja, kirjoittamista, maalaamista…! Voin tulla pitämään ainakin kirjoittamiskursseja, jos järjestät hyvinvointimatkoja. 🙂

    Vastaa
    1. Maria
      20.1.2017

      Kiitos! Pistetään korvan taa! Mä voisin tarvita ainakin kirojituskurssia!

      Vastaa
  3. Mimi
    20.1.2017

    Olisi aivan loistava idea! Tälläistä palveluahan ei vielä ole millään matkatoimistolla. Meidän perhe ainakin lähtisi 🙂 Ehkä lähdemme jo omatoimisesti tuonne kun ollaan saatu reissurahat säästettyä. Kiitos ihanasta postauksesta ja kuvista!

    Vastaa
    1. Maria
      20.1.2017

      Kiitos kommentista! Kyselen jos joku matkatoimisto tekisi vaikka yhteistyössä. Menkää ehdottomasti, ihana paikka!

      Vastaa
  4. Maria-TErttu Lindfors
    20.1.2017

    kiinnostaa! Vaikka en ole kemikaaiyliherkkä, niin tiedän siitä paljon, koska lähipiirissäni on ihmisiä, jotka ovat sairastuneet vakavasti. Elukoista en tykkää yhtään. Minulla on lapsia, joten arvelen, että tämä olisi aivan ihana ympäristö heille. Mies vihaa kuumuutta.

    Vastaa
    1. Maria
      20.1.2017

      Kiva kuulla. Onneksi täällä ei ole mitään kovin vaarallisia eläimiä. Sammakonkin sain hätystettyä jonnekin kylppärin peilin taa. Sieltä se aina välillä kurkki.

      Vastaa
  5. Heli
    20.1.2017

    Oi, miten ihana ajatus sinulta! Olisi turvallista matkustaa toisten samasta ongelmasta kärsivien kanssa, kun voisimme turvautua toisiimme. Matkustamisesta luopuminen sairastumisen takia v. 2005 on ollut yksi isoja menetyksiä.

    Vastaa
  6. Titityy
    20.1.2017

    Kiitos hyvästä tekstistä, minäkään en ole luopunut matkustamisesta mutta ainahan tietyt jännitykset ovat mukana. Valitsen majapaikaksi uusia, puulattialla varustettuja vaihtoehtoja. Aluksi otin aina oman tyynyliinan mukaan ja pakkasin vaatteet vielä muovipusseihin laukkuun. Pari kertaa huonetta on pitänyt vaihtaa, muuten ollut ok. Mutta just kaikki huonetuoksut on suoraan sieltä. En vaan tajua, kuinka joku niistä tykkää. Hieno tuo hahmottelemasi matkaidea, kannattaa kehitellä! Ja pistän vinkin korvan taakse 🙂

    Vastaa
  7. Nimetön
    21.1.2017

    Ihana idea Maria, ei muuta kuin järjestelemään! Ryhmä täyttyy varmaan heti ja kohta huomaat tekeväsi näitä useamman kerran vuodessa. Kiitos että jaoit näitä kokemuksia, niitä on ollut ihana lukea matkanne ajan

    Vastaa
  8. […] kun edellisessä postauksessa ylistin bungaloweja vedän sen nyt nopeasti takasin. Pelkkä bungalowi ei tee matkaa […]

    Vastaa
  9. Nimetön
    21.1.2017

    Samankaltaisia vaihtoehtoja löytyisi lähempääkin jos haluaisi välttää lentämistä. Voisi kuvitella että kotimaan metsissä yöpyminen erilaisissa majoitteissa tai lumilinnoissa toimisi hyvin. Toki se ei ole kaikille sitä mitä lomaltaan kaipaa, mutta taatusti sisäilmaongelmaiselle löytyy vaihtoehtoja lähempääkin jos niitä haluaa.

    Vastaa
  10. Minna
    25.1.2017

    Tekstejäsi on mielenkiintoista lukea. Olin eilen tutustumassa kouluun johon oppilaat olivat muuttaneet vasta 2 viikkoa sitten evakosta. Paljon /lähes kaikki oli uusittu…mutta… Siellä leijui vielä uusien kalusteiden ,maalien ja paikoilleen liimattujen mattopalojen katku.Yleiset tilat ja luokat oli lattiasta pinnoitettu jollakin ihmeellisellä kokolattiamaisella materiaalilla. Ei muovimattoa,laattaa,tai lamineettia.Moni ei varmaan hajuista kärsinyt,mutta itse olen pikkuhiljaa herkistynyt hajuille ja astmapiippu aina varoiksi mukana. Jossain blogissasi varmaan saa lukea siitä miten itselläsi ovat oireet alkaneet?

    Vastaa
    1. Maria
      26.1.2017

      Minulla on ollut monta tapausta jossa sisäilman pilaaja on ollut yksi tietty käytetty kokolattiamatto, jota vieläpä mainostetaan allergimerkillä. Todella mielelläni tietäisin, mikä matto tuossa on kyseessä. Jos haluat, laita viestiä asiakaspalvelu@marianordin.fi

      Vastaa
  11. Sanna
    25.1.2017

    Toipumisloma sisäilmasta sairastuneille kuulostaa todella mahtavalta idealta, joko otat varauksia vastaan?:D

    Vastaa
    1. Maria
      26.1.2017

      Heh, pitää vähän vielä suunnitella. Mutta olen nyt takaisin kotona ja heti jo selaan lentoja loppuvuodelle…

      Vastaa
  12. Heidi
    26.1.2017

    Hei!
    Koitin booking.fin kautta varata kysyiseen paikkaan bungalowia innoittamanasi, mutta ei onnistunut sillä kenttään tulee viesti: tämä on vain aikuisille tarkoitettu majoituspaikka, joten lapset eivät voi yöpyä täällä.
    voihan harmi…

    Vastaa
  13. […] P.P.S. Tammikuussa olin lasten kanssa kolmistaan kuukauden melkein taivasalla Thaimaassa,  matkakosmetiikastani voit lukea esimerkiksi tästä ja ihanasta terveellisestä majoitusvaihtoehdosta tästä. […]

    Vastaa
  14. […] tropiikkiin Eettisiä elefanttielämyksiä Thaimaassa Myrkyllinen tuhatjalkainen pisti lastani Resepti terveeseen lomaan: bungalowi ja merituuli Hiiltä hammastahnan […]

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top