Slime eli leikkilima on ollut jo pitkään lasten ykkösvillitys. Mutta onko limojen valmistamisesta ja slimellä leikkimisestä syntyvä kemikaalikuorma haitallinen terveydelle?
Olin eilen lasten kanssa slime workshopissa, jossa tietenkin valmistettiin leikkilimoja. Alkuun olin ajatellut jättää lapset vain keskenään kokkailemaan nuljaskoita, mutta kun näin valmistusaineet, ajattelin että itseasiassa olisi kiinnostava nähdä miten lima tehdään.
Todella monet ystäväperheet ovat tuskailleet minulle limavillityksestä. Jonkun partavaahto on käytetty kokonaan, kenellä on loppunut huuhteluaine ja yksi kokeellinen limakokkailija testasi olisiko äidin kalliista hajuvedestä hyötyä liman koostumukselle.
Meillä lapset rakastavat kyllä kemistileikkejä, mutta limaa ei meillä kotona ole vielä valmistettu. Ja kun näin, millaista puuhaa liman valmistaminen on, olen ihan tyytyväinen siihen, ettei liman valmistus ole rantautunut meidän kotiin.
Lapset tekivät limatyöpajassa reseptillä, johon kuului:
- liimaa (Erikeepper käy, mutta työpajassa oli Ranskasta tilattua karvasmantelinhajuista kirkasta liimaa)
- tilkka vettä
- vähän Bliw-käsisaippuaa
- booraksia
- elintarvikeväriä
- glitteriä
Ainekset vain sotkettiin yhteen ja jos koostumus oli liian tahmea, lisättiin booraksia. Limoista tuli kyllä tosi hienoja.
Minäkin leikin lapsena limoilla ja muistan hyvin sen kostean ja kylmän tunteen, joka hyvästä limasta jäi käsiin. Ja olen monesti sen jälkeen kaupassa limapurkin nähtyäni miettinyt, mitähän limat sisältävät. Nyt se on vihdoin selvinnyt!
Todennäköisesti myös kauppojen limat sisältävät booraksia, joten ne eivät välttämättä ole yhtään kotiekoisia turvallisempia kemialliselta koostumukseltaan. Niin, siis booraksi ja boorihappo, joita limojen valmistamisessa käytetään, ovat molemmat terveydelle haitallisia aineita.
Booraksi on terveydelle haitallista
Booraksi ja sen reaktiotuote boorihappo ovat molemmat myrkyllisiä. Monissa limaresepteissä käytetään silmätippoja, juuri sen takia että tipat sisältävät boorihappoa. Booraksi on tehokas mikrobimyrkky, joka desinfioi ja tappaa mikrobit. Näitä aineita käytetään muun muassa homesiivouksessa, mutta enää homedesinfiointia ei varsinaisesti suositella. Limaan lisättynä booraksi takaa sen, ettei lima homehdu. Osa lapsista ja vanhemmista on varmaan joskus järkyttynyt avattuaan kesymmistä ainesosista valmistetun limapurkin, joka onkin umpihomeessa.
Olen pitkään seurannut homealtistuneiden keskusteluja myös ulkomailla ja siellähän homealtistuksesta toipumisen tueksi suositellaan booraksin nauttimista sisäisesti. Monet amerikkalaiset pitävätkin booraksia taivaanlahjana ja vastauksena lähes kaikkiin pulmiin. Osa käsittelee sillä koko irtaimistonsa, kotinsa, pesee sillä vaatteensa, hiuksensa ja juo vielä kulauksen päälle. Akuuttia vaaraa booraksin ei siis pitäisi aiheuttaa, vaikka se onkin luokiteltu lisääntymisterveyttä vaarantavaksi aineeksi.
Mutta on limassa muitakin haitallisia aineita! Liimasta haihtuu paljon VOC-yhdisteitä, jotka voivat varmasti herkimmille aiheuttaa huonovointisuutta, väsymystä tai päänsärkyä. Liima sisältää lisäksi säilöntäaineita (Metyyli-isotiatsolinoni ja Metyylikloori-isotiatsolinoni), jotka on muun muassa kielletty iholle jätettävissä kosmetiikkatuotteissa. Tämä säilöntäaineyhdistelmä voi herkistää ja aiheuttaa sille allergisoituneelle rajunkin reaktion.
Bliw pesuneste sen sijaan sisältää sulfaatteja ja säilöntäaineita, jotka voivat myös allergisoida tai ärsyttää. Itsehän en useinkaan anna lasten käyttää edes nestemäisiä pesuaineita juurikin säilöntäaineiden takia, joten tuntuu hassulta että nyt tätä ainetta käytetään lelun raaka-aineena.
Slime eli lima on kemikaalicocktail, mutta mitä sitten?
Itselläni on nyt todella ristiriitaiset fiilikset. Kotona en käyttäisi käsienpesuun tai muuhunkaan mitään nestemäistä pesuainetta, koska en halua altistaa perhettäni turhaan säilöntäaineille, jotka vaikuttavat ihon ja suoliston mikrobiston lajirikkauteen ja lukumäärään. Uskon, että monipuolinen luonnollinen mikrobisto on erittäin tärkeä vastustuskyvyn rakennusosa.
Lapset eivät ole olleet edes flunssassa kolmeen vuoteen, kun olemme noudattaneet kehittämääni elämäntapaa, joka ei turmele omia hyviä bakteereja. En siis vähällä jousta periaatteistani, sillä mahdolliset tulokset ovat olleet niin positiivisia.
Niinpä mietin, onko limalla leikkiminen välttämätöntä? Ja onko limaa pakko tehdä aineista, jotka ovat haitallisia bakteereille. Toinen vaihtoehto olisi tietenkin tehdä jonkinlaisia luomulimoja, jotka eivät sisällä mitään synteettisiä kemikaaleja, vaan ruokakaapin aineksia. Reseptejä varmaankin löytyy? Tosin niiden haittapuoli voi olla, että säilöntäaineettomat limat homehtuvat helposti.
Lima on sukupolvikokemus
Minusta on tärkeää, että lapset myös ovat vähän kärryillä lapsimaailman trendeistä tai sukupolvikokemuksista. Eli olen ihan tyytyväinen siihen, että kävimme edes kerran kokeilemassa limantekoa. Lapset ovat kyllä innoissaan räplänneet limojaan, mutta mitään hinkua valmistamiseen ei ole ilmennyt.
Limatyöpaja oli loistava kokemus, nimittäin jos limaa tekee kerran kotona, on kynnys tehdä sitä uudestaan matalampi. Me kävimme Le Petit Atelierissa, mutta voisi olla hyvä idea järjestää limakokkauskurssi vaikka kaveriporukan kesken tai lasten synttäreillä. Sitten se homma on ulkoistettu ja kaikki pääsevät kokkaamaan limaa edes kerran.
Mitä lasten valmistamille kuudelle limalle nyt tapahtuu? En tiedä. Todennäköisesti ne eivät tule homehtumaan booraksin ansiosta, joten toivon, että ne joku yö häviävät tai kutistuvat pois. Yhteen sekoitimme ehdotuksestani kokeeksi ruokasoodaa ja se meni pilalle. Tiedän siis, miten saan loputkin limat tarvittaessa pois päiviltä…
Mielestäni lasten voi hyvin antaa valmistaa limaa muutaman kerran vuodessa, mutta jos hommasta tulee jokapäiväistä, rajoittaisin leikkiä. Tai jos valmistettua limaa pidetään kädessä yli 20 minuuttia päivässä, yrittäisin keksiä muutakin tekemistä. Tällä hetkellä kukaan ei tiedä, mitä jatkuva läträäminen säilöntäaineiden kanssa tekee ihon ja suoliston elintärkeälle bakteerijoukolle. Minun aavistukseni on, että se ei voi olla ainakaan hyödyllistä terveydelle.
Laita linkki kommenttikenttään jos tiedät hyvän, turvallisen limareseptin!
Lisää juttuja aiheesta:
Leikkiä lasten terveydellä – ajatuksia lelujen kemikaaleista
Lasten limavillityksestä ja terveysriskeistä Ylen artikkelissa
11.3.2018
Meillä on tehty viisiveen kanssa ”limaa” tavallisesta perunajauhosta ja vedestä. Vettä lisätään sen verran, että koostumus on tarpeeksi notkeaa. Tulee tosi kiva koostumus, puristettaessa kiinteää mutta kun puristus vaimenee niin lima taas notkistuu.
Tällä ohjeella valmistettu lima ei toki säily, mutta ihan hauskaa kertaluontoista tekemistä. Ja mikä tärkeintä, ilman kemikaaleja. Voi huoletta tehdä myös pienemmän lapsen kanssa. 🙂
11.3.2018
Uusimmassa Koululaisessa oli ohjeita syötäväksikin kelpaavien limojen tekemiseen.
Kiinnostaisi kuulla lisää tuosta kehittelemästäsi elämäntavasta, joka ei tuhoa elimistön omia bakteereja.
11.3.2018
Meillä ei lapset ole onneksi innostuneet limoista eikä niiden tekemisestä.
Itse en jaksa moista ymmärtää, mutta ehkä minulla onkin vain vanha ja kankea pää…
Edes noihin ”syötäviin limoihin” en oikekn taivu. Mielestäni ruualla leikkiminen on vaan ällöä.
11.3.2018
Perunajauhoa vettä,vesiväriä ja mikroon..siitäkin saa limaa tehtyä =D
11.3.2018
Tämä on sellainen aihe jota meilläkin on mietitty, lapset ovat saaneet tehdä slimeä mökillä ulkoilmassa ja jopa he itse miettivät että onkohan tämä ihan terveellistä. Pisteet tietysti lapsille (10v, 12v ja 14v), muistavat varmasti pestä kätensä limä käsittelyiden jälkeen.
12.3.2018
Sen unohdinkin kirjoittaa, että käsien pesu homman jälkeen on ehdoton!
12.3.2018
[…] Tämän takia en myöskään halua kotiini antimikrobisia esineitä tai antimikrobisia vaatteita. En myöskään haluasisi että lapset leikkivät ainakaan kovin paljoa säilöntäaineita sisältävillä leikkilimoilla. […]
12.3.2018
Meillä on tehty slimeä kaikesta, mitä ruokakaapista löytyy. Tuo liima mietityttää, sitäkin ovat laittaneet joskus mukaan, ja joku aika sitten sen kielsin. Kuten myös partavaahdon. Ei nekään mielestäni ole täysin luotettavia pyöritellä pidemmän aikaa käsissä ja nenän lähellä. Ja itse saan päänsäryn joistain näiden yhdisteiden hajuista..
13.3.2018
Jep! Jos meillä nyt innostuttaisiin, niin ohjaisin keittiön kaapeille limakokkaajat.
5.2.2019
[…] Tämän takia en myöskään halua kotiini antimikrobisia esineitä tai antimikrobisia vaatteita. En myöskään haluasisi että lapset leikkivät ainakaan kovin paljoa säilöntäaineita sisältävillä leikkilimoilla. […]
22.4.2019
Tämä on jo vanha ketju, mutta asia meillä nyt ajankohtainen. Tyttö 14v edelleen jaksaa näitä limoja pyöritellä. Mies epäilee, että on koukussa näissä oleviin liimoihin – niin kuin liimojen haistelijat. Voiko olla näin vai ollaanko me jo liian hysteerisiä.