Rintasyöpä ja rintaliviit – Tästä syystä olen vähentänyt rintaliivien käyttöä

Viime keväänä tunsin vasemmassa rinnassani kipua. Eräänä aamuna kuukautisten jälkeen päätin tutkia rintani ohjeen mukaan. Tunsin rinnassa terävän möykyn, joka myös hieman aristi. Varasin ajan lääkärille seuraavaksi päiväksi. Myös lääkäri tunsi patin. Sain lähetteen mammografiaan.

Mammografiaan pääsyn odottaminen on ollut yksi kamalimmista asioista joita olen kokenut. Vaikka olin jo tuolloin juuri aloittanut aivotreenin ja omaksumaisillani positiivisen ajattelun periaatteet, oli mahdollisen rintasyöpätuomion odottaminen tyynellä mielellä hyvin haastavaa.

Mammografia itsessään ei ollut sen kummempi tutkimus. Mutta tutkimuksen jälkeen minun pyydettiin jäädä odottamaan, sillä jos mammografiakuvassa näkyisi jotain erityistä, minun pitäisi mennä vielä rinnan ultraäänitutkimukseen. Viidentoista minuutin päästä minut tultiin kutsumaan ultraan. Siinä Kirurgisen sairaalan odotushuoneessa hoitajan sanat kuulostivat lähinnä kuolemantuomiolta.

En oikein ikinä saanut täysin selville, mitä rinnassa oli. Ultrassa ei ilmeisesti näkynyt mitään kovin selkeää. Sain ohjeeksi tarkkailla pattia muutaman kuukauden.

Koska ajattelin, että en voi ainakaan nyt pariin kuukauteen tehdä mitään asialle, päätin tehdä sellaisia asioita rintojeni hyväksi, joita voin tehdä. Suuntasin rintoihini kauniita ajatuksia ja kylvin kiitollisuudessa ihania rintojani kohtaan. Ja vähensin rintaliivien käyttöä Ja lopulta unohdin koko patin.

Tiukat rintaliivit voivat olla yhteydessä rintasyöpään

Jos goolaat rintasyöpä ja rintaliivit sanaparilla, löydät satoja linkkejä, joissa kerrotaan, ettei rintaliivien käyttäminen ole yhteydessä rintasyöpään. Nämä kaikki linkit minäkin luin läpi viime keväänä.

On kuitenkin mahdollista, että tutkimukset, joiden perusteella johtopäätös on vedetty on tehty puuttellisesti. Nimittäin löysin myös muutamia tutkimuksia, joissa on tultu täysin toisenlaiseen loppupäätelmään.

Kansainvälisessä Journal of Oncology Research and Treatments –syöpätutkimusjulkaisussa vuonna 2016 julkaistu tutkimus osoittaa, että tiukkojen rintaliivien pitäminen useita tunteja päivässä on yhteydessä suurempaan riskiin sairastua rintasyöpään. Tämä on poikkeuksellinen tutkimus, sillä ensimmäistä kertaa tutkimukseen osallistuvien naisten rintaliivien kiereys ja sen vaikutus rintasyöpäriskiin on tutkittu. Tässä tutkimuksessa kävi todella ilmi, että mitä kireämmät liivit ja mitä pidempään niitä vuorokaudessa pitää, sitä suurempi oli myös riski sairastua rintasyöpään. Kaarituet eivät vaikuttaneet rintasyöpäriskiin, vaan tässä tutkimuksessa merkittävä rintasyöpäriskiä suurentavat tekijät olivat nimenomaan rintaliivien kireys ja aika, jota rintaliivejä pidettiin.

Tässä paljon vanhemmassa tutkimuksessa on taas todettu, että rintaliivejä käyttämättömillä naisilla on puolet pienempi riski sairastua rintasyöpään kuin liivejä käyttävillä naisilla. Tässä tutkimuksessa sen sijaan todettiin, että rintaliivit päällä nukkuminen on yhteydessä kohonneeseen rintasyöpäriskiin. Myös rintojen kipuilu eli mastopatia, joka lisää rintasyöpäriskiä, on yhdistetty epäsopiviin rintaliiveihin.

Sain tänään kehoituksen jakaa seinälleni sydämen rintasyöpätietouden edistämiseksi. Uskon, että tämä postaus nyt korvaa tuon somepäivityksen.

Miten rintaliivit voisivat aiheuttaa rintasyöpää?

Rintaliivit eivät tietenkään ole koskaan ainoa syy rintasyövän kehittymiselle. Rintasyövän tiedetään olevan yhteydessä kemikaalialtistukseen, ruokavalioon, stressiin, tupakointiin ja erilaisiin lääkityksiin. On oikeastaan mahdotonta sanoa, mistä yksi yksittäinen rintasyöpä johtuu. Se on aina varmasti monen tekijän summa.

Mutta rintaliiveilläkin tosiaan voi olla vaikutus rintasyövän kehittymiselle. Kuten tuossa brasilialaistutkimusksessakin käy ilmi.

Äitini on lymfaterapeutti ja jo pienestä olen saanut kuulla, miten tärkeä terveyden kannata on lymfan eli imunesteiden vapaa kierto kehossa. Imunesteet kiertävät imusuonistossa. Myös imusolmukkeet liittyvät imunesteiden kiertoon. Imuneste kiertää niiden läpi. Imusolutkin eli lymfosyytit kuuluvat tähän järjestelmään. Imusolujen tehtävä on napata ja tuhota imunesteessä kiertävät terveyttä uhkaavat mikrobit ja muut keholle haitalliset aineet.

Rinnoissa ja kainaloissa on paljon imusuonistoa sekä imusolmukkeita. Rinnat myös sisältävät paljon rasvakudosta. Rasvakudokseen keho varastoi haitta-aineita, joita se ei muuten ole kyennyt poistamaan systeemistään.

Minulla on sellainen aavistus, että tiukat rintaliivit voivat häiritä kehon oman nerokkaan puhdistusjärjestelmän toimintaa. Yhdet kehon suurimmista imusolmukeryppäistä sijaitsevat kainalossa. Jos rintaliivit puristavat jatkuvasti rintakehää, eivät imunesteet ehkä virtaa niin vapaasti kuin olisi optimaalista ja imusolut eivät pääse tuhoamaan kaikkia syöpäsoluja tarpeeksi nopeasti.

Syöpäsolujahan muodostuu tutkijoiden mukaan kaikilla jonnekin jossain vaiheessa, mutta optimaalisesti toimiessaan keho itse hoitaa asian ilman sen suurempaa meteliä, eikä tätä kukaan saa koskaan tietää. Voi siis olla, että sinäkin olet tietämättäsi jo parantanut itse syövän. Onnea!

Luotan todella tämän lääkärin sanomaan. Hänen mukaansa syöpäsoluja on lähes kaikilla, mutta niistä vain pieni osa aiheuttaa mitään haittaa.

Pasternack selittää, että olemme tottuneet ajattelemaan syövän olevan aina paha. On kuitenkin havaittu, että ihmisillä on kehossaan varsin paljon pieniä syöpiä, jotka eivät koskaan etene tai mitenkään haittaa kantajansa elämää. Hoidot sen sijaan voivat haitata, jos tällaiset syövät löydetään seulonnoilla.

Ei rintaliivejä, hierontaa, hengitysharjoituksia ja kauniita ajatuksia

Päätin siis olla huolestumatta rinnan oudosta patista ja tukea rintojen hyvinvointia kaikin mahdollisin keinoin. Jätin rintaliivit pois ja aloin tehdä päivittäin hierontaa, jotta imunesteet pääsisivät kiertämään optimaalisesti rintakehässä, kainaloissa ja rinnoissa. Sain pari viikkoa sitten joogaopettaja Meri Mortin kirjoittaman Lumoava nainen -kirjan, jossa onkin yllättäen ohjeet lähes samanlaiseen rintahierontaan, jonka itse keksin viime keväänä.

Huomasin myös nopeasti, miten suuri vaikutus rintaliiveillä oli ollut hengitykseeni. Olen tottunut käyttämään aina napakoita rintaliivejä, sillä vähänkin löysät tuntuivat lähinnä häiritseviltä ja turhilta. Rintaliivittömyys teki hengittämisestä paljon helpompaa ja luonnollisempaa. Tämä huomio korostui, koska aloitin viime keväänä tekemään Wim Hof -hengitysharjoituksia ja tulin paljon tietoisemmaksi hengityksestäni.

Nykyään laitan rintaliivit, huomaan heti, miten paljon ne rajoittavat hengitystäni. Pienikin puristus vähentää keuhkojen kapasiteettiä tai ainakin tekee hengityksestä väkinäistä. Minulle tulee väkisinkin mieleen, että monella epämääräisen väsymyksen ja muiden terveysongelmien taustalla voikin olla pinnallinen hengitys ja lievä hapenpuute.

Aloin myös pohtia, millaisissa tilanteissa tunteet ovat yhteydessä rintoihin. Tunnistin muutaman selkeän tilanteen. Jos olen tilanteessa, jossa koen naiseuttani loukatun, tuntuu se lähes puukoniskulta rintoihin. Tämä on monen mielestä varmasti aivan hömppää, mutta suosittelen tunnustelemaan missä vaikkapa hylätyksi tuleminen tai syvä suru tuntuvat. Tunteet tuntuvat usein jossain päin kehoa. Sitä ei yleensä huomaa, mutta kun tunnereaktioihin kiinnittää huomiota, voi ilmiön tunnistaa.

Aivomme ovat niin ihmeelliset että on hyvinkin mahdollista että myös negatiiviset tunteet ja traumat vaikuttavat myös terveyteemme. Itseasiassa esimerkiksi stressin ja lapsuudentraumojen tiedetäänkin vaikuttavan terveyttä heikentävästi, tunteethan vaikuttavat yhtälailla kehomme hormoneihin.

Tämän oivalluksen jälkeen aloin tehdä meditaatioita, jossa hellin rintojani ihanilla ajatuksilla ja mielikuvilla.

Miten minimoida rintasyöpäriski?

Tärkeimmät kohdat lienevät nämä:

 • lopeta tupakointi
 • älä käytä alkoholia
 • syö paljon kasviksia
 • liiku tarpeeksi
 • vältä stessiä
 • vähennä arjen kemikaalikuormaa
 • käytä löysähköjä rintaliivejä, tai sellaisia joissa paine jakautuu tasaisesti rintakehälle
 • tutki rinnat säännöllisesti ja käy tarvittaessa lääkärissä

Itselläni patti ei siis hävinnyt, mutta kipu loppui ja unohdin patin pitkäksi aikaa. Nyt raskauden aikana aloin taas käyttämään rintaliivejä, kun rinnat suurenivat niin paljon. Huomasin, että patti kipeytyi samantien, joten jätin liivit taas pois.

Aion kyllä kysyä neuvolalääkäriltä, pitäisikö pattia tutkia lisää. Mutta siihen asti, en aio huolestua asiasta.

Käytätkö sinä rintaliivejä tai oletko luopunut niiden käytöstä?

PPS. Olen ehdolla Vuoden Kannanottaja -blogiksi, käy äänestämässä!

PS. Läheiseltäni rakkaalta ihmiseltä leikattiin eilen juuri toinen rinta rintasyövän takia. Aihe on siis muutekin ajatuksissa nyt. Uskon, että hän paranee ja kaikki menee hyvin.

Kuva Dorit Salutskij

27 Comments

 1. Jaana
  15.3.2018

  Hei, menethän ehdottomasti lisätutkimuksiin. Oman syöpäni kohdalla sanottiin samoin mammografiasta ja ultraäänestä (ei ole syöpään viittaavaa) -mutta onneksi lähete varmuuden vuoksi magneettikuvaukseen ja siitä paksuneulabiobsiaan. Syöpäähän se. Lobulaarinen rintasyöpä käyttäytyy kuulema usein noin, vasta magneettikuvaus tai neulanäyte antaa varmuuden asiassa.

  Vastaa
 2. Nimetön
  15.3.2018

  Mitä suurempi rinta, sitä enemmän rintakudosta, johon syöpä voi iskeä.
  Ja mitä suurempi rinta, sitä enemmän se kaipaa tukevaa liiviä.
  Joten ihan jäljillä olet ajatuksesi kanssa. Itse en silti usko, että juuri rintaliivit olisivat rintasyöpäni laukaisija.

  Itselläni on suuret ja raskaat rinnat, jotka ilman rintaliiviä roikkuvat vyötäröni kapeimman kohdan korkeudessa, nännit noin viisi senttiä navan yläpuolella. Näiden rintojen kanssa liivien käyttö tai käyttämättömyys ei ole oikea valintakysymys. Käytettävä on, sillä muuten rinnat ovat jo fyysisesti tiellä päivän askareissa.

  Vastaa
 3. R
  15.3.2018

  Maria hei. Rintasyöpä ja sen torjunta on aiheina tärkeä, mutta tämä ei todellakaan ole oikea tapa lähestyä aihetta. Rintaliiveillä ei ole todettu olevan merkitystä syövän ilmenemiseen, sillä tätä on käytännössä mahdoton tutkia – liki jokainen nainen käyttää rintaliivejä. Tieteellistä tiedonhakua ei suoriteta niin, että hyväksytään vaan ne omaa mielipidettä tukevat tutkimukset – tieteessä ollaan valmiita hyväksymään toistaiseksi tutkitun tiedon valossa olevat faktat. Kaikkea ”lääkäreiden” netissä kertomaa ei kannata uskoa eikä totena jakaa, sillä netti on kaikkea pullollaan ja rintasyöpäkin aiheena arka ja herkkä huuhaalle.

  Käy tutkituttamassa rintasi pian uudelleen! Ja ota järki käteen tieteellistä tekstiä lukiessa. Moni varmasti mielellään auttaisi arvioimaan julkaisujen validiutta jos tuntuu että hukkuu julkaisujen viidakkoon 🙂

  Ps. ”Jokaisella on syöpä” -jutut perustuu proto-onkogeenien toimintaan.

  Vastaa
  1. Maria
   16.3.2018

   Kuten huomaat, olen kertonut että suurin osa tutkimuksista ja tietolähteistä on tosiaan sitä mieltä että liivit eivät ole yhteydessä syöpään. En sitä kiellä, vaan esitän että on myös toisenlaisia tutkimuksia. Ja jos luet jutun tarkkaan, voit huomata, että syöpään ei ole koskaan yhtä syytä. Ja tämä on vain minun kokemukseni, minulla rintojen olo parani liivittömyyden myötä, myös hengitys kulkee paremmin. En missään sano että tämä olisi ainoa oikea vaihtoehto. Kaikkea hyvää sinulle! PS. Laitan jutun lisää linkkejä tutkimuksiin, joissa on todettu yhteys liivien käytön ja kystien tai syöpien välillä.

   Vastaa
   1. Leena
    22.3.2018

    Itse mietin seuraavaa. Olet tutkinut asiaa ja olet päätynyt siihen tulokseen että suurin osa tutkimuksista ja tietolähteistä osoittavat että liivit eivät ole yhteydessä syöpään. Mutta sitten kerrot, että lisäksi on toisenlaisia tutkimuksia. Hyvä että maailma on täynnä tutkimuksia eriävin tuloksin ja ne tuodaan esiin, mutta miten tai miksi vähemmistö tässä aiheessa voittaa suurimman osan tutkimuksista ja tietolähteistä, jotka kertovat että näillä kahdella asialla ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa? Miksei kirjoittaisi ilosanomaa naisille siitä, miten suurin osa käsiin saatavista tutkimuksista ja tietolähteistä osoittavat että rintaliivit eivät vaikuta millään tavalla rintasyövän riskiin, naiset voitte käyttää huoletta liivejä!

   2. Maria
    23.3.2018

    😀 Suurin osahan naisista käyttää huoletta rintaliivejä. Minulle syy jättää rintaliivit pois oli lopulta se, että patin kipu lähti pois kun jätin rintaliivit ja lisäksi huomasin miten huono vaikutus liiveillä oli hengitykseen.

   3. Leena
    23.3.2018

    Selvä, mutta jos näillä asioilla ei ole mitään tekemistä rintasyövän riskin kanssa niin miksi yhdistää ne toisiinsa?

   4. Maria
    23.3.2018

    No jos luet jutun uudestaan niin ehkä se aukeaa. Tosiaan osa tutkimuksista on yhdistänyt tiukat rintaliivit ja kohonneen rintasyöpäriskin sekä rintaliivit päällä nukkumisen ja rintasyövän. Rintakipu ja rintojen patit myös altistavat rintasyövälle. Itselläni patti tosiaan voi paremmin ilman liivejä, ja ehkä pitää jatkossa myös tutkia tarkemmin mikä se on. Voihan se vaikka ollakin syöpä!

 4. Elina B
  15.3.2018

  Jälleen erinomainen kirjoitus joka antaa aihetta miettiä omia tekemisiään ja kannustaa luottamaan omiin tuntemuksiin. Melkein joka kerta kun luen tai kuuntelen sinua huomaan että olen jossain vaiheessa pohtinut samoja asioita. Sinulta saa aina jotain ideaa ja ajatusta miten itse toimia. Olen aina miettinyt että onko minussa jotain vikaa kun suru ja pahamieli on minulla aina tuntunut fyysisenä kipuna vasemmassa kädessä, mutta jälleen on yksi asia vähemmän murehdittavana. Kiitos että jaksat kirjoittaa elämästäsi ja ajatuksistasi ja perustella kaiken.

  Vastaa
 5. Nimetön
  15.3.2018

  Rintasyöpä on niin vakava asia, että kannattaisi miettiä todella tarkkaan kuinka aihetta lähestyy. Jos rintaliivit aiheuttaisivat syöpää, niin kaiken järjen mukaan sitä olisi paljon enemmän. Sairastuminen on varmasti monen tekijän yhteisvaikutus. Sairastunut varmasti miettii näitä kaikkia juttuja ja syyllistää itseään ja vaikka mitä. Näillä ”neuvoilla” ei ole mitään tekemistä sen kanssa sairastuuko vai ei. Kaikka tilanteita ei vaan voi hallita vaikka kuinka eläisi terveellisesti jne.
  Jos sinulla on patti, josta ei ole otettu paksuneulanäytettä, niin älä missään tapauksessa koita unohtaa sitä vaan vaadi että se tutkitaan. Syöpää ei voi hoitaa meditoimalla tai ruokavaliolla. Näillä konsteilla voidaan varmasti tukea elimistöä ja kohentaa psyykkiistä sekä fyysistä hyvinvointia. Tämän lisäksi tarvitaan ihan lääketieteen keinoja vakavan sairauden nujertamiseksi. Toivon että sinun pattisi on vaaraton, mutta se pitää tutkia.

  Vastaa
  1. Maria
   16.3.2018

   Et varmaankaan lukenut juttuani ihan kokonaan. En missään vaiheessa väitä, että rintaliivit aiheuttaisivat syöpää. Itselläni rintaliivit kyllä ovat olleet jotenkin yhteydessä pattiin, sillä kipu loppui kun jätin liivit. Lisäksi liivit tekivät hengityksestä pinnallista, mikä ei ole yhtään hyvä terveyden kannalta. Ihanaa aurinkoista päivää!

   Vastaa
   1. Suvi
    22.3.2018

    Tässä kohtaa komppaan sua. Mun rinnat oli kipeät, toinen oli ”ryhmyinen” ja olin tuntevinani pienen patinkin. Kävin lääkärissä, sain lähetteen ultraan. Kaksi viikkoa ennen ultraa tutkin netistä mahdollisia syitä kivuille ja törmäsin useammassa lähteessä siihen, että etenkin kaarituetut liivit voivat aiheuttaa kipuja jms. Joten poistin kaikista arkiliiveistäni kaarituet ja aloitin rintojen hieromisen. Viikon päästä havahduin siihen, että oireet oli kadonneet! Ja ultrassa kaikki oli ok. Eikä sittemmin ole kipua ollut, koska en enää käytä kaarituellisia liivejä arjessa ja muutenkin olen siirtymässä armollisempiin toppeihin liivien sijaan.

   2. Maria
    23.3.2018

    Ihana! Mä uskon että se liike ja hieronta on tosiaan tärkeää. Itse tunnen että jos liivit on koko päivän, rinnat tuntuu sen jälkeen ”happamilta”. Ihan kun niissä olisi maitohappoa niin kuin lihaksissa. Jos ne saa olla vapaana ja liikkua luonnollisesti, ei tälläistä tunnetta tule.

 6. Eija Särkioja
  16.3.2018

  Niin samaa mieltä Elinan kanssa .Tuollaiset melkein sairastuin rintasyöpään mutta kun lähetin helliä ajatuksia rinnoilleni niin kaikki hyvin .Kuinka alas kaks pluskin voi vajota . Terv. rintasyöpotilas oikeasti .

  Vastaa
  1. Maria
   16.3.2018

   Et ehkä ole lukenut juttuani ajatuksella. Ei ole tarkoitus kilpailla kenenkään kokemusten kanssa. Tämä on vain minun kokemukseni, patti on vieläkin ja varmaankin sitä jossain vaiheessa taas tutkitaan lisää. Aurinkoa päivääsi.

   Vastaa
 7. Lala
  16.3.2018

  Hei, tulit nyt asian vierestä mieleen kuin luin muutamaa aiempaa postaustasi. En ole kauaa lukenut blogiasi/lukenut kaikkia vanhoja tekstejä.. Mutta niin oletko perehtynyt blogissasi aiemmin mikromuoviin ja sen vähentämiseen? Käytät paljon ekologisia tuotteita mm. kosmetiikassa niin oletko pohtinut niiden pakkausmateriaaleja ja ekologisuutta? Lähinnä siis haluaisin kuulla mitä mieltä olet asiasta ? Suomessahan esimerkiksi Sulapac toimii mikromuovia vastaan. Olen itse alkanut suosimaa vegaanisia/luonnollista kosmetiikkaa, mutta kieltämättä vähän häiritsee kun niiden pakkaukset ovat silti monesti muovia/peltiä yms.

  Vastaa
  1. Maria
   16.3.2018

   Olen kirjoittanut monta kertaa aiheesta! Muun muassa pukeutumisen, kosmetiikan ja sisustusmateriaalien osalta. Tässä yksi https://www.kaksplus.fi/blogit/kotitalouskriisi/19814-2/

   Vastaa
 8. eveliina28
  16.3.2018

  On totta että syöpää voi ehkäistä ja sairauksia hoitaa ruokavaliolla. Se on tässä medikalisoituneessa maailmassa vain niin monelle valitettavasti täysin mahdoton ajatus. Suosittelen esim. Taija ja Jani Sompin kirjaa parantava ruoka.

  Vastaa
 9. kata
  16.3.2018

  Siis mua ahdistaa rintaliivien käyttö! Aina jotenkin hankala olla ja ahdistaa ja sattuu rintoihin. Kiitos kun jaoit tän asian meidän kanssa<3

  Ps. Kävin äänestää sua!<3

  Vastaa
 10. SannaH
  16.3.2018

  Luin juuri että neurofibroomatoosi on yhteydessä kohonneeseen riskiin sairastua rintasyöpään. Jopa 11 kertaisesti kohoaa tämä riski.
  Monet asiat ovat tosi perinnöllisiä. Joillakin on se geeni joka altistaa enemmän rintasyövälle.
  Meidän suvussa kaksi naista ovat sairastaneet rintasyöpää (ja selvinneet). Taustana voin kertoa että toisella oli hormonihoito menopaussin helpottamiseksi ja toisella IVF hoitojen jälkeen. Tällaisista riskeistä pitäisi puhua enemmän. Toki tiukat vaatteet voivat vaikuttaa hyvinvointiin, mutta niin voi moni muu asia. Minulla taas on niin isot rinnat niin mukavuus on kunnon liiveissä.

  Vastaa
  1. Maria
   16.3.2018

   Uh, itsehän olen käynyt myös kolme kertaa IVF-hoidon. Lääkkeet tosiaan voivat altistaa monenlaisille terveysongelmille myöhemmin.

   Vastaa
   1. Heli
    13.4.2018

    Yleensä en mitään blogeihin kommentoi mutta nyt on pakko. Syöpä ei liity imusuoniston toimimisen ongelmiin. Syöpä on geeneissä tapahtuneiden mutaatioiden summa, joihin voi vaikuttaa esim mutageenit kuten UV-valo, tupakointi tai alkoholi. Imusuonissa kehon imuneste tosiaan puhdistetaan ja solislaskimon kautta imuneste pääsee takaisin verenkiertoon mutta millään ilveellä syöpää ei imusuonissa tuhota. Ois ihan todella tärkeää ymmärtää että mikäli löytää sen pari tutkimusta Internetistä aiheesta josta noin 100 muuta tutkimusta saa vastakkaisen tutkimuksen, on todella suuri todennäköisyys että nää kaksi tutkimusta ei ole oikeassa. Järki käteen ?

   2. Maria
    15.4.2018

    Imuneste kiertää imusuonistossa imusolmukkeiden läpi, jonka imusolut sitovat ja tuhoavat imunesteessä kiertävät mikrobit ja muut vieraat partikkeli. Jos tätä systeemiä häiritään, niin kyllä se voi olla yhteydessä myös syövän syntyyn, kun imusolut eivät pääse paikalle tarpeeksi nopeasti.

 11. Maria
  16.3.2018

  Jos olisin sinä niin pyytäisin leikkaamaan patin pois. Se voidaan tehdä myös paikallispuudutuksessa, kuten itselleni tehtiin. Raskauden vuoksi en suosittele nukutusta. Hyvänlaatuiset patit voivat muuttua pahanlaatuisiksi. Minulle lääkäri sanoi että hyvänlaatuiset kasvaimet ovat yleensä pehmeitä, pahanlaatuiset kovia.Tiedän monta naista jotka ovat saaneet rintasyövän raskausaikana. En halua peloitella mutta kannattaa mennä lääkäriin selvittämään mahdollisuutta patin poistoon.
  Ps. Minäkin äänestin sinua.

  Vastaa
  1. Maria
   16.3.2018

   Kiitos! Minullahan oli kilpirauhasessa myös kasvain joskus kaksikymppisenä. Siitä otettiin todella monta ohutneulanäytettä ja ne kaikki epäonnistuivat. Kasvainta seurattiin monta vuotta ja aina välillä siitä taas otettiin epäonnistuneita näytteitä. Yksi päivä kasvain kuitenkin ilmeisesti kalkkeutui. En tosiaan aio tästäkään huolestua, mutta kysyn vielä uudeelleen neuvoa lääkäriltä.

   Vastaa
   1. Jenski
    26.3.2018

    Olen 23-vuotias ja huomasin joku aika sitten toisessa rinnassa pienen patin. Ei ole mitenkään vaivannut mutta pitäisi varmaan tarkistuttaa mikä tuo kyseinen möhkyrä on.
    Uskon, että nuo syövät on monen asian summa, ei pelkästään yksittäisen tekijän tuoma. Minusta on tyhmää, että mammografia seulonta kutsut tulee vasta 50 vuotiaille, eikä jo nuoremmille.
    En pidä rintaliiveistä, enkä ole koskaan löytänyt oikeasti mukavia päälläpidettäviä sellaisia. Pidän nykyään kaarituettomia kevyitä toppeja vain.

 12. […] Viimeisen vuoden aikana olen luopunut kokonaan rintaliiveistä. Tämä on osa elämäntapaani, jossa haluan kyseenalaistaa meille suunnatut arvot ja toimintatavat sekä kauneusihanteet. Uskon, että rintaliivit voivat myös olla osasyy rintojen alueen terveysontelmiin. Lue lisää tästä. […]

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top