Pakkasten hellittäessä saattaa käydä niin, että vesiputket jäätyvät umpeen. Näin kävi myös Kemikaalitutkan lukijalle.
Putkien jäätymistä estämään lukijan tulovesiputkeen asennettiin Frost Guard -merkkinen sulanapitokaapeli. Sulanapitokaapeli pysyy lämpimänä, jolloin putki ei pääse jäätymään umpeen. Sulanapitokaapeli asennettiin suoraan vesijohtoputken sisälle.
Lukija jäi miettimään kaapelin turvallisuutta juomaveden laadun kannalta. Hän kyseli asiaa Turvallisuus- ja kemikaalivirastosta (Tukes). Tukesin kanta oli, että kyseisten sulanapitokaapelien vaikutusta juomaveden kemialliseen laatuun ei ole tutkittu, vaikka kyseisessä tuotteessa on CE-merkintä (sähkölaite) ja niiden ilmoitetaan olevan elintarvikekäyttöön soveltuvia.
Tukesin puolelta meillä ei ole näitä vielä tutkittu/testattu.
Lämmityskaapeleiden materiaalivaatimuksista ei mainita mitään rakentamiseen liittyvässä lainsäädännössä. Osaa kaapeleita mainostetaan elintarvikeviranomaisten hyväksyminä (siis käytetyt materiaalit). Suhtautuisin kuitenkin varauksella niiden sopivuuteen käytettäviksi käyttövesiputkistojen sisällä. Esimerkiksi muovisten käyttövesiputkien kelpoisuus talousveden johtamiseen osoitetaan tyyppihyväksynnällä, jossa koostumustiedot ja testaukset tehdään nimenomaan kiinteistöjen talousvesijärjestelmiin sopivilla menetelmillä.
Kaapelit voivat ajansaatossa olla myös potentiaalinen kasvualusta mikrobeille.
Suosittelen sijoittamaan lämmityskaapelit putken ulkopuolelle.
Paula Porkola, Ylitarkastaja, Rakennustuotteet, Tukes
Viestissä oli myös otteita Rakentamismääräyskokoelman osasta D1, joka koskee kiinteistöjen vesi-ja viemärilaitteistoja.
Tukes ei näin ollen suositellut lukijallemme kyseisen kaapelin käyttöä juomavesiputken sisällä.
Kemikaalitutkakin suosittelee sulanapitokaapelin asentamista aina putken ulkopuolelle, jolloin kaapelin muovipinnoitteen mahdollisista hormonaalisista haitta-aineista ei ole haittaa juomaveden laadulle.
Uusia sääntöjä sähkölaitteiden hormonihäiriköille
Tukes ilmoitti tiedotteessaan 1.2. 2016, että muovin pehmentimien käyttöä sähkö- ja elektroniikkalaitteissa rajoitetaan.
Muovin pehmentimien, ftalaattien, tiedetään olevan hormonaalisia haitta-aineita, jotka liukenevat myös veteen.
Juomaveden kontaktimateriaalit
EU:ssa on työstetty rakennustuote- ja juomavesidirektiivien alla yhtenäistä hyväksymis- menettelyä juomaveden kanssa kontaktissa oleville tuotteille.
Kyseinen Frost Guard – kaapeli on valmistajan mukaan juomavesihyväksytty eikä se sisällä PVC:tä. Lämpökaapelissa on S-merkintä sekä Boverketin tyyppihyväksyntä juomavesijohtojen sisäpuoliseen asennukseen. Sitac (liitteenä sertifikaatti: 2867-92) on myös tutkimuksissaan todennut, että kaapeli ei aiheuta veteen maku- eikä hajuhaittoja.
18.3.2016
Meille laitettiin vesijohtoputkeen sulatuskaapeli vuonna 2002 ja sen jälkeen veteen ilmesty muovin maku. Luettuani artikkelinne poistimme kaapelin ja veden maku parani entiselleen. Nyt meillä on taas hyvää vettä. Terveyteni on huonontunut oleellisesti tänä aikana voisiko vesi olla osaksi syyllinen?
18.3.2016
Onpa kiinnostavaa. Miten olosi on huonontunut? Todella vaikea arvioida, voisiko veden muovi aiheuttaa tuntuvia oireita. Kysyisin neuvoa joltain ympäristöterveyteen erikoistuneelta lääkäriltä, kuten Tuula Putukselta, Ville Valtoselta tai Jorma Topparilta.