Voiko ulkoiluvaateteollisuus kantaa vastuunsa ja luopua myrkyistä?

Täytyy tunnustaa, että yllätyin ja petyin pahasti kun luin Greenpeacen PFC-yhdisteitä kartoittavan raportin tuloksia. Luulin, että yritykset ovat tehneet kaikkensa luopuakseen näistä yhdisteistä, aivan kuten ne ovat aiemmin luvanneet. Oli todellinen pettymys todeta, että 40 testaamastamme tuotteesta yhdestätoista löytyi myrkyllisiä PFOA-yhdisteitä.

Me kaikki, mukaan lukien teollisuus ja päättäjät, olemme jo pitkään tienneet, että PFC-yhdisteet ovat hitaasti hajoavia, ihmisten ja eläinten kudoksiin kertyviä ja myrkyllisiä.

Lähes kaikki ulkoiluvarustevalmistajat ovat ilmoittaneet, etteivät ne enää käytä näitä yhdisteitä. Onkin uskomattoman omituista, että niitä yhä löytyy niin monista tuotteista.

Olin erityisen masentunut siitä, että kolmessa neljästä Haglöfsin tuottesta löytyi PFC-yhdisteitä. Yhdestä Haglöfsin valmistamasta kengästä löytyi erittäin suuria määriä PFOA-yhdistettä.

Myrkylliset kengät takaisin kauppohin

Ruotsissa Haglöfs reagoi nopeasti ja pyysi palauttamaan myrkkykengät takaisin kauppoihin. Tämä ei kuitenkaan riitä.

Mahdollisia PFC-yhdisteitä sisältäviä tuotteita on lukemattomissa kaupoissa eri puolilla maailmaa.

Haglöfs kertoo luopuneensa pitkäketjuisten fluorihiilivetyjen käytöstä ja siirtyneensä lyhytketjuisiin yhdisteisiin, mutta tämäkään ei ratkaise ongelmaa. Tiedämme, että myös lyhytketjuiset fluorihiilivedyt ovat erittäin pysyviä ja jotkin näistä voivat elimistössä muuttua PFAS-yhdisteiksi.

Haglöfs on Pohjoismaissa suuri ja tunnettu tuotemerkki, joka tavoittelee johtavan ympäristöbrändin mainetta. Tämä on mahdotonta niin kauan kuin he käyttävät PFC-yhdisteitä.

detox_gp

Yhteinen ongelma vielä sukupolvien päästä

Ongelma ei kuitenkaan koske vaan Haglöfsiä vaan kaikkia yhtätoista ulkoiluvarustevalmistajaa, joiden tuotteita testasimme. Ongelma on suuri ja se on jatkunut aivan liian kauan. Yritysten on aika ottaa lusikka kauniiseen käteensä ja ratkaista ongelma.

Kyse on kemikaaleista, joita me, lapsemme ja lapsenlapsemme joudumme kantamaan kehossamme ja joiden keskellä joudumme elämään. Tiedämme, että ainakin osa PFC-yhdisteistä aiheuttaa kehityshäiriöitä, kasvattaa syöpäriskiä sekä haittaa ihmisen hormonitoimintaa.

Jotkut yritykset ovat jo edenneet pitkälle PFC-yhdisteistä luopumisessa. Esimerkiksi Fjällräven ja Páramo ovat jo onnistuneet poistamaan nämä kemikaalit tuotteistaan. Páramo oli ensimmäinen ulkoiluvarustevalmistaja, joka allekirjoitti vaatimamme Detox-sitoutumisen. Ja jopa yksi Haglöfsin reppu läpäisi testimme.

Me vaadimme, kuten yli 200 tutkijaa 38 eri maasta, että kaikista PFC-yhdisteistä on luovuttava. Ulkoiluvaatevalmistajat ovat jo vuosikausia käyttäneet näitä terveydelle ja ympäristölle vaarallisia yhdisteitä, nyt on aika luopua niistä.

Olemme jo aiemmin yhdessä onnistuneet painostamaan H&M:ää ja Zaraa luopumaan haitallisten kemikaalien käytöstä. Nyt on ulkoiluvaatevalmistajien vuoro.

Therese Jacobson
Ekotoksikologi
Greenpeace

1 Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top