Ulkoiluvaatteissa yleisesti käytetyt Goretex-, Stainmaster-, Scotchguard-käsittelyt sisältävät erittäin haitallisia fluorokemikaaleja eli PFC-yhdisteitä. Yksi haitallisimmista PFC-yhdisteistä on PFOA. Useat brändit ovat viimevuosina tuoneet markkinoille PFOA-vapaita ulkoiluvaatteita. Tämä ei kuitenkaan sulje pois sitä, etteikö tuotteissa olisi muita PFC-yhdisteitä. Näiden lyhytketjuisempien PFC-yhdisteiden terveys- ja ympäristövaikutuksia vasta tutkitaan.Fluorokemikaalit ovat erittäin pysyviä, eivätkä ne hajoa luonnossa. Perfluorokemikaaleja ei saa pois vedenpuhdistusprosessissa,
Myrkyllinen DWR-käsittely
Ulkoiluvaatteiden vedenpitävien kerrosten lisäksi PFC-yhdisteitä on toppa- ja untuvatakeihin suihkutettavissa käsittelyaineissa. Talvivaatteet käsitellään vettä- ja likaahylkiviksi DWR-käsittelyllä, joka sisältää myös PFC-yhdisteitä. Käsittely on erittäin ongelmallinen, sillä käsittely kuluu pesussa ja päätyy näin jätevesien kautta lopulta luontoon.
Nämä tuotemerkit saattavat sisältää PFC-yhdisteitä
- Haglöfs
- Halti
- Hestra
- Icepeak
- Luhta
- Rukka
- McKinley
- Canada Goose
- Reima
- Lassie
- Salomon
- Berghaus
- Patagonia
- RipCurl
- Billabong
- Helly Hansen
- The North Face
- Verglas
- Craft
- Shelby
- Arcteryx
- Merrell
- Henri Lloyd
- Armada
- Craft
- Stormtech
- Ynnä monet muut merkit. (Tarkista tuoteselosteesta sisältääkö vaate Goretex-, Stainmaster-, Scotchguard- tai DWR-käsittelyn)
Nämä tutotemerkit eivät käytä PFC-yhdisteitä tuotteissaan:
- Fjällraven
- Polarn O. Pyret
- Lindex
- H&M
- Didriksons
- Everest
- Lidlin ulkovaatteet
- Kappahlin lasten ulkoilupuvut
- Elloksen Áhkká-takit
Lähde: Greenpeace sekä valmistajien nettisivut
20.2.2016
Kiitos!. Tuo lista helpottaa ostosten tekoa. Myös talvikenkien ostaminen ilman gore-tex-kalvoa tuntuu mahdottomalta tehtävältä. Myös niihin kaipaisin samanlaista lisatausta.