Tatuointiväreissä nanoteknologiaa – tämä väri ongelmallisin

Nanomateriaalien terveysvaikutuksista on kiinnostuttu sitä mukaa, kun nanomateriaalien käyttö on yleistynyt. Nanomateriaalit tai ”nanot” ovat kemiallisia aineita tai materiaaleja, jotka ovat poikkeuksellisen pienikokoisia hiukkasia. Niiden koko on noin 1–100 nm vähintään yhden ulkomitan osalta.

Nanomateriaaleilla on ainutlaatuisia ja voimakkaampia ominaisuuksia kuin materiaaleilla, jotka ovat muuten samanlaisia mutta joilla ei ole nanokokoluokan erikoispiirteitä. Nanomateriaalien fysikaalis-kemialliset ominaisuudet voivat poiketa niistä, joita on massamuodossa olevalla aineella tai suuremmilla hiukkasilla.

Nanoteknologia yleistyy nopeasti. Euroopassa on jo markkinoilla suuri määrä tuotteita, jotka sisältävät nanomateriaaleja (kuten paristoja, pinnoitteita, antibakteerisia vaatteita, kosmetiikkaa ja elintarvikkeita). Nanomateriaaleilla on hienoja ominaisuuksia, mutta ne saattavat myös aiheuttaa riskejä ympäristölle sekä ihmisten ja eläinten terveydelle ja turvallisuudelle.

Nanoja tatuoinneissa

Tutkijaryhmä tarkasteli erilaisia tatuointivärejä ja tuli johtopäätökseen, että etenkin mustat tatuointivärit sisältävät pienikokoisia partikkeleita. Valkoinen tatuointiväri ei sisältänyt lainkaan nanopartikkeleita. Värikkäät tatuointivärit sisälsivät nanopartikkeleita, mutta eivät kuitenkaan niin paljon kuin musta väri. Mustat tatuointivärit koostuivat lähes ainoastaan nanopartikkeleista, joiden koko on alle 100 nm.

Nanomateriaalien tutkiminen on varsin vaikeaa. Tatuointivärejä tutkittiin laserilla, elektronimikroskoopilla sekä röntgenillä.

Tutkimusryhmä ei ota kantaa tatuointivärien nanopartikkelien mahdollisesti aiheuttamiin terveysriskeihin, vaan toteaa, että vaikutuksia terveyteen tulisi tutkia tarkemmin.

Mahdollisia terveysriskejä

Nanohiukkasille voi altistua hengitysilman, ihon ja ruoansulatuskanavan kautta. Tutkimuksissa on todettu, että tietyt nanohiukkaset pääsevät kulkeutumaan hajuhermosäikeiden kautta aivoihin asti. Tiedetään, että metallioksidinanohiukkaset voivat häiritä veren hyytymistä ja hiusverenkiertoa sekä aiheuttaa verisuonten seinämän paksuuntumista. Nanomateriaalien vaikutus voi kohdistua moniin elimiin.

Hengitettynä nanot voivat aiheuttaa tulehdusreaktioita, astmaa sekä kasvaimia. Joissain tutkimuksissa on saatu viitteitä, että nanopartikkelit läpäisevät ihon. Joissain aurinkovoiteissa käytettäviä sinkkioksidinanohiukkasia on löydetty iholle sivelyn jälkeen verestä ja virtsasta.

Lähde:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21824122
Tekniikka ja talous

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top