Tukes kommentoi PHMB-kohua

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on saanut kuluttajilta ja yrityksiltä runsaasti ilmoituksia ja kysymyksi kosmeettisten valmisteiden sisältämästä PHMB:stä eli polyaminopropyl biguanidesta. Aine on kielletty koska sen epäillään aiheuttavan syöpää ja koska se on ympäristölle erittäin haitallinen.

Kiitämme kuluttajia saamistamme palautteista. Asia on nyt valvontamme työlistalla.

Kosmetiikkalainsäädäntö muuttuu koko ajan, eli aineita lisätään ja poistetaan sallittujen ja kiellettyjen listoilta jatkuvasti perustuen uuteen tietoon ja uusiin arvioihin. Yritysten vastuulla on pysyä ajan tasalla lainsäädännön muutoksissa.

Marilla Lahtinen, Tukes

Tukesin tulkinta asiasta on yksinkertainen: PHMB:tä sisältävän kosmetiikan myynti on kiellettyä. Sekava lainsäädäntö kyseisen aineen kohdalla on mahdollistanut sen, että yritykset ovat kiellosta huolimatta käyttäneet ainetta. Kauppojen hyllyissä olevien tuotteiden ainesosaluetteloita eivät viranomaiset tarkasta tai tutki. Vastuu tuotteen laillisuudesta on valmistajalla.

Suomalaisille kuluttajille on tullut yllätyksenä, että kaupoissa voi olla myynnissä tuotteita, jotka sisältävät kiellettyjä ainesosia. Lakia ja EU-säännöksiä enemmän tunteville asia on selvä: tuotteiden turvallisuus on yritysten vastuulla.

Kielletystä ainesosasta uutisoiminen on aiheuttanut vastareaktion osaassa tuotteiden turvallisuuteen vankasti luottavissa suomalaisissa. PHMB:tä sisältävistä tuotteista kertoneita tahoja on syytetty paniikin lietsomisesta.

Tutkimuksen mukaan suomalaiset luottavat viranomaisiin enemmän kuin muut EU:kansalaiset.

Lähteet:
Tukes – Lehdistötiedote
Suomalaiset muite EU-kansalaisia luottavaisempia tuoteturvallisuuteen

1 Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top