Suomalaisilla jodin puutos

Jodi on välttämätön aine kaulalla sijaitsevan kilpirauhasen toiminnalle. Jodi on halogeeneihin kuuluva alkuaine, jota Suomen maaperässä on luonnostaan niukasti.

Jodia luonnostaan sisältävät vain muutamat ruoka-aineet: levä, äyriäiset, kala, ja kananmunat. Suomalaiset elintarvikkeet sisältävät maaperämme ominaisuuksien takia vähemmän jodia kuin muualla tuotettu ravinto. Suomalaiset saavat ruokavaliosta keskimäärin liian vähän jodia, todetaan THL:n tutkimuksessa.

Kilpirauhanen vaikuttaa elimistön moniin toimintoihin. Jodin puutoksesta voi seurata kilpirauhasen vajaatoimintaa tai liikakasvua. Jodia alettiin lisätä suomalaiseen ruokasuolaan 1950-luvulla. Tätä ennen kilpirauhasen liikakasvu, eli struuma, oli verrattain yleinen vaiva.

Tilanne on jälleen muuttunut 50-luvulta ja suomalaiset kärsivät taas lievästä jodin puutoksesta. Alkuvuodesta 2015 valtion ravitsemusneuvottelukunta suositteli, että koko elintarviketeollisuus siirtyisi jodioidun suolan käyttöön. Suositus koski einesvalmistajia, leipomoita sekä suurkeittiöitä, jotka valmistavat työpaikka- laitos, ja kouluruokaa.

Kilpirauhasongelminen taustalla voi toki olla myös muitakin tekijöitä, kuten muutokset ympäristön kemikaalikuormassa tai länsimaisessa ruokavaliossa. Jotkin tutkijat ovat esittäneet muun muassa liiallisen fluorin saannin olevan yhteydessä kilpirauhasongelmiin.

Mistä jodia?

Monet leipomot ovat ilmoittaneet siirtyneensä käyttämään jodioitua suolaa viime vuoden alusta. Myös laitoskeittiöt ja jotkin ravintolat siirtyivät jodioituun suolaan ravitsemusneuvottelukunan suosituksen jälkeen. Eineksiinkin luvattiin muutoksia asteittain. Nykyään ainesosaluettelosta voikin usein bongata jodioidun suolan.

Monet haluavat rajoittaa suolan käyttöä, jolloin jodin saanti ruokasuolasta voi olla riittämätöntä. Eivätkä kaikki myöskään syö säännöllisesti arjessaan edellä mainittujen suurkeittiöiden leipomotuotteita, eineksiä tai ravintolaruokaa. Silloin jodin saanti voi olla liian vähäistä, mikä aiheuttaa pitkällä aikavälillä jodin puutoksen.

Jodioimattoman suolan käyttö saattaa myös olla myös makukysymys: jodioidut suolat harvoin ovat niin herkullisia kuin ruuanlaitossa yleistyneet gourmet-suolat.

Yksi hyvä jodin lähde ovat levät, joista voi tehdä muun muassa salaatin.

Jos nämä vaihtoehdot eivät sovi, myös terapeuttisilla joditipoilla voi tukea kilpirauhasen normaalia toimintaa.

OSTA TÄSTÄ:
Terapeuttiset Jodi-tipat 15ml 26.90

Lähteet:
THL
Evira
Fazer
YLE
Wikipedia – Jodi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top