Voikahvi ja smoothie – hyvää ja kallista

IMG_1460Olisi ihana ehtiä kirjoittamaan tänne useammin, mutta nyt on ollut niin kova kiire Kemikaalitutkan alkukäynnistyksessä. Asia, joka minut on pitänyt järjissäni on täydellinen aamupala.
Kerroin jo supersmoothie-reseptistäni. Teen hyviä juttuja pursuavan smoothien aamupalaksi koko perheelle joka ikinen aamu. Moni innostui aamiaisohjeestani ja kyseli myös hintaaa. Laskin yhden smoothieannoksen hinnaksi 8 €. Mikä on kyllä todella paljon.
Jos terveellinen ruoka on kallista, niin superterveellinen on kai sitten superkallista. Otan hintaa takaisin tekemällä illalliseksi todella yksinertaista ruokaa edullisista raaka-aineista eli kasviksista. Rahat smoothieen saan myös säästöstä, joka muodostuu siitä, että osta koko vuonna uusia vaatteita. Terveys on valintakysymys.
IMG_1448

Hyvä ja paha kahvi

Aikuisten aamiassettiin kuuluu myös voikahvi eli bullet proof coffee. Arkisin kahvit juodaan rauhassa, kun lapset on viety kouluun. Viikonloppuisin järjestyksellä ei ole niin väliä, kunhan aamu tuntuu loputtoman joutilaalta. Tarvitsen jokaiseen päivään hetken, jolloin vaan olen.
Opin juomaan kahvia vasta kymmenen vuotta sitten. En ollut juonut kupillistakaan sitä ennen. Jäin kerrasta koukkuun.
Kahvi on minulle huono juttu, jos juon vähääkään liikaa, menen aivan höpelöksi ja hermostuneeksi. Käsien liikkeistä tulee ihmeen vikkeliä ja teräviä. Olen siis yrittänyt pitää kahvinjuonnin kohtuudessa. Juon noin kaksi kuppia päivässä.
Home- ja kemikaalialtistuneena olen tietenkin huolestunut kahvin torjunta-aineista. Siispä valitsen aina luomukahvia. Kahvi sisältää myös yleisesti homemyrkkyjä, eli hometoksiineja. Löysin nyt netistä todella kiinnostavan kahviuutuuden, jota en vielä ole kokeillut. Tämän kahvin luvataan sisältävän vähemmän homemyrkkyjä, sillä pavut käsitellään todella huolellisesti. Ja sehän näkyy myös hinnassa.
Syksyllä uudet työkaverini, Safkatutkan Fredu ja Anni tekivät minulle ensimmäisen nauttimani voikahvin. Hetken epäröin, sitten ihastuin. Nyt teen kahvin aina näin:

Voikahvi eli bullet proof -kahvi

 • raikasta vettä, mieluiten suodatettua
 • luomukahvia
 • 1 tl / kuppi luomuvoita, niittyvoita, raakavoita tai gheetä
 • lisäksi 1 tl / kuppi kookosöljyä tai MCT

Keitä kahvi kuten aina. Lisää pannuun voita ja öljyä sen mukaan, kuinka monta kuppia olet keittänyt. Surista voi ja kahvi sekaisin tehosekoittimella tai blenderillä. Kahvi on valmista, kun pintaan nousee kermainen vaahto.
Itse huomaan, että kun juon kahvin näin valmistettuna, ei tule sitä hötkyä oloa, jonka yleensä saan kofeiinista. Ruokahifistelijät vannovan tällä tavoin valmistetulla kahvilla olevan myös muita terveysvaikutuksia.
Minä olen lähinnä innoissani mausta – kahvi on aivan taivaallista näin!
IMG_1453 IMG_1459
Hyvää lauantaita!
*Voi on kääritty Abeego-mehiläisvahakääreeseen, jonka sain kokeiltavaksi
Tulli – mykotoksiinit

24 Comments

 1. skribentti
  23.1.2016

  Kyllä tiettyjen terveellisten ruokien hinta kirpaisee… Mutta me yritämme aina ajatella, että se on sitten pois terveysmenoista.

  Vastaa
 2. Mustikka
  23.1.2016

  Kenties teräksinen sauvasekoitin olisi muovista parempi kuumaan kahviin?

  Vastaa
  1. Maria
   25.1.2016

   OLISI! Toivon että tämä menisi rikki jotta voisin ostaa uuden. 20-vuotta jo kestänyt…

   Vastaa
 3. Catalarc
  23.1.2016

  ”Terveys on valinta kysymys”
  Paljon ravinto vaikuttaa, mutta ei se autuaaksi tee. Itsekkin ajattelin vielä hetki sitten näin. Olin/olen erittäin tarkka ruokavaliosta, mutta elämä päätti toisin. Terveys ei todellakaan ole valinta kysymys. terv. 21-vuotias kilpaurheilija ja syöpään sairastunut

  Vastaa
  1. Maria
   25.1.2016

   Ruoka on vain pieni osa. Omasta mielestäni suurempi merkitys on ympäristön epäpuhtauksilla: mikrobeilla, kuiduilla ja kemikaaleilla. Terveys ei ole aina edes oma valinta, vaan omien vanhempien (tiedostamattomat) valinnat vaikuttavat meidän kaikkien terveyteen. Niillä mennään mitä on annettu. Itse voidaan tehdä parempia valintoja.
   Toivottavasti paranet pian.

   Vastaa
 4. Hanna
  24.1.2016

  Kerro ihmeessä kokemuksia Abeegosta, kun olet saanut tutustuttua! Tilasin niitä n. Kk sitten kotiin paketin ja olen ihastunut. Ainoa, joka vähän mietityttää on ”kankaiden” voimakas vahan tuoksu, mutta en ole vielä huomannut sen tarttuvan pahasti ruokiin. Myös hygienisyys pidemmän päälle arveluttaa. Saakohan apteekista mikrobitestejä, joita suurtalouskeittiöissä käytetään?

  Vastaa
  1. Maria
   25.1.2016

   Kurkkuun maku kyllä tarttui. Itse en ole huolestunut bakteereista. Pesen aina käytön välissä.

   Vastaa
 5. Lääkäri
  24.1.2016

  Onko 8 euron smoothie aina tapa noudattaa terveellistä elämäntapaa? Monet kalliit superfoodit eivät loppupeleissä ole sen terveellisempiä kuin halvemmat juurekset ja vihannekset. Toki superfoodit ovat nyt muotia. Ja itse en käyttäisi muovista sauvasekoitinta kuumaan kahviin. Kun siinä on niitä muovin myrkkyjä.

  Vastaa
  1. Maria
   25.1.2016

   Totta. Itselläni terveysintoilu yhdistyy piheilyyn. Sauvasekoitin on toimiva, mutta 20-vuotta vanha. Toivon salaa, että se menisi rikki jotta saisin ”luvan” ostaa uuden…
   Halpojahan tämänkin smoothien mustikat ovat jos ne on itse kerännyt. Minä en ehtinyt tänä kesänä. Minulle superterveellisyys tarkoittaa superhyvää sisäilmaa ja superhyvää ruokaa. Varmasti muitakin tapoja nähdä asia on.

   Vastaa
 6. Nina
  25.1.2016

  Heippa,
  Huomasin itsekin homealtistuksen aikana ja sen jälkeen etten kyennyt juomaan kahvia. En vain tiennyt miten kahvi ja home liittyvät toisiinsa. Kurkussa tuli heti sellainen todella kuiva ja huono olo. Sitten luin noista homemyrkyistä ja kokeilin luomukahvia. Vaihdettuani luomukahviin tätä ongelmaa ei ole enää ollut lainkaan. Ihanaa että luomukahveja löytyy nykyään ihan joka kaupasta 🙂

  Vastaa
  1. Maria
   25.1.2016

   Joo! Ihan mahdollista! Ja tietty myös torjunta-aineet voi aiheuttaa.

   Vastaa
 7. Katja K.
  26.1.2016

  Enpäs tiennytkään, että kahvissakin on homejäämiä! Olen itsekin kemikaali-ja homeherkkä ja olen myös huomannut oireilevani tietyistä ruoista, joissa saattaa olla homeita. Tavallinen kahvi kuuluu myös näihin ja siksi juon aina kahvini luomuna. Saakohan tuota mainitsemaasi homevapaata kahvia Suomesta?

  Vastaa
 8. Anna
  27.1.2016

  Hyvä postaus! Tämä nyt menee vähän ohi aiheen, mutta haluaisin kysyä sinulta, onko sinulla tietoa kätkytkuolemien ja ympäristötekijöiden välisestä yhteydestä. Tiedän nimittäin useamman kätkytkuolematapauksen ja olen monta kertaa miettinyt, että voisiko niissä syynä olla ympäristötekijät? Kun mitään selvää syytähän niihin ei tiedetä. Jotenkin satuttaa joka kerta kuulla niin kovasti noita tarinoita. Kenenkään ei tulisi menettää lastansa.

  Vastaa
  1. Maria
   27.1.2016

   Toinenkin lukija kysyi tätä asiaa minulta. Pohti erityisesti huuhteluaineita.
   Ei kyllä taida olla tutkimuksia aiheesta. Mahdollista toki!

   Vastaa
 9. Yks lukija vain
  31.1.2016

  Hei,
  Tuli mieleen sellainen, että eikös luomukahvissa saattaisi olla enemmän homeiden tuottamia myrkkyjä tavalliseen verrattuna, koska luomukahvin tuotannossa ei varmaankaan ole käytetty homeenestoaineita? Ja sama esim. viljatuotteissa. Noin niin kuin tavallisessa luomussa siis, erityiskohdellut pienerät ovat varmaan asia erikseen. Eli valittavana on joko vähemmän hometoksiineja, mutta mahdollisesti pieniä torjunta-ainejäämiä sisältävä tavisversio tai sitten luomu, jossa voikin olla luontaisia toksiineja homeiden tai kasvitautien seurauksena? Vaikea valinta oman terveyden kannalta (ympäristönäkökulma onkin sitten erikseen).

  Vastaa
  1. Maria
   31.1.2016

   En usko. Homeenestoaineet voivat aiheuttaa sen, että hometta kasvaa VÄHEMMÄN, mutta se on TOKSISEMPAA.
   Luomun viljely on myös tarkempaa puuhaa, jolloin laatu on parempaa ja se homehtuu vähemmän.

   Vastaa
   1. Yks lukija vain
    31.1.2016

    Kiinnostava väite… Mikä tuon sitten aiheuttaisi, että vähempi home onkin ärtsympää? Ite haluaisin perustaa luuloni faktojen varaan. Suurtuotantoa se on muuten luomukin ja laatu taitaa riippua tekijän ammattitaidosta, huolellisuudesta ja asenteesta molemmilla tuotantotavoilla tehden, luomuna tai tavallisesti. Enkä nyt näillä kommentoinneillani yritä sanoa luomun olevan huono asia. Lähinnä sitä, ettei luomu ole automaattisesti tai kiistattomasti aina parempi. Asioilla on monet puolensa.

   2. Maria
    3.2.2016

    Tutkimuksia homeista ja homeenestoaineista on. Se johtuu siitä, että homeet tuottavat toksiineja kasvaessaan epämieluisassa, vaikeassa ympäristössä.

   3. Yks lukija vain
    3.2.2016

    Ok, kiitos tästä selvennyksestä.

   4. Laura
    4.2.2016

    Juuri viikonloppuna pohdin samaa kuin ”yks lukija vain”- kommentoija. Kiitos Maria vastauksista ja mahtavasta blogista! Ennen ajattelin luomun olevan hieman ”hömppää”, mutta iän karttuessa ja tietoa hakiessa on infoa kertynyt lisää ja mieli muuttunut. Sinun blogistasi on ollu minulle suuri hyöty, iso kiitos siitä! Smoothie- ja kahvireseptit ovat menneet heti kokeiluun ja ovat maistuneet erinomaisilta. Vastaavia olisi mukava lukea lisää.
    Aurinkoista kevättä sinulle ja perheellesi!

 10. Sini H
  8.2.2016

  Heippa!
  Nyt menee tämän aiheen ohi, mutta onko sinulla tietoa Forever Living Products Aloe vera-tuotteista? Olen kuullut, että sisältäisivät paljon myrkyllistä aloiinia.. (63.000 pmm). Tuotteet ovat saaneet kuitenkin Certified-leiman. Uskaltaako/kannattaako niitä käyttää?

  Vastaa
  1. Maria
   8.2.2016

   Ei kyllä ole kokemusta. Jokin huono aine näistäkin löytyi. Olisiko triklosaani.

   Vastaa
 11. Lääkäri
  17.2.2016

  Voikahvi on varmasti hyvää niinkuin kaikki pressokahvitkin, kun niihin pääse kahvin rasva toisin kuin suodatinkahvissa. Joka päivä sitä ei varmasikaan kannata kuitenkaan juoda. Kolesteroliarvot on hyvä tarkistaa mikäli juomista jatkaa. Tuosta supersmootiesta pakko myös kommentoida, että jos siihen laittaa koko pussin mustikoita on kuin heittäisi rahaa ja ruokaa roskiin. Aikuinen ihminen saa kymmenestä mustikasta päivän c vitamiini tarpeen, ylimääräinen vesiliukoinen c vitamiini valuu pissana ulos ja mustikan kuidut ulosteena ulos. Eli vähempikin riittääisi terveelliseeen aamupalaan.

  Vastaa
 12. […] Nykyään minulla on kahvinjuonnista muistona vain kahvinkeittohetki, nimittäin keitän lähes joka aamu kupillisen bullet proof -kahvia puolisolle. […]

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top