Turvallinen kynsilakka – myrkytön ja hajuton

Moni otti yhteyttä viimeisen kynsilakkauutisen jälkeen. Uutisessa kerrottiin yleisesti kynsilakoissa käytetyn aineen aiheuttavan todennäköisesti lapsettomuutta. Kynsilakoissa on kyllä monia muitakin huolestuttavia aineita. Näistä minulla on superpitkä postaus tulossa.
Mutta näin ensihätään, kerron nopeasti omista kynsilakkakokemuksistani. Toivottavasti te turvallista kynsilakkaa kaipailevat saatte tästä apua.
Itse en ole koskaan käyttänyt kynsilakkaa säännöllisesti. Lakkaan käsien kynnet vain erikoistapauksessa, alle kerran vuodessa. Viimeksi taisin lakata kynnet Flow-festareille. Niinpä en ole omalla kohdallani myöskään niin huolestunut kynsilakkojen sisältämistä haitallisista kemikaaleista. Käytän kynsilakkaa niin harvoin, että pieni määrä haitallista ainetta tuskin vaikuttaa itseeni. Toki ympäristövaikutuksia ja esimerkiksi kynsilakkaa valmistavien työntekijöiden altistumista se ei helpota.
Syitä sille, etten koskaa ole lakannut kynsiäni on kaksi, eivätkä nämä liity kynsilakan turvallisuuteen. Nuorena en ollut näin tietoinen terveydelle haittaa aiheuttavista turhista kemikaaleista, mutten siltikään voinut lakata kynsiäni trendiväreillä. Vähän kateellisena ja ulkopuolisena katselin, kuinka kaikki ystäväni lakkailivat kynsiään, pastelliväreillä, glittereillä tai metalliväreillä. Mikä nyt milloinkin oli muodissa.
En ole koskaan kuullut kenenkään muun valittavan aiheesta, mutta en voi käyttää kynsilakkaa, sillä sormiani alkaa ahdistaa! Vaikka lakkaa olisi vain yksi ohut kerros, käteni alkavat hikoilemaan. Aivan kuin kynsien päällä olisi filtti tai jokin outo kerros, joka estää käsien lämpötilan säätelyn. Tiedän, outoa ja hysteeristä. Ehkä liittyy jotenkin aistiyliherkkyyteeni?
Toinen syy on haju. Kädet ovat usein kasvojen lähellä. Vihaan kynsilakan hajua! Olen kokeillut monia ”vähemmän myrkyllisiä” 3-free ja 5-free -kynsilakkoja, jotka eivät sisällä tiettyjä haitallisia aineita. Näitä turvallisempina pidetään kynsilakkoja, joiden sisällöstä suurin osa on luonnollista alkuperää. Näitäkin olen kokeillut. Näissäkin ”luomukynsilakoissa” (Kure, Benecos ym.) on perinteinen kynsilakan haju, joka ärsyttää minua. Hajun takia en voi käyttää tuoksuvia kynsilakkoja käsien kynsissä lainkaan.
Tässä vaiheessa voi muistuttaa, että luonnollisesta raaka-aineesta valmistettu synteettinen aine ei ole raakaöljystä valmistettua ainetta turvallisempi (luomuomenaviini humalluttaa yhtä paljon kuin tavallinen omenaviini).
turvallinen myrkyön ja hajuton kynsilakka
Etenkin syödessä kynsilakan haju oksettaa! Jos käsissä on kynsilakkaa, pitäisi haarukan olla metrin mittainen, ettei käsiä tarvitse tuoda nenän lähelle syödessä. Varpaissa minulla on siis ainoat kynnet, joita voin lakata millä vaan lakalla. Varpaankynsissä en tunne lakkaa kynsien päällä, eikä hajukaan haittaa, ainakaan useimmiten, olen hyvin notkea…
Kesällä ostin jostain purkin Logona -kynsilakkaa Flow-festareita varten ja yllätyin. Se on ainoa kynsilakka, jonka haju ei haittaa minua edes käsissä! Logona onkin ensimmäinen luomusertifikaatin saanut kynsilakka. Toki tämänkin kynsilakan tunnen ahdistavana sormen päällä, joten usein en silti halua kynsiäni lakata.
IMG_4087
Logona-kynsilakka ei toimi kuten perinteiset lakat. Värilakan jälkeen jälki on todella kauniin mattapintainen. Mattapintainen lakka kuitenkin naarmuuntuu helposti, jos päälle ei laita Logonan omaa päällyslakkaa. Päällyslakan jälkeen kynnet kiiltävät, kuten perinteisen kynsilakan jäljiltä. Itse kokeilin laittaa Logonan päälle tavallista päällyslakkaa. Varpaankynsissä tapahtui outo reaktio! Alla oleva lakka kupli ja lopputuloksesta tuli todella outo, mutta cool, juuri sellainen Flow-festareille sopiva.
Kun kynsilakka on ollut sormissa pari päivää, itselleni tulee aina paniikkireaktio. Tekisi mieli repiä kynnet pois, kun lakka ahdistaa. Logonan kanssa kynsilakasta eroon pääsy olikin varsin vaikeaa. Tavallinen kynsilakanpoistoaine, jota minulla oli kaapissa askarteluja varten, ei päde Logonaan. Kulutin puoli pulloa lakanpoistoainetta saadakseni luomulakan pois kynsistäni! Logona-kynsilakka lähtee kynsistä vaivattomasti vain Logonan omalla lakanpoistoaineella.
Varpaista en ole vielä jaksanut ottaa lakkoja pois, vielä on Flow’n aikaiset värit jaloissa…
Mutta kirjoituksen tärkein: Jos kynnet on pakko lakata, voin vilpittömästi suositella Logonaa!
IMG_4040

*Tuotteet ostettu, kirjoitusta ei ole tehty yhteistyössä. Tämä ei ole mainos.

10 Comments

 1. Nellyssi
  25.10.2015

  Hei minäkin tunnen kynsilakan kynsissäni! Sellainen jännä pieni paineen tunne. Ei häiritsevä ellei sitä ajattele.. kuten nyt kun muistutit asiasta 😀

  Vastaa
 2. sarlotta
  25.10.2015

  Siis mulla aivan sama tuo, että käsiäni alkaa ahdistamaan, jos laitan kynsilakkaa! Kädet tuntuvat hikoavan ja koko ajan tekisi mieli pestä käsiä. Tämän takia en vain pysty käyttämään kynsilakkaa. Se tunne on vain niin ärsyttävä. Minulla tuntuu myös, että sormet turpoaisivat inhottavasti. Monesti olen kysellyt kavereiltani tuntevatko hekin tämän tunteen lakatessa kynsiä, mutta kuulemma eivät. Kiva tietää, että siellä on toinenkin kynsilakasta ahdistuva!

  Vastaa
 3. Mira
  25.10.2015

  Mäkin tunnen kynsilakan. En mitää hiloilua ole huomannut, ehkä en ole kiinnittänyt huomiota, mutta lakka tuntuu mulla sormissa jotenkin kiristävältä..

  Vastaa
 4. Henna
  26.10.2015

  Moikka! Kirjoitit aiemmin lapsille sopivista vesiliukoisista kynsilakoista. Olen yrittänyt etsiä niitä, tuloksetta! Saako niitä tilattua jostain?

  Vastaa
  1. maria
   26.10.2015

   Ostin itse vesiliukoisen kynsilakan Pinosta Fredrikinkadulta.
   Nyt huomasin, että myös Ombrellinossa Espalla on tuotetta.
   Ombrellinolla on myös nettikauppa:
   http://www.ombrellino.fi/nailmatic-kids-kynsilakka-piglou-8ml.html

   Vastaa
 5. Anna
  26.10.2015

  Olen huomannut aivan saman kynsilakoissa! Ne jotenkin ikävästi ahdistaa, siksi en käytäkään lakkaa, kuin juhliin ja otan ne samantien pois. Itse olen myös huomannut tuota aistiyliherkkyyttä, kun jostain syystä tunnen hirveän herkästi esim. jos vaatteet ovat yhtään kosteita. Se vaivaa aivan valtavasti. Samoin jos tukka on vähänkään kostea. Lapsuuden kodissani tämä oli jo vitsi 🙂

  Vastaa
  1. maria
   26.10.2015

   Täällähä on monta, jolla on sama ”vaiva”. Jee, en siis ole ainoa friikki!

   Vastaa
 6. Kaisa
  26.10.2015

  Satuin minäkin kerran kampaajalle mainitsemaan että kynsilakka (hiuslakan lisäksi) tuntuu inhottavalta. Sain osakseni semmoisen hitaan katseen :-D. Käsiin tulee sama hikoamisen tunne aivan kuin kysilakka estäisi normaalin lämmönsäätelyn. Varpaissa taas sukat tuntuvat liian liukkailta. Ei ole helppoa, ei :-P. Tosin ratkaisu on helppo, en lakkaa.

  Vastaa
  1. maria
   27.10.2015

   Heh! 😀

   Vastaa
 7. […] kynsilakkojahan en voi myöskään käyttää. Ainoa kynsilakka, josta en saa oireita on Logona-luonnonkosmetiikkamerkin kynsilakka, sitä minulla on nytkin […]

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top