Vältä biosidejä eli haitallisiksi tehtyjä kemikaaleja

Tukes julkaisi tiedotteen, jossa se kehottaa kuluttajia pidättäytymään biosidejä sisältävien tuotteiden käytöstä. Biosidit ovat kemiallisia aineita, jotka on suunniteltu soluille haitallisiksi. Kyseisiä aineita käytetään esimerkiksi pahoin tulehtuneiden haavojen hoidossa, sillä biosidit tuhoavat bakteereita. Mikrobeja tuhoavan ominaisuuden takia aineita käytetään myös säilöntäaineina. Monet biosidit ovat syöpää aiheuttavia ja aiheuttavat solukuolemaa muillekin kuin mikrobisoluille.

Vaikka biosidien haitallisuus tiedetään, markkinoille on jatkuvasti tullut lisää biosidejä sisältäviä että biosidikäsiteltyjä tuotteita. Biosidejä sisältävät muun muassa käsihuuhteet, hajuttomiksi mainostetut kengät, sukat, ”antibakteeriset” keittiössä käytettävät tiskirätit, mikrokuituliinat, leikkuulaudat tai bakteereja ja hometta hylkivät suihkuverhot.

Biosidit eivät ole vaarattomia, ja niitä tulisi käyttää vain, jos se on välttämätöntä. Ne saattavat aiheuttaa allergioita ja olla haitallisia niin ihmisille kuin ympäristöllekin.

Ostamalla biosideilla käsiteltyjä tuotteita kuluttaja saattaa lisäksi olla epäsuorasti mukana vaikuttamassa antibiooteille vastustuskykyisten bakteerikantojen kehittymiseen. Tutkimukset osoittavat, että biosidit huuhtoutuvat vähitellen käsitellyistä tuotteista ja päätyvät lopulta ympäristöön”, kertoo ryhmäpäällikkö Paula Haapasola Tukesista.

Paula Haapasola / Tukes

Biosidit voivat edesauttaa antibiooteille resistenttien superbakteerien syntyä. Näin ollen biosidejä tulisi käyttää harkiten. Esimerkiksi terveydenhuollossa biosidien käytölle on asetettu tarkat säännöt ja varotoimet.

Jos pesu- tai puhdistusaineella tai esimerkiksi käsihuuhteella mainostetaan olevan biosidinen vaikutus, pakkauksessa löydyttävä myös tieto tuotteen sisältämästä biosidista (aktiivisesta ainesosasta) sekä käyttö- ja turvallisuusohjeet.

Ole tarkkana, jos tuotteessa mainitaan väittämä ”antibakteerinen”, ”homeenestokäsitelty”, ”hometta hylkivä”, ”homeenkestävä”, ”bakteeriostaattinen”, ”hajuton” tai ”hajua estävä”. Näin mainostetut tuotteet sisältävät todennäköisesti haitallisia biosidejä.

Biosidejä esineissä, tuotteissa ja vaatteissa

Vaikkei tuotteessa ole mainintaa, on tuote silti voitu käsitellä biosidilla, jos kyseessä on esine tai tuote. Esimerkiksi hajua neutraloiva kuukautisside  tai silikoninen leikkuulauta voi sisältää biosidiä, vaikkei sillä erityisesti väitettäisi olevan biosidisia vaikutuksia.

Voit pyytää lisätietoja tuotteen valmistajalta, jonka velvollisuus on antaa sinulle tiedot 45 päivän kuluessa.

Lähde: Tukes

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top