Kuluttajien ääni kuului – M&M’s-karkkien värit luontaisiksi

”Kuluttajat ovat pomomme ja me teemme mitä he pyytävät” sanoo M&M’s-suklaakarkkeja valmistavan jättiyrityksen Marsin toimitusjohtaja Grant Reid.

Kuluttajien vaatimukset ovat saaneet amerikkalaisen suklaayrityksen luopumaan keinotekoisten väriaineiden käytöstä. Mars valmistaa muun muassa Mars- ja Snickers-patukoita sekä värikkäitä M&M’s-suklaarakeita, joista yritys parhaiten tunnetaan.

Värinvaihto

Keinotekoiset väriaineet poistetaan karkeista asteittain, tavoitteena on, että viiden vuoden päästä kaikki väriaineet on korvattu luonnollisilla vaihtoehdoilla.

M&M’sien suurin kilpailija poisti keinotekoiset väriaineet Smarties-suklaarakeista jo 2006. Esimerkiksi luonnollisista väriaineista valmistetun sinisen löytäminen kesti, joten välissä Smarties-karkeista poistettiin sininen väri kokonaan.

Luonnollisia väriaineita saadaan esimerkiksi punakaalista, kurkumasta, klorofyllistä, spirulina-levästä ja kirvoista.

Lasten vilkkaus huolena

Mars kertoo tiedotteessaan, että keinotekoiset väriaineet eivät aiheuta huolta terveydelle, vaan keinotekoiset korvataan luonnollisilla väriaineilla kuluttajien pyynnöstä.

Euroopan Elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA on lausunut, että keinotekoiset väriaineet voivat tutkimusten mukaan aiheuttaa hieman ylivilkkautta joissain lapsissa.

Väriaineiden nauttimisen seurauksena ylivilkkautta voi ilmetä etenkin niissä lapsissa, joilla on jo aiemmin ollut levottomuutta ja ylivilkkausoireita.

Lähteet:
Mars
Wikipedia-Smarties
Evira
Käypähoito

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top