Vettä bitte!

Vaikka olisikin ollut koliikkia, hammasitkuja tai silvottuja unia, niin puolitoistavuotiaan kanssa elämä alkaa hymyillä. Arki puhumaan opettelevan kanssa on yhtä suurta vitsiä. Uudet sanat ja sanonnat tarttuvat ihan tahtomatta koko perheeseen.
”Otatko säkin tättärää?”, kysyn mieheltä aamiaisleipiä kasatessani. Poika huutaa ”tättärää”. Tyttö huutaa ”munn tättärää, munn tättärää, EI tättärää”. Tarjoilen siis kaikille siivut meetvurstia. ”Entäs uutosta?”
Suolaisen aamupalan syötyään kaikki pyytävät (ei kuitenkaan kovin kohteliaasti) ”BITTE!”.
Tämän sanan kanssa meillä kesti turhan kauan. Tyttö huusi monena iltana sängyssään ”Bitte, bitte, BITTE!”. Onneksi iskä tajusi jossain vaiheessa sanan merkityksen ja että tytöllä oli jano.
tättärää=makkaraa
uutos=juusto
bitte=vettä

Puolitoistavuotiaalta hassuja sanoja tulee monta päivässä. Toisaalta myös ihan oikeita sanoja ja pieniä lauseitakin, mutta kaikki hurmaavalla vauva-aksentilla. Pieni persoona kuoriutuu esiin entistä selkeämmin. Hurmaavaa!
Kyllähän pojaltamekin tulee hauskoja sanoja, mutta harvemmin. Tänään hän pyysi leivälle tättärän lisäksi ”juustoviilteen”. Ah, kolmevuotiaan eleganssia.
Perheenjäsenet ja läheiset kaverit ymmärtävät helposti pienen puhetta. Tutuille ja isoisovanhemmille pitää tulkata.

kuva-17
Tyttö isoisoäidin luona kylässä

Millaista kieltä teillä puhutaan?
Hauskaa viikonloppua!
Meillehän viikonloput alkaa olla ihan perustättärää. Poika on viettänyt koko viikon ranskalaista KEVÄTLOMAA, joka jatkuu vielä ensi viikon puoliväliin…

12 Comments

 1. Olen lukenut sun blogia jo piiitkään ja tämä sun blogi on ihana ja elämänmakuinen 🙂 Meillä 1v 8kk puhuu suht selvillä sanoilla. Juutso on uusto, maito on maato jne. Jokinaika sitten meillä oli tietynlainen kissa-kriisi, eli kaikki eläimet olivat kissoja. Tietyt eläimet tosin erosivat siinä, mitä sanovat. Pojan mukaan siis koira hau ja hevonen hahahaa. Kaikki muut hiirestä norsuun olivatkin sitten kissoja ja sanoivat mau 🙂

  Vastaa
 2. vieras
  21.4.2013

  meidän poika (1v 10 kk) huutaa aina kärpäsiä nähdessään pääkii! Aluksi ihmettelin että mistäs se on tuollaista kieltä oppinut, kunnes tajusin että se tarkoitti kärpäsiä. Siellä se huutelee joka päivä ikkunassa että pääkii!

  Vastaa
 3. Aino
  22.4.2013

  Heh! Meillä pikkuinen on 22kk ja me kans nautitaan hauskoista jutuista ja sanoista!
  Haitutu on Haisuli, palapeli on taapitaa (jepjep?), tarkoittaa myös muumi-pastillia. Tettä on vettä, kiitoo on kiitos, Maito on sitkeästi pysynyt mammina, mammi tarkoittaa myös nappia!
  🙂 pitkästä aikaa eksyin tänne blogiin, tykkään!
  Aino

  Vastaa
 4. Mamma80
  25.4.2013

  Meillä täällä odotellaan et meidän 1vee10kk sanoisi sen ensimmäisen sanansa. Poikaa kiinnostaa enemmän kaikki fyysiset taidot, puhuminen on jäänyt paapaapaapiipiipii tasolle.

  Vastaa
  1. Maria
   25.4.2013

   Ei kiirettä. Se on varma. Niin yksilöllistä on kaikki kasvuun ja kehitykseen liittyvä. Hauskoja hetkiä vilkkaan pojan kanssa!

   Vastaa
 5. kieku
  27.4.2013

  Meillä saa myös bittellä vettä, juusto on justu, nipsu on bistu ja huomenta toivotetaan moinenö!(?)

  Vastaa
  1. Maria
   29.4.2013

   🙂 Meillä on taas uusia: Mataraa = hunajaa!

   Vastaa
 6. kieku
  2.5.2013

  Bistu on nipsun lisäksi simpsonit, ketsuppi ja ystävämme miksu. Kolmatta kertaa pyydettäessä toistamaan nämä eri-samat-sanat lapsi itsekin huomasi höynäytyksen ja kuittasi: No hehheh!

  Vastaa
 7. MIE12
  13.5.2013

  Marian on ainoa blogi jota ikinä ehdin/viitsin/HALUAN seurata taaskin jälkijättösin kun ei ehdi- omalla pojalla oli valkorypäle=viinirypäle jne

  Vastaa
  1. Maria
   15.5.2013

   Kiitos, mahtavaa!

   Vastaa
  2. Maria
   8.6.2013

   Hah. Meillä on uusi, ”auttua” on kurkkua. Ja mamma on ”puuma”. Eli kuuma!!!

   Vastaa
 8. Kaksplus.fi
  18.10.2013

  […] tyttö sanoo päätään pyöritellen, käsiään levitellen. – Nuna haluaa mattaraa (puoli vuotta sitten se oli tättärää). – Sano saisinko makkaraa, sanon tällä kertaa kärsivällisesti. –Pyydä kauniisti. […]

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top