Likaa hylkivät pöytäliinat ja kernit ovat kovassa käytössä etenkin lapsiperheissä. Pöytäliinalle toivottu ominaisuus on sen pyyhittävyys. Kuluttajat toivovat, ettei pöydälle kaatunut maitolasi imeytyisi kankaan kuituihin, vaan jäisi ”kellumaan” liinan pinnalle, josta vahingon voi imeyttää siivousliinaan.
Ensimmäiset likaa hylkivät kankaat keksittiin 1700-luvulla. Ne oli olivat pellavakankaita, joille tehtiin mehiläisvaha- tai pellavaöljykäsittely. Kyseistä innovaatiota jatkojalostettiin ja likaa- ja vettä hylkivästä vahakankaasta alettiin valmistaa pöytäliinoja ulkoiluvaatteita. Luonnollisista aineista valmistettuja pöytäliinoja ei markkinoilla taida enää olla.
Kerniä PVC:stä
Muoviteollisuuden kehittyessä vahakankaalle löytyi nopeasti edullisempi ja kulutusta kestävämpi vaihtoehto. Moni ehkä muistaakin lapsuuden ruokapöydästä pistävän, PVC:stä valmistetun pöytäliinan, hajun.
PVC-on muovilaatu, jota on käytetty lukusiin tarkoituksiin viimeisten vuosikymmenten aikana. Kuitenkin viimeisten vuosikymmenten saatossa on käynyt ilmi, että kyseinen aine voi sisältää monia haitallisia aineita, kuten ftalaatteja tai lyijyä. PVC:n sisältämiä haitallisia aineita on pyritty viimeisinä vuosina korvaamaan uusilla aineilla. Tietoa korvaavien aineiden pitkäaikaisvaikutuksista terveyteen ei kuitenkaan kattavasti ole.
Tilalle akryylia ja Teflonia
PVC-kernien rinnalle markkinoille on tullut akryylipinnoitettuja kankaita. Akryyli on PVC:tä kalliimpaa, eikä sekään ongelmaton materiaali ole. PVC:n tavoin akryylin valmistaminen rasittaa luontoa, kuten myös sen hävittäminen.
Akryylipinnoitetuissa kankaissa on usein lisäksi Teflon-käsittely. Teflon parantaa akryylin kestävyyttä, mutta sillä on hintansa. Teflon on tuotenimi aineelle, joka on valmistettu perfluoratuista yhdisteistä eli PFC-yhdisteistä. PFC-yhdisteitä pidetään yhtenä haitallisimmista ympäristömyrkyistä, sillä kyseiset aineet kertyvät ympäristöön.
Pöytäliinaa pestessä Teflon-käsittely voi irrota ja joutua pesuveden mukana vesistöihin. Tämän takia monet ulkoiluvaatebrändit ovat lopettaneet PFC-yhdisteitä sisältävien materiaalien ja käsittelyiden käytön vaatteissaan.
Biosidejä myös
Kemikaalitutka tutustui kotimaisissa verkkokaupoissa olevaan pöytäliinatarjontaan. Monet tuotteet sisältävät Teflonia. Kemikaalitutka löysi myös biosidejä sisältävän pöytäliinan. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) ei suosittele biosideillä käsiteltyjen tuotteiden tarpeetonta käyttöä.
Lukuisten valmistajien tuotteissa
Kemikaalitutka löysi useita Teflon-käsiteltyjä vahakankaita kotimaisista nettikaupoista. Ainetta voi toisaalta olla myös muissa vahakankaissa ja tekstiileissä, sillä kankaan sisältämiä kemiallisia käsittelyjä ei tarvitse merkitä tuotteen tietoihin.
Käsittely voidaan tehdä myös jälkikäteen.
Muista vielä mahdollisuus kankaiden Teflon-käsittelyyn. Se antaa tekstiilille pidemmät pesuvälit, koska pinnan voi pyyhkiä tahroista ja roiskeista. Käsittely on suositeltava etenkin kesäaikaan, jolloin grillataan ja syödään paljon ulkona.
Kemikaalitutka suosittelee pyytämään tietoa kankaan sisältämistä käsittelyistä ennen ostopäätöstä.
16.3.2016
Inhottavaa. Itse ostin Anttilasta sellaisen liinan, joka näyttää kankaiselta, mutta siinä on kevyt pintakäsittely, joka tekee pyyhkimisestä helppoa. Mitähän se mahtaa olla…
17.3.2016
Ainakin koulujen verhojen tulee olla paloturvallisia. Onkohän tämäkin ongelma kemikaalimielessä Maria Nordin?