DIY punkinpoistin

kuva 4
PUNKKIKÄÄK! Hesarissa on ollut viimepäivinä juttua ihmisten uusavuttomuudesta liittyen terveydenhoitoon. Tuntuu, että sitä on liikkeellä myös terveydenhuollon ammattilaisten keskuudessa.
Näin noin kymmenen vuotta sitten järkyttävän dokkarin borrelioosista jenkeissä. Ohjelmassa seurattiin punkin kantaman viruksen sairastuttamia ihmisiä, joiden tautia eivät vakuutusyhtiöiden lääkärit tunnistaneet. Toivottavasti tilanne on nyt parempi.
Borrelioosi on levinnyt punkkien keskuudessa Suomessakin. Sen olen huomannut omakohtaisesti, kun muutama tuttava on sairastunut punkin puremasta.
kuva 3
Viime viikolla ystäväni lapsella oli päässä punkki. Punkki oli luultavasti ollut kiinnittynyt jo jonkin aikaa, sillä se oli paisunut herkuteltuaan lapsen verellä.
Punkin voi hyvin poistaa kotona, mutta kaverini vei tytön lääkäriin mahdollisen borrelioositartunnan takia.
Euroopassa edellääkävijä punkkitietoudessa on Saksa. Siellä jokainen ihmiseen pureutunut punkkiyksilö tutkitaan. Näin saadaan selville, onko ihmiseen porautunut punkki kantanut borrelioosia.
Ystäväni vei tytön punkkeineen terveyskeskukseen, jossa kömpelökäsinen sairaanhoitaja musersi punkin säpäleiksi. Punkkinhan pitäisi ehdottomasti irroittaa kokonaisena, punkkia vaurioittamatta.
Seuraavaksi ystäväni vei lapsensa (ja musertuneen punkin) lääkärille. Kun ystäväni mainitsi uudesta punkkitestistä, lääkäri tokaisi ”Kyllä se on varmasti punkki, kun sillä on ne jalat”. Bravo!
Lopulta ystäväni tilasi testin itse apteekista. Punkki ei onneksi (98% varmuudella) ollut borrelioosin kantaja.
Siispä, jos löydätte itsestänne tai lapsestanne punkin toimi näin:

 • ota punkki pois hellävaraisesti punkkia rikkomatta
 • tee punkkitesti (selvitä saako omasta terveyskeskuksesta sellaisen)
 • tarkkaile puremakohtaa ja mahdollisia borrelioosin aiheuttamia ensioireita
 • jos testi on positiivinen tai ensioireita (kuumetta tai särkyjä) ilmaantuu, mene heti lääkäriin ja kerro punkista ja borrelioosiepäilystä!

 
kuva 5
Tässä on teille lukijoille lahjaksi tee-se-itse punkinpoistimen malli.
Voita ei enää missään nimessä enää suositella punkinpoistoon, mutta voipaketti on muulla tapaa hyödyllinen. Punkinpoistimen voi tehdä itse voipurkin kannesta.
Muoto syntyy haarukasta, johon punkki ujutetaan mahdollisimman läheltä kiinnittymiskohtaa. Reikä on poistajan sormea varten: lätkää pyöritetään hitaasti ja tarkasti punkin ympärillä. Kiertoliike saa punkin irroittamaan otteensa.
Punkki on hyvä irroittaa mahdollisimman pian, sillä riski saada puutiaisaivokuume tai borrelioosi kasvaa punkin tarrautumisajan myötä. Lätkä kannattaa sujauttaa lompakkoon, jotta punkin saa irroitettua heti kun sen havaitsee.
Nyt mustikkametsään!

20 Comments

 1. demi
  18.7.2014

  Kiitos tästä infopaketista! Nyt saaristomökkeily on ehkä asteen stressittömämpää kun vaan varaa DIY-punkinpoistajia muutaman messiin 🙂

  Vastaa
 2. Nimetön
  18.7.2014

  Kiertoliikettä ei myöskään enää suositella, vaan ”nyppäisy” on parempi.

  Vastaa
  1. maria
   18.7.2014

   EI! Tällä videolla perustellaan hyvin, miksi kiertoliike on parempi. Itse olen aina kiertänyt, eikä ikinä ole jäänyt punkin raajoja tai muita osia ihoon. Tärkeintä on saada poistin mahdollisimman lähelle punkin kärsää.
   http://www.dailymotion.com/video/xb4h6k_to-pull-or-to-twist-what-is-better_lifestyle

   Vastaa
 3. Punkkipihdit
  19.7.2014

  No jaa-a.. askarrellako itse voipaketin kannesta ruma punkinpoistaja vai ostaa apteekista tarkoitukseen valmistettu punkkipihti? Muovinen punkinpoistaja maksaa 2,5 euroa ja metallista tehdyt korkeintaan sen 20 euroa. Molemmat mahtuvat lompakkoon jos sen sinne jostain syystä haluaa laittaa. Ja sit vielä yksi varma vinkki; älkää ainakaan kertoko tk:ssa että ootte poistanut/koittanut poistaa punkkia DIY-voipurkinkannella.. mä ainakin nauraisin ja odottaisin tv-kameroiden ilmaantumista.

  Vastaa
  1. Laura
   19.7.2014

   Herää nyt, sama se millä sen poistaa kunhan saa täydellisesti poistettua. Ahdasmielistä ajattelua. Voi olla tilanne, että huomaa punkin ja ei pääse apteekkiin juuri sillä sekunnilla. Ja se punkki on tosiaan hyvä poistaa heti kun sen havaitsee.

   Vastaa
   1. tyhmä
    19.7.2014

    Hei Laura.. käy ostaa pihdit jo ennenku se punkki on sussa kiinni. Näin toimii fiksut ja ennakoivat ihmiset. Jos sä huomaat punkin etkä pääse sillä sekunnilla apteekkiin niin askartelet voipurkinkannesta itsellesi pihdit.. kuuntele itseäs. Osta pihdit.

 4. Ulla mökkeilijä etelä-karjalasta
  20.7.2014

  Yritin haravoida netistä PUNKKITESTIÄ, olivat poistuneet valikoimista. Asiantuntijoiden mielestä nämä testit eivät ole tarpeellisia, eivätkä luotettavia. Luo turhaa illuusiota, ettei ole mitään hätää, jos saa testituloksesta negatiivisen.
  Punkkisyyni joka ilta ja punkit pois vrk:n sisällä, siinä se.

  Vastaa
  1. maria
   20.7.2014

   http://www.mediuutiset.fi/uutisarkisto/borrelioosirokotteen+kehitys+jaihin+punkit+leviavat+vauhdilla/a992267?service=mobile
   Tämän mukaan testi on palaamassa myyntiin. Ja minun tietojeni mukaan sen saa myös terveyskeskuksesta.

   Vastaa
 5. Linda
  20.7.2014

  Kömpelö sairaanhoitaja, heh. Punkki ei aina lähde kokonaisena, nimim.kokemusta. Enkä koe nyt erityisen kömpelö olevan! Kova olet muita arvostelemaan tietämättä/tuntematta. Sitten näitä tee itse kukkaruukun pidike härpäkkeitä, punkin poistajia Ym. huoh. Siinä ”arvostelua” sulle.

  Vastaa
  1. maria
   21.7.2014

   Hah! Itse olen kyllä saanut aina punkit kokonaisina, kun olen tarkkaan niitä irroittanut. En ole ketään henkilöä arvostellut, mielestäni terveydenhoitajalta tai lääkäriltä voi sen verran näppäryyttä ja kokemusta odottaa olevan, että saa punkin ehjänä pois.

   Vastaa
   1. lääkäri
    21.7.2014

    Hei jesh! Ensi kerralla sä poistat punkin kaverisi lapselta ja me voidaan hoitaa niitä oikeita päivystyspotilaita 🙂 kiitos.

   2. maria
    22.7.2014

    Hyvä diili! En muuten tiennyt, että tämä on näin arka aihe…

 6. Juttutoive
  22.7.2014

  Moikka! Olen tässä miettinyt puulavojen käyttöä kotona, mutta epäilyttää niiden turvallisuus. Onko sulla mitään tietoa esim lavojen merkinnöistä ja turvallisesta kätöstä?

  Vastaa
  1. maria
   22.7.2014

   Itse en suorilta käyttäisi. Ne on usein homeessa tai sitten jos ne ovat seilanneet maailmalla, saattaa niissä olla jäämiä kontteihin suihkutettavista myrkyistä. Jos haluaa kotiinsa lavan, kannattaa siis käyttää uutta lavaa. Ja tietenkin kannattaa hioa, ettei saa tikkuja…

   Vastaa
 7. Punkinsyömä
  25.7.2014

  Kiitos Marialle tärkeän aiheen nostamisesta esiin. Varmaan jokainen tekee tarvittaessa parhaan osaamisensa ja hyvän tahdon mukaisesti punkinpoiston itselleen tai toiselle, tärkeämpää onkin tiedostaa borrelioosin riskit ja sen mahdollinen jääminen kroppaan. Kyllä tuommoinen DIY-poistin on tyhjää parempi jos niitä pihtejä ei ole tarpeeksi pian tavoitettavissa.
  Välillä ihmetyttää, että miten aikuiset ihmiset toisilleen kommentoivat näissä kommenttilaatikoissa, mutta tulin siihen tulokset, että eipä kaikki taida vielä olla aikuisiksi kasvaneet. Ainiin, vielä ennaltaehkäisynä kannattaa ainakin saariston korkeassa heinässä kulkiessa käyttää pitkiä housuja ja sukkia lahkeiden päällä ja pudistella kunnolla jälkikäteen.

  Vastaa
  1. maria
   25.7.2014

   Hei, kiitos viestistä. Kiva huomata, että siellä on ihan järkeviäkin ihmisiä ruudun takana! Totta olisi tietenkin pitänyt kirjoittaa ennaltaehkäisystäkin. Vaatetus on siinä varmasti ykkönen. Ja punkkitarkastus. Tarvittaessa montakin kertaa päivässä.

   Vastaa
 8. riikka
  30.7.2014

  mä oon kuullut myös tuosta kiertoliikkeestä, eli ihan vaan kun vaikka pumpulipuikkoa pyörittää punkkia ympäri niin se irrottaa otteensa. 🙂

  Vastaa
  1. maria
   30.7.2014

   Joo! Totta! Tota kannattaa kokeilla, jos ei ole pihtejä!

   Vastaa
 9. juust
  31.7.2014

  Suomessa ei ihan järkisyistä testata jokaista punkkia. Punkeista 20-30% kantaa borrelioosia. Eli siis rahan tuhlausta. Borreliavasta-aineet näkyvät veressä vasta useamman kuukauden päästä. Ab kuuri aloitetaan jos punkin purema on viikon jälkeen vielä 5cm halkaisijaltaan, ihan vaan varmuuden vuoksi. Että nyt ihan rauha tämän borrelioosi asian kanssa!

  Vastaa
  1. maria
   1.8.2014

   Uskon saksan malliin. Punkki kannattaa testata, koska kaikille ei ilmesty rinkulaa puremakohtaan, vaan hyvin epämääräisiä yleisoireita, joita ei välttämättä yhdistetä heti borrelioosiin. Hoito on tehokkaampi, mitä nopeammin se aloitetaan.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top