Eroon oireista -kirjan ja kurssin Vahvistusharjoittelun turvallisuudesta

Ensimmäinen kirja-arvio Eroon oireista -kirjastani on julkaistu. Kirja-arvion Eroon oireista -kirjasta voit lukea täältä, Kirjailijan blogista.

Olen todella ilahtunut siitä, että filosofian tohtori Tea Holm on lukenut kirjani avoimin mielin. Erityisen iloinen olen myös siitä, miten kirjoitustapaani on kuvailtu. Olenhan esikoiskirjailija, eikä minulla varsinaisesti ole koulutusta kirjoittamisen alalta, muutamia Teknillisessä korkesakoulussa suorittamiani vapaavalintaisia kursseja lukuunottamatta.

”Eroon oireista -kirja on kirjoitettu taitavasti ja lukijaan vetoavasti. Se läpsii lukijansa hereille, monessa mielessä.” Tea Holm FT, Kirjailijan blogi

Ymmärrän täydellisen hyvin, että kirjani on avoin kritiikille ja varmasti moni lukee kirjani myös etsien asiavirheitä.

Holmin kirja-arvio on mielestäni mainio, vaikken ole kaikesta samaa mieltä kriitikon kanssa.

Muutaman asian haluan kuitenkin oikaista ja täsmentää, jottei niille jotka kirjaa eivät ole lukeneet, synny kirja-arvostelun myötä vääränlaisia mielikuvia menetelmästäni tai altistusharjoittelusta ja siitä, mitä sanon kirjan sivuilla. Nämä ovat: kohta Vahvistusharjoittelusta lapsen kanssa sekä kohta, jossa kirjani sanotaan kritisoivan psykoterapiaa.

Vastine kirja-arviossa esitetyille huolille Vahvistusharjoittelusta

Holm esittää kirja-arviossaan hypoteesin, Vahvistusharjoittelun vaarallisuudesta. Esimerkkitapauksena hän nostaa klassisen esimerkin lapsesta, jolla on pähkinäallergia.

”Mutta altisteharjoitukset lapselle aiheuttavat minulle päänvaivaa. Entä jos lapsi syökin koulussa omin päin pähkinää, joille on pahasti allerginen, koska äiti on sanonut, että allergiareaktio on vain lapsen omassa päässä, mielen mekanismissa?” Kirjailijanblogi 

Kirjassa ja Free to Heal -kurssillani kuitenkin ilmaisen selkeästi, ettei vahvistusharjoittelua saa tehdä lapsen kanssa ja että vahvistusharjoittelua ei tehdä konkreettisilla altisteilla vakavien reaktioiden ollessa mahdollisia.

Toivon tämän täsmennyksen selkeyttävän Vahvistusharjoitteluun liittyviä epäselvyyksiä. Vahvistusharjoittelu tulee ajankohtaiseksi vasta menetelmän loppupuolella, eikä sitä ole tarpeen tehdä ollenkaan, jos näin parhaakseen katsoo.

Vahvistusharjoittelu perustuu muun muassa espanjalaisen psykologin Rafael Santandreun ajatukseen epämukavuusdieetistä hyvinvoinnin tukena.

Psykoterapiaan liittyvät ajatukset Eroon oireista -kirjassa

Toinen kohta, jonka haluan nostaa on Holmin tulkinta ajatuksistani psykoterapiaan liittyen. 

”Huomasin myös, että kirjassa arvotettiin psykoterapiaa, josta on tutkimusnäyttöä, suhteessa Marian omaan menetelmään”

Tarkoitukseni ei ole kirjassani tai muutenkaan arvostella psykoterapiaa sinänsä. Kirjassani kuitenkin kerron kappaleen verran menetelmän harjoittamisesta yhtäaikaa psykoterapian kanssa.

Psykoterapiasuuntauksia on lukuisia ja osa niistä on ristiriidassa menetelmän periaatteiden kanssa ja menetelmästä voi olla vaikea saada hyötyä jos samanaikaisesti käy nimenomaan sellaisessa psykoterapiassa, joka on ristiriidassa menetelmän kanssa.

Ensimmäinen painos loppuunmyyty, toinen painos tulossa!

Kirjani ensimmäinen painos on loppuunmyyty! Jos haluat varmistaa, että saat oman kappaleesi jouluksi, tee tilaus verkkokauppani kautta.

Toivoitan lukijoille ja kriitikoille avointa mieltä ja hyviä lukukokemuksia kirjan parissa.

Aurinkoa,
Maria

PS. Joko olet kuunnellut uusimman meditaationi, joka on erinomainen kaamokseen? Suosittelen! Löydät sen täältä nimellä Kaamosmeditaatio.

2 Comments

  1. Kiinnostunut
    5.12.2020

    En ole vielä lukenut kirjaasi. Voisitko määritellä tarkemmin, mitkä psykoterapiasuuntaukset ovat mahdollisesti ristiriidassa menetelmäsi kanssa ja mitkä suuntaukset tukevat menetelmäsi periaatteita? Onko IFS suuntaus sinulle tuttu, mitä mieltä olet siitä?

    Vastaa
    1. marianordinoma
      6.12.2020

      En tunne psykoterapiasuuntauksia muuta kuin tosi pintapuolisesti. Siksi en erittele. On myös tosi paljon terapeutista kiinni, miten suuntausta soveltaa. Jokaisen voi itse arvioida onko omassa tapauksessa hyödyllistä.

      Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top