Hallinto-oikeus kumosi Tukesin päätöksen Maria Nordinin yrityksen uhkasakosta

Hallinto-oikeus on todennut Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin Maria Nordinin Eroon oireista -verkkokurssille 2019 langettaman kohua herättäneen ja laajasti uutisoidun 100 000 euron uhkasakon olleen perusteeton ja laiton. Hallinto-oikeus kumosi Tukesin uhkasakkopäätöksen ja totesi viranomaisen toimineen virheellisesti. 

Hallinto-oikeus toteaa, ettei uhkasakon määräämiselle ole ollut edellytyksiä tilanteessa, jossa Tukes on katsonut palvelun tehtyjen käyttöohjetarkennusten jälkeen turvalliseksi ja lain vaatimukset täyttäväksi. Tukes ei myöskään ollut esittänyt päätöksessään kurssissa olleen mitään korjausta edellyttäviä turvallisuuspuutteita, joita uhkasakolla olisi ollut tarpeen tehostaa. Viranomaisen velvollisuudeksi todetaan ensisijassa ohjata ja neuvoa palveluntuottajia turvallisuuden lisäämisessä, ja mikäli palveluntarjoaja omaehtoisesti tekee esitetyt toimenpiteet ja varmistaa tuotteensa turvallisuuden, pakkokeinoja ei voi soveltaa.  Viranomainen ei myöskään voi asettaa kieltoja ennakko-oletusten perusteella mahdolliseen toimintaan tulevaisuudessa.

Hallinto-oikeus katsoikin Tukesin päätöksen kumoavassa päätöksessään, ettei Tukesilla ole ollut laillista perustetta asettaa turvallisuusvaatimukset täyttävälle palvelulle uhkasakkoa ja Tukesin toimineen siten asiassa virheellisesti. 

Hallinto-oikeuden käsittely keskittyi Tukesin mahdollisuuteen asettaa kieltoa ja uhkasakkoa palvelulle, joka oli todettu tehtyjen toimenpiteiden myötä turvalliseksi ja kuluttajaturvallisuuslain vaatimukset täyttäväksi.

Tukesin päätöksestä ja sen sisällöstä on vuosien aikana uutisoitu useita virheellisiä väitteitä, jotka itsessään sekä niiden oikaiseminen ovat aiheuttaneet kohtuutonta painetta. Tukes oli marraskuussa 2019 määrännyt uhkasakon kuluttajaturvallisuuslain perusteella turvalliseksi toteamalleen Maria Nordinin yrityksen tuottamalle verkkokurssille tehostamaan kieltoa olla tulevaisuudessa tarjoamasta terveydelle vaarallista palvelua. Media on kuitenkin toistuvasti virheellisesti uutisoinut uhkasakon liittyneen suoraan Eroon oireista -kurssin sisältöön, markkinointiin tai niiden turvallisuuteen. Kurssista ja sen markkinoinnista on toistuvasti vahvistettu virheellistä mielikuvaa, jonka mukaan se sisältäisi sairauksien hoitoon liittyviä vaarallisia hoito-ohjeita tai terveysväitteitä.

Eroon oireista -kurssi (nyk. nimeltään Free to Heal®) on 12 askeleesta koostuva verkkokurssi, joka opettaa osallistujalle Free to Heal® -tietoisuustaitomenetelmän, jonka sisältämiä mielikuva- ja tietoisuusharjoituksia tekemällä osallistuja voi oppia tukemaan omaa hyvinvointiaan ja paranemismatkaansa. Free to Heal® -tietoisuustaitokurssi ei ole hoito, eikä käsittele sairauksia tai esitä mitään sairauksien hoitoon liittyviä ohjeita tai väitteitä. Kurssi opettaa monia tehokkaiksi tiedettyjä ja tutkittuja tietoisuus-, läsnäolo- ja visualisaatioharjoituksia uudella tavalla yhdistävän mielen tason harjoituskokonaisuuden, jota päivittäin omassa arjessaan tekemällä osallistujat ovat kertoneet saaneensa monia positiivisia vaikutuksia omaan terveydentilaansa ja hyvinvointiinsa.

Tukesin nyt kumottuun perusteettomaan uhkasakkopäätökseen johtanut prosessi sai alkunsa maalituskampanjoista syksyllä 2019, kun mm. somevaikuttajat kannustivat kurssiin perehtymättömiä seuraajiaan tekemään luulopuheiden perusteella ilmoituksia viranomaisille olettaen kurssin olevan jonkinlainen hoito.

Kurssin sisältö ja Free to Heal® -harjoituskokonaisuus on nykyään hieman laajennettuna vapaasti tutustuttavissa Viisas Elämän 2020 julkaisemassa Eroon oireista -kirjassa. Menetelmän periaatteiden mukaisia, lapsille suunnattuja satuja on meditatiivisessa Taikamatka -satukirjassa.

Median edustajat voivat tilata kirjojen tutustumiskappaleet tiedotus (@) viisaselama (piste) fi.

Tiedotetta täsmennetty 26.7. hallinto-oikeuden käsittelyalan osalta sekä selkeytetty sanamuotoja päätöskuvauksesta  

Kuva Oona Louhivaara

2 Comments

 1. Pasi Kivelä
  1.12.2021

  Moi Maria!

  halusin laittaa tsemppiviestin.
  Olet älykäs, rohkea ja kaunis!

  Olen samaa mieltä kanssasi laajalti näistä terveyteen liittyvistä asioista.
  Jatka samaan malliin!

  Terveisin
  40v mies

  Vastaa
 2. Sergio Picasso
  18.3.2022

  Hola, María!
  Gracias por tu blog! Es muy interesante!
  Quisiera consultarte algunas cosas:
  Por ejemplo, si acudimos a un Aseo Público, debemos mantener cierta atención en la higiene, o, por el contrario, podríamos aprovechar para elegir el más sucio (bacterias naturales de origen fecal) para inmunizarnos?
  Y sobre alimentos que sufren putrefacción, podríamos ingerirlos sin miedo a enfermar?
  Y sobre el contacto con personas o animales o plantas enfermas, podríamos acercarnos, abrazarlas, tocarlas sin temores?
  Muchas gracias por su atención!
  Un saludo cordial, Sergio Picasso

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top