Hammastahnan sijaan hiiltä kuukauden ajan

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Haluan tuntea itseni vahvaksi ja vapaaksi ja riippuvuudet ja kaiken maailman riippakivet ovat minulle vapauden täydellinen vastakohta. Siksi onkin mielenkiintoista yrittää silloin tällöin selvitä mahdollisimman vähällä. Ruokaa ja rakkauta tarvitaan, se on tullut selväksi. Kaikki muu taitaa olla aika turhaa. Jopa koti on kyseenalaistettu: Asumme tällä hetkellä mukavasti palmun lehdistä tehdyssä majassa sammakoiden ja liskojen kanssa. Ilman vaatteita pärjäisi tässä säässä paremmin kuin hyvin. Voisimme hyvinkin jäädä tänne pidemmäksikin aikaa.

Meillähän on nytkin kuukauden matkalla mukana vain yksi pieni matkalaukku, josta kaikki turha on jätetty kotiin. Jotain myös jätin kotiin täysin vahingossa.

Vilpittömästi unohdin pakata matkalle mukaan hammastahnat! Minulla on kotona aivan erityiset aineet, joita käytän hampaiden pesuun. Pesen yleensä fluorittomalla hammastahnalla ehkä kerran päivässä ja toisen kerran päivässä pesen hampaat suolalla ja öljyllä. Lasten hampaat olen pessyt viime aikoina fluorittomalla hammastahnalla ja myös välillä öljyllä.

Supermarketit täällä ovat kemikaalitutkan herkkuapajia: kaikki tuotteet ovat täynnä aineita joita en lähestyisi pitkällä tikullakaan – tai sitten tuotteiden ainesosia ei ole edes kerrottu ainesosalistassa! Niinpä päätin että en osta hammastahnaa ollenkaan tältä matkalta. Kai sitä nyt ihminen kuukauden pärjää ilman.

Ilman deodoranttia, fluoria ja sitruunahappoa

Vielä muutama vuosi sitten olisin kuollut, jos minulle olisi sanottu, että minun pitää luopua shampoosta. Ja niin vaan kävi, että olen pessyt hiukseni shampoolla yli vuosi sitten! Toisaalta en ole koskaan käyttänyt deodoranttia. Joten tiedostan, ilman monia tuotteita voi pärjätä, vaikka meille väitetään muuta. Erään kosmetiikkafirman tekemän tutkimuksen mukaan nuoret eivät voi lähteä kotoa, ei ilman puhelinta, vaan ilman deodoranttia!

Fluori ja hammastahna on todella herkkä aihe. Osa ihmisistä pitää fluoria varsinaisena hermomyrkkyjä ja osa napsii fluoritabletteja kuin karkkeja (näin minäkin tein lapsena ja olen aika varma että kilpirauhasongelmani liittyy jotenkin fluorin liikasaantiin). Siksi olen jo pitkään vähentänyt fluoria sisältävien hammastahnojen käyttöä.

Olen aina ihmetellyt, miten ihmiskunta on selvinnyt miljardeja vuosia ja sitten yhtäkkiä kehittyykin tarve käyttää hammastahnaa. Monihan perustelee tätä sillä, että ihmiset kuolivat nuorempina ja hampaiden kunnolla ei ollut merkitystä. Toisaalta tiedän että isoisäni ei varmasti käyttänyt fluorihammastahnaa lapsena eikä hänellä ollut yhtään karieksen aiheuttamaa reikää. Tätä taas sitten perustellaan sillä että ruoka oli terveellisempää kuin lasten ruoka nykyään.

Itse uskon, että suurin syy lasten hampaiden reikiintymiselle on teollinen sitruunahappo. Sitruunahappo, eli lisäaine E330 joka on vahvin hampaan kiillettä nakertava happo. Sitruunahappoa lisätään jo vauvojen ruokiin ja sitä on monissa erilaisissa ruoka-aineissa ja juomissa. Mehut ovat ehkä suurin sitruunahapon lähde. Toisaalta myös lähes kaikki limpparit ja karkit sisältävät sitruunahappoa. Hulluinta on, että jopa jotkin hammastahnat sisältävät tätä hammaskiillettä syövyttävää ainetta.

Meidän ruokavalioon teollista sitruunahappoa sisältävät ruuat ja juomat eivät kuulu matkallakaan, joten uskallan ottaa riskin ja pestä omien hampaideni lisäksi lasten hampaat ilman hammastahnaa kuukauden ajan.

Mekaaninen puhdistus, hiili ja hammaslanka

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Omasta kokemuksesta olen huomannut, että sitruunahapottoman ruokavalion lisäksi tärkeintä hampaiden hoidossa on huolellinen mekaaninen puhdistus eli harjaus ja lankaus. Kotona meillä on lapsilla käytössä sähköhammasharjat. Niillä peseminen on huomattavan tehokasta ja helppoa. Täällä meillä ei ole sähköhammasharjoja mukana, joten olemme sopineet, että minä pesen hampaat illalla ja lapset saavat pestä aamulla. Toisaalta niin tehdään myös kotona.

Lisäksi käytämme hammaslankaa. Hammaslankaa käytän itselläni mahdollisimman usein (aina kun jaksan). Lasten hampaat lankaan ehkä kerran parissa viikossa.

Olisi mielenkiintoista tietää, onko lainkaan sellaisia tutkimuksia, jossa olisi tutkittu hyvin hampaistaan ilman fluoria pitävien hampaiden reikiintymistä. Eli olisiko tehokas ja huolellinen mekaaninen puhdistus kuitenkin yhtä tehokas hampaiden reikiintymisen estäjä kuin fluorihammastahna?

Valkaisua hiilellä

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Täällä matkalla olen käyttänyt hampaiden pesua tehostamaan pienen pienen ripauksen Warpaint-aktiivihiilijauhetta. Kastan hammasharjan kärjen varovasti Warpaint-purkissa ennen pesua. Aktiivihiili imee itseensä epäpuhtauksia hampaan pinnalta, joten hampaat tulevat silminnähden valkoisemmiksi.

Hiili onkin vanhan kansan käyttämä hampaidenpuhdistusaine. Huomaan, että hampaat ovat valkaistuneet huomattavasti säännöllisen käytön myötä. Jos haluat kokeilla suuren suosion saavuttanutta luonnollisista aineksista valmistettua hampaidenvalkaisujauhetta, saat 15 % alennuksen www.safkanet.fi -verkkokaupastamme koodilla Kotitalouskriisi.

Huom! Siellä on myös paljon muita lempparituotteitani. Nimittäin jos ostat yli 60 € arvosta saat ilmaiset postikulut. Tässä postauksessa olen listannut muita kosmetiikkasuosikkeja, jotka ovat mahtuneet matkalaukkuuni mukaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

PS. Käytättekö te fluorihammastahnaa? Miksi ette käytä fluoritahnaa?

Kuvat on otettu Olympus Pen -kameralla ja minulla ei todella ole ollut aikaa muokkailla tai fotoshopailla… 😀

13 Comments

 1. Leena
  11.1.2017

  Aiemmin väitit kilpirauhasongelmasi tai ainakin siihen viittavien oireiden johtuneen ruokavaliosta, nyt fluorista? Epäselvää.

  Fluoritabletit on tarkoitettu käytettäväksi vain silloin, kun hampaisto reikiintyy kovaa kyytiä. Etusijalla silloinkin on hyvä suuhygienia ja ruokavalio, mutta lisäfluorista on tällöin tukea karioitumisen pysäyttämisessä. Pienten lasten vanhempien tulisi muistaa välttää sylkikontaktia lapsen kanssa ainakin 3v asti, ettei karioitumista aiheuttava mutans streptococcus tartu vanhemmalta lapselle. Kaikilla aikuisillakaan tätä ei tietysti ole.

  Tiesitkö, että jokaisesta hampaasta jää 40% puhdistamatta silloin, kun hammasvälejä ei puhdisteta langalla tai hammasväliharjalla? Kahden viikon välein tapahtuva lankaus ei siis missään nimessä ole riittävä määrä. Vaikka hampaisto ei olisikaan bakteerikannan ja elintapojen kannalta altis reikiintymään, hammasväleihin ja ienrajaan jäävä plakki aiheuttaa ientulehdusta.

  Vastaa
 2. Fluorin puolesta
  11.1.2017

  Toimin itse hammashoitoalalla ja kyllähän fakta on se että jos katsotaan vanhemman ikäpolven hampaita esim. 50 vuotiaista ylöspäin, ovat ne huomattavasti laajemmin paikattuja,juurihoidettuja ja hammaspuutoksia on runsaasti. Nykyaikana optimaalinen tavoite kumminkin olisi että ihminen pärjää OMILLA HYVÄKUNTOISILLA hampailla hautaan saakka. Ja jotta tämä olisi edes teoriassa mahdollista tulisi hampaita ehdottomasti hoitaa fluorituotteilla ja käyttää hammasväliharjaa (huomattavasti tehokkaampi kuin lankain) useamman kerran viikossa. Öljyt, suolat ja hiilet eivät millään tavalla vahvista hampaan kiillettä toisin kuin fluori. Oletko ajatellut että mainostamalla omia tottumuksiasi pelkästään sinun omakohtaisten kokemusten perusteella et ota huomioon sitä että osa ihmisistä on huomattavasti alttiimpia reikiintymiselle ja heille ei todellakaan nämä sinun kertomasi hampaidenpesutavat toimisi.
  Toinen tärkeä asia on ien-ja kiinnityskudostulehdus. Ei pelkkä reikiintyminen ole mikään mittari suun alueen terveydestä. Riittämätön suuhygienia ylläpitää jatkuvaa tulehdusta ja pitkällä tähtäimellä luukatoa ja hampaiden lisääntynyttä liikkuvuutta. Vaikkei mitään reikiä tai tulehduksen aiheuttamia oireita vielä teillä olisikaan (harva kolmikymppinen osaa itse diagnosoida ientulehdusta vaikka sitä oikeasti esiintyisikin jo suussa) ei se meinaa sitä että niitä ei pidemmällä tähtäimellä ilmestyisi. Olette onnekkaita jos noilla hoitotottumuksilla olette säästyneet suuoireilta ja suurin tekijä on hyvät geenit. Toivoisin kuitenkin ammattinikin puolesta että tällainen osittain fluorin käytön vastustaminen julkisesti loppuisi, sillä tässä maassa on todellakin petrattavaa suuhygienian suhteen eikä tällainen sitä ainakaan edesauta. Ja yskilötasolla on hienoa että pesette myös välillä lastenne hampaita ja sähköharjoista ehdoton plussa, ne auttavat varmasti reikiintymisen ehkäisyyn.

  Vastaa
  1. Välttämätön paha
   11.1.2017

   Hyvä ja asiallisesti kriittinen kommentti. On aina riski vastustaa tieteelliseen tutkimukseen perustuvaa tietoa pelkkien omien tai sukulaisten kokemusten perusteella. Pitkäaikaisvaikutuksista ei myöskään välttämättä ole tietoa. Sinänsä aktiivihiilipesu voi olla toimiva ja turvallinen valkaisukeino kuuriluontoisesti. Pitkällä tähtäimellä ja jatkuvasti käytettynä se voi ilmeisesti olla liian hankaava ja kuluttaa kiillettä. Turhan kemikaalikuorman vähentäminen on toki oikein kannatettavaa, mutta itse katsoisin että fluori on ”välttämätön paha”…

   Vastaa
 3. Sanna
  11.1.2017

  Jätin fluorin pois muutama vuosi sitten juurikin kipirauhasongelmieni vuoksi, ja siirryin fluorittomiin hammastahnoihin, kuten suolahammastahnaan. Nyt kilpirauhasen lisäksi ongelmia on hampaissani, sillä niissä on pahat kulumat. Olen palauttanut fluorin hammastahnaani, sillä mielestäni pieni määrä fluoria on pienempi paha, kuin olla nelikymppisenä hampaaton;)

  Vastaa
 4. Miia
  11.1.2017

  Tuntuu vähän siltä,että onko tietoa kovinkaan paljon,kun väität yhtenä päivänä yhtä ja toisena toista. Mainostaminen taitaa olla pääasia!

  Vastaa
 5. Ota faktat selville Maria!
  11.1.2017

  Kiitos yllä kommentoineille! Hienoa kun kyseenalaistatte näitä huuhaajuttuja. Luonnonkosmetiikassa ja kemikaalipihiydessä on paljon hyvää ja Marialla on usein hyviä juttuja, mutta välillä asioita väitetään tosiksi niin mutu-tuntumalla, että oikein ahdistaa.

  Tiedän muuten mitä Maria näihin tulee vastaamaan: minä tiedän nämä fluorijutut paremmin koska luin näistä asioista netistä, on vanhanaikaista luottaa suosituksiin ja asiantuntijoihin, kyllä oma mielikuvitus yhdistettynä netistä löydettyyn huuhaaseen on paljon luotettavampaa!

  Vastaa
 6. Anna
  11.1.2017

  Hyvä Maria! Komppaan täysin. Fluori on minullanikin ollut yksi kilpirauhastulejduksen aiheuttaja kaiken muun ohella. Hammaslääkärini jopa kehoitti siirtymään fluorista pois. Jos pitää juttuja huuhaana, se kertoo että omaa mielipiteitä ja osaa olla mediakriittinen. Se on hyvä asia. Uskon kuitenkin että jokainen itse parhaiten itsestään ja hyvinvoinnistaan tietää. Täällä, niinkuin netin niin monella muullakin sivustolla kerrotaan asioita joita voi joko lukea ja uskoa, lukea ja siirtyä tooseen asiaan. Hyvää matkaa nordinien poppoolle! Lisää blogitekstejä odotellen ?

  Vastaa
 7. Tirlitta
  11.1.2017

  Hei,kannattaisi käyttää puisia hammasharjoja esim.humble brush.Muovia lasten suihin kahdesti päivässä,huh huh.

  Vastaa
 8. Hammasammattilainen
  19.1.2017

  Kariekseen eli reikiin tarvitaan kolme tekijää: plakki, hiilihydraatti tai mutans streptociccus, kaikki nämä kolme. Jos yhden saat eliminitoitua jotekin, ei tule reikiä, piste.
  Plakin voit poistaa itse hyvällä puhdistuksella.
  Fluori vahvistaa kiillettä, mikä estää reikiintymistä, eikä ole vaarallista kuin rekkakuoramallisina.
  (Mutta suussa vain voipi olla muitakin sairauksia mutta niihin nyt ei fluori auta.)
  Suolapesu on ihan takuuvarmasti haitallista hampaiden kiilteelle ja varsinkin päivittäin tehtynä.

  Vastaa
 9. Maarit
  21.1.2017

  Olen jostain lukenut, lähdettä en nyt muista, että fluori ontouttaa hampaita: päältä näyttää hyvältä, mutta sisältä on ontto. Fluoriahan lisätään esim. vesijohtoveteen.

  Vastaa
 10. Kaisa
  24.2.2017

  Peseekö lapsesi hampaat fluorittomalla tahnalla? Olen itse käyttänyt fluoritonta tahnaa jo lähes kaksi vuotta, eikä sinä aikana ole ollut reikiä eikä mitään muutakaan vaivaa hampaissa eikä suussa. Aikaisemmin kun käytin fluoritahnaa, kävin säännöllisesti paikkauttamassa hampaitani ja lisäksi hampaita vihloi usein. Mietityttää, voisiko lapseni 3-, 5- ja 7-vuotiaden hampaat pestä myös fluorittomalla? Olisi kiva kuulla sinulta mielipide?

  Vastaa
  1. Maria
   25.2.2017

   Pesen ajoittain pitkäänkin fluorittomalla. Välillä käytän fluoritahnaa ihan vaan koska yritän käyttää kaikki vanhat tuubit pois. Reikiä ei ole ollut vuosikausiin.

   Vastaa
 11. […] Lisää juttujani kosmetiikasta ja Thaimaasta: Kosmetiikkaa tropiikkiin Eettisiä elefanttielämyksiä Thaimaassa Myrkyllinen tuhatjalkainen pisti lastani Resepti terveeseen lomaan: bungalowi ja merituuli Hiiltä hammastahnan sijaan […]

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top