Amerikkalainen tutkimusryhmä on havainnut, että tähän asti harmittomina pidetyt, kosmetiikassakin käytetyt, nanopartikkelit häirtisevät elimistön immuunipuolustukseen osallistuvien makrofagisolujen toimintaa. Makrofagien tehtävä elimistössä on syödä elimistölle vieraita mikrobeja sekä vierasaineita.
Tutkimuksessa tutkittiin solujen oksidatiivista stressiä sinkkidioksidi- ja rautadioksidi-nanopartikkeleille altistettaessa. Jotkin nanopartikkelit aiheuttivat myös solukuolemaa.
Nanoteknologian sovelluksia käytetään laajasti eri tuoteryhmissä. Nanoteknologiaa käytetään huonekalujen pinnoitteissa, maaleissa, sekä kosmetiikassa kuten meikeissä ja aurinkovoiteissa. Esimerkiksi aurinkovoide, jossa on fysikaalinen suoja, saa sisältää 25% painosta nanokokoista titaanidioksidia.
Kosmetiikan sisältämät nanopartikkelit tulee merkitä sanalla nano, nanokoossa olevan ainesosan jälkeen, esimerkiksi näin Titanium Dioxide (nano).
Eri koko, eri ominaisuus
Yleisesti käytettyjä nanomateriaaleija ovat esimerkiksi titaanidioksidi ja sinkkidioksidi. Nanoteknologian avulla voidaan ainetta pilkkoa pienenpieniin osiin. Yllättäen tutusta aineesta valmistetut erikokoiset ultrapienet nanohiukkaset omaavatkin pienessä koossa erilaisia ominaisuuksia. Näin ollen aineiden vaikutuksia terveyteen on vaikea arvioida, sillä saman aineen vaikutukset pitäisi tutkia jokaisessa eri nanokoossa.
EU suosittele käyttämään harkintaa nanomateriaalien käytössä ja muistuttaa, että tutkimustietoa aineista saadaan koko ajan lisää. Esimerkiksi nanopartikkelien iholäpäisevyydestä ei ole tietoa. EU:n lausunnossa huomautetaan, että aineen ympäristövaikutuksia ei ole vielä tutkittu.
Lähteet:
ACS-Nano -tutkimusartikkeli
Wikipedia – Makrofagi
EU:n lausunto nanomuotoisesta titaanidioksidista