Netissä on viime päivinä levinnyt kuva ruotsalaiskaupasta, jossa tavanomaisesti tuotetut viinirypäleet on sijoitettu siivousainehyllyyn. Kauppiaan mielestä torjunta-aineita sisältävät hedelmät sopivat paremmin muiden vaarallisia aineita sisältävien tuotteiden viereen.
Viinirypäleiden lisäksi moni on kysellyt omenoiden ja päärynöiden torjunta-aineista. Nämä ovat hedelmiä, joita syödään usein kuorineen.
Evira ei suosittele omenoiden tai päärynöiden kuorimista, sillä torjunta-aineiden lisäksi kuoret sisältävät arvokkaita ravintoaineita sekä kuituja. Omenat, päärynät ja viinirypäleet kannattaa kuitenkin pestä huolellisesti ennen syöntiä. Eviran mukaan pesu poistaa noin 30–40 % kuoreen jääneistä torjunta-aineista. Osaa aineista huuhtelu ei poista, sillä jotkin aineet imeytyvät hedelmään kuoren läpi.
Koska herkimmät voivat säikähtää sanaa torjunta-aine. Kasvintuotannossa käytetäänkin sanaa kasvinsuojeluaine. Joka on siis torjunta-aineiden alaluokka.
Torjunta-aineet jaetaan käyttötarkoituksensa mukaan kasvinsuojeluaineisiin ja muihin torjunta-aineisiin. Kasvinsuojeluaineita ovat mm. kasvintuotannossa kasvitautien, rikkakasvien ja tuhoeläinten torjuntaan käytettävät aineet. Muita torjunta-aineita ovat esimerkiksi elintarvikehuoneistoissa ja karjasuojissa käytettävät hyönteisten ja jyrsijöiden torjuntaan käytettävät aineet.
Evira
Vuosittainen raportti
Evira julkaisee sivuillaan vuosittain kasvinsuojeluainejäämien valvontatulokset. Vuoden 2014 valvontatulokset on julkaistu aivan vastikään.
Vuonna 2014 tutkittiin yhteensä 2383 näytettä, joista 2,1% oli raja-arvot ylittäviä pitoisuuksia kasvinsuojeluaineita.
- Hedelmistä ja marjoista 79 % sisälsi kasvinsuojeluaineiden jäämiä
- Tuoreista vihanneksista 56 % sisälsi kasvinsuojeluaineiden jäämiä
Torjunta-aineet luomussa
Myös luomutuotteiden torjunta-aineita on tutkittu vuonna 2014. Tästä on kerrottu tarkemmin erillisessä raportissa. Myös luomutuotetuissa näytteissä todettiin torjunta-aineita.
- Luomunäytteistä 25 kpl (8.1 %) sisälsi luomutuotannossa ei- sallittuja torjunta-aineiden jäämiä
- Luomunäytteistä 6 kpl sisälsi jäämiä yli tavanomaisesti viljeltyjen tuotteiden sallittujen enimmäismäärien
- Suomessa tuotetut luomunäytteet eivät sisältäneet torjunta-aineita
Tietoa hedelmissä sallituista torjunta-aineista sekä niiden pitoisuuksista saa tästä linkistä.
Lähde:
Evira – Tiesitkö tämän kasvinsuojeluaineista
KASVINSUOJELUAINEJÄÄMÄTULOKSIA VUONNA 2014 (TUONTI- VS. KOTIMAISET NÄYTTEET, LUOMU- VS. TAVANOMAISET NÄYTTEET)
3.3.2016
Kiitos jälleen kerran asiallisesta tiedosta.
3.3.2016
Kääk! Putosin kärryiltä!
9.3.2016
Millähän raja-arvoilla tai tarkkuuksilla kasvisten torjunta-ainejäämät testataan? Joku sanoi, että glyfosaattia kannattaisi mitata ”parts per trillion”, mutta viranomaisten mittauksissa resoluutio tuskin ulottuu parts per billionia tarkemmaksi, jos siihenkään?
Kasviksissa kyllä laatuun panostaminen kannattaa, ja tuottajan tai vähintään tukkutoiminnan tunteminen. Hedelmissä luomu on aika must, tai vähintään satokauden mukaan, jos saa läheltä. Puutarhaomenat eivät tietenkään sertifikaattia tarvitse, kun ei ne tarvitse myrkkyjäkään; myrkythän ovat alunperinkin tarkoitettu vain jättiviljelyyn joka on täysin luonnonvastaista. Symbioottinen monimuotoisuus, biodiversiteetti ja ekosysteemin hyvinvoinnin vaaliminen on ja aina tulee olemaan kaikkein toimivin ”kasvinsuojeluaine”.
Tykkään tukuista, jotka ovat erikoistuneet laatufanaattisiin pienviljelijöihin ja luovat heihin suhteita puolestani. Tuhoisilta jättitiloilta tilaavat geneeriset tukkurit eivät ansaitse eurojani.