Irroita otteesi sokerikoukusta!

VIERASKYNÄ
Homemade donuts with sugar and sugar powder in aluminum tray on checkered kitchen towel. Old metal background. Natural day light. Top view. With copyspace on left.

SOKERIHIMO SEIS!

Olen Annika Tanska, kahden pienen lapsen kotiäiti ja hyvinvointivalmentaja. Väsymys on kuulunut elämääni siitä asti, kun esikoisemme syntyi. Jatkuva öinen heräily, pahimmillaan puolen tunnin välein, tuntui jaksamisessa. Seitsemän kuukauden iässä tyttäremme alkoi nukkua 3-4 tunnin pätkiä ja tilanne helpottui. Aloimme harkita toista lasta, joka syntyikin sitten 2 vuotta ja 2 päivää esikoisemme jälkeen. Onneksemme toinen tyttäremme oli parempi nukkuja, joten jaksoimme paremmin kuin esikoisemme vauva-aikana.
Aloin kuitenkin kyllästyä väsyneeseen olotilaani tässä vaiheessa, kun minulla oli kaksi alle 3-vuotiasta lasta. Ajatukseni oli, että jos en juuri tällä hetkellä pysty itse vaikuttamaan yöunen ja levon määrään (ainakaan täysin) niin teen kaikkeni muilla elämäni osa-alueilla, jotta minulla olisi mahdollisimman paljon energiaa ja virtaa.
Tiesin, että ravinnolla on suuri merkitys siihen, minkälainen energiatasoni ja oloni on. Ravinnon saralla olen opiskellut lukuisia teorioita ja tehnyt ruokavaliokokeiluja. Yksi vaikeimmista asioista minulle on ollut sokerin vähentäminen. Olen palkinnut itseni jaksamisesta syömällä lasteni päiväuniaikaan kahvin kanssa jotakin herkkua. Sokeri on ollut myös ykkösvaihtoehto silloin, kun elämä on tuntunut tylsältä ja en ole päässyt tarpeeksi tekemään omia juttujani. Halusin päästä tästä sokerikoukusta irti, koska tiesin, että se vain rasittaa kehoani entisestään ja lisää väsymystäni.
Totaalista luopumista sokerista en ole harkinnut siitä syystä, että kun kiellän itseltäni jotakin, minun tekee juuri sitä asiaa entistä enemmän mieli ja pahimmillaan siitä tulee pakkomielle. Olen ollut kausia ilman sokeriherkkuja, mutta usein juuri ennen tällaisen ruokavalion alkua olen syönyt sitten kaksin käsin herkkuja, koska olen tiennyt, etten niistä hetkeen pääsisi nauttimaan. Nyt olen kuitenkin päässyt päivittäisestä sokerin nauttimisesta eroon ja syön sokeria vain harvakseltaan.
Jos sinuakin väsyttää ja haluat olla virkeämpi ja voida paremmin, vähennä sokeria! Haluan kertoa sinulle, miten olen itse onnistunut katkaisemaan tämän väsyneen äidin sokerikierteen, jotta sinäkin voit halutessasi jättää sokerin vähemmälle. Tiedän, että sokerin vähentäminen voi tuntua liian suurelta haasteelta väsymyksen kanssa painivalle, mutta lupaan, että sinulle tulee siitä parempi olo!

 • VÄLTÄ ÄÄRIMMÄISYYKSIÄ – salli itsellesi jokin herkku satunnaisesti tai esimerkiksi viikonloppuisin. Silloin todennäköisesti tilanne pysyy paremmin hallussa, koska tiedät, että saat viikonloppuna syödä jotakin makeaa (järkevissä rajoissa). Jos kiellät itseltäsi herkut kokonaan, ne todennäköisesti pyörivät mielessäsi enemmän ja niistä erossa pysyminen on vaikeampaa.
 • VAIHDA SOKERI JOHONKIN MUUHUN – Ihmisen elämä koostuu tavoista. Minulle kahvi ja herkutteluhetki olivat Kun haluat muuttaa jotakin tapaa, sinun täytyy keksiä vanhan tavan tilalle uusi tapa, joka antaa sinulle saman hyvänolon tunteen (tai mitä ikinä tavalla haet) kuin vanha tapa. Tämä on oikeastaan ainoa tapa onnistua, koska muuten olet ainoastaan itsehillinnän armoilla, ja se yleensä pettää, kun tulee tarpeeksi stressaava tilanne vastaan.

 
Jos lopetat tai vähennät sokerin syöntiä, mutta et keksi sen tuomalle mielihyvälle mitään uutta vastinetta, aivosi keksivät sen sinun puolestasi tai sitten himoitsevat entistä enemmän sitä tuttua sokeria. Tästä klassinen esimerkki on tupakoitsijat, jotka lopettavat polttamisen ja alkavat syödä suklaata. He eivät ole etukäteen miettineet, millä he korvaisivat tupakan ja sen tuoman mielihyvän tunteen ja alkavat siksi syödä esimerkiksi suklaata, josta he saavat vastaavaa hyvänolon tunnetta. Tämän takia on syytä miettiä, millä voit korvata sokeriherkut elämässäsi. Itse olen korvannut sokerin herkullisilla smoothie-juomilla sekä omatekoisilla terveysherkuilla. Toinen vaihtoehto minulle on ollut päivälepo. Saan siitä kaipaamaani lepoa ja taukoa lastenhoitoarjesta. Uusi tapasi voi siis olla mitä tahansa, mikä tuo sinulle samat hyödyt, kuin vanha tapasi.

 • MIETI MISSÄ TILANTEESSA JA MIHIN TUNTEESEEN SYÖT SOKERIA – Näin tiedät milloin sinulle tulee todennäköisimmin heikko hetki ja pystyt varautumaan siihen.

Varaudu siis etukäteen vaikeisiin tilanteisiin, joissa esimerkiksi olet nälkäinen ja väsynyt ja lapset huutavat. Tällaisena hetkenä on paljon todennäköisempää, että palaat takaisin vanhaan tapaan, joten suunnittele etukäteen miten pääset näiden tilanteiden yli. Minulla tähän paras keino on ollut pitää terveellisiä välipaloja aina valmiina. Siksi teen usein etukäteen isomman satsin smoothieta, jotta voin syödä sitä pahimpaan nälkään.
Tiedän, että sinun on vaikea luopua sokerista, koska olet väsynyt ja elät tilanteessa, jossa et pääse toteuttamaan itseäsi ja tekemään sinulle mielekkäitä asioita niin paljon kuin haluaisit. Sokerin vähentäminen voi kuitenkin olla helpompaa, kuin osaat kuvitella. Se vaatii vain vähän valmistelua ja sen, että esimerkiksi pidät jotain hyvää, mutta terveellistä aina valmiina kaapissasi.
Sokeri on karhunpalvelus sinulle. Verensokerin tasaisena pitäminen on yksi tärkeimmistä asioista, jonka voit hyvinvointisi ja terveytesi eteen tehdä. Sokeri rasittaa kehoasi eikä siinä ole mitään ravintoaineita, jotka kehosi voisi hyödyntää. Pienikin askel oikeaan suuntaan tuo mukanaan suuria hyötyjä, joten satsaa aluksi vaikka pieneen sokerimäärän vähentämiseen niin onnistut varmemmin. Hiljaa hyvä tulee. Ole itsellesi armollinen. Jos sorrut, naura! Itsesi sättimisestä ei ainakaan ole mitään apua. Tämä voi olla monen vuoden prosessi. Sitä se on ollut minullekin. Minulla on ollut Kingis-kausia (helpottaisi jos Ingman lopettaisi sen myymisen) ja Lindt:in suklaatehdas olisi jossain vaiheessa voinut palkita minut ”suurin kuluttaja” – palkinnolla. Tästäkin tilanteesta voi nousta. Pystyt siihen!
Jos haluat lisää tämän kaltaista materiaalia, käy klikkaamassa itsesi sähköpostilistalleni osoitteessa virtaa.launchrock.com. Jaan sinulle sitä kautta tietoa kaikista oppimistani asioista, jotka auttavat sinua saamaan lisää virtaa ja hyvää oloa jokaiseen päivään. Näin saat myös ensimmäisenä tiedon, kun aiheeseen liittyvä e-kirjani ”Virtaa pienten lasten äideille” ilmestyy marraskuun lopulla.
Tässä sinulle vielä yksi smoothie-resepti, joka on täynnä virkeyttä ja vastustuskykyä edistäviä ainesosia. Halusin antaa sinulle juuri tämän reseptin, koska tiedän, että olet kiireinen ja smoothie on todella nopea ja helppo tehdä! Teen usein tämän smoothien itselleni valmiiksi lounaan jälkeen, että minulla on jotakin terveellistä ja hyvää kahvin kanssa valmiina, kun lapseni on mennyt päiväunille. Sen juotuani minulla harvoin tekee enää mieli mitään makeaa. Joskus kuitenkin tulee niitäkin hetkiä ja siksi annan sinulle bonuksena vielä helpon ja maistuvan raakasuklaareseptini. Toivottavasti maistuu!

– Annika

Kiireisen äidin marjasmoothie

 • Puolikas kourallinen kuorellisia manteleita (n.10kpl, mielellään yön yli liotettuna)
 • Puolikas kourallinen cashew-pähkinää (n.10kpl, mielellään yön yli liotettuna)
 • 1 iso hyvin kypsynyt banaani
 • 2dl mansikoita (pakaste)
 • 1dl mustikoita (pakaste)

Vettä niin paljon, että ainekset melkein peittyvät blenderissä
Laita pähkinät likoamaan edellisenä iltana. Laita pähkinät illalla kulhoon, jonka täytät vedellä niin, että pähkinät peittyvät täysin. Laita kulho jääkaappiin. (Olen kyllä itse joskus pitänyt niitä huoneenlämmössäkin.)
Kun teet smoothien, valuta ja huuhtele pähkinät. Lisää kaikki ainekset blenderiin ja kaada sen jälkeen vettä niin paljon, että muut ainekset melkein peittyvät. Veden määrällä voit säädellä juoman paksuutta. Pidän itse vähän paksummasta juomasta, joten laitan vähän vähemmän vettä. Jos haluat makeampaa smoothieta, lisää banaania ja/tai mansikoita. Makeutta voi myös lisätä halutessaan vaikka hunajalla tai agavesiirapilla, jotka ovat luonnollisia makeutusaineita. Voit myös muutenkin vaihdella marjoja toisiin mielesi mukaan tai lisätä muita aineksia smoothien joukkoon. Jos olet allerginen pähkinöille tai et pidä niiden mausta, voit jättää ne pois tai käyttää niitä vähemmän. Ne antavat smoothielle kermaisuutta ja saat niistä hyviä rasvoja ja proteiinia.
Otan itse usein smoothie-juoman mukaan termosmukissa, minne ikinä menenkään, jos tiedän, että tulen tarvitsemaan välipalaa. Pilli vielä mukaan, niin smoothie on helppo nauttia! Myös lapset suostuvat juomaan tätä, etenkin, kun olemme ”retkellä” eli missä tahansa muualla kuin kotona. Lapset ja jopa mieheni pitävät myös tästä seuraavasta reseptistä eli lempiraakasuklaastani. Tämä raakasuklaa on sen verran tuhtia tavaraa, että sillä lähtee makean nälkä hyvin äkkiä! Hyvää siinä on myös se, että kaikki ainekset löytyvät nykyään jo tavallisista ruokakaupoista eli aineksia ei tarvitse lähteä metsästämään erikoisliikkeistä.

Helppo ja hyvä raakasuklaa

 • Sulatettua neitsytkookosöljyä 5rkl (kylmäpuristettu)
 • Raakakaakaojauhetta 5rkl
 • Agavesiirappia 3-5rkl (määrä riippuu siitä, miten kitkerää/makeaa suklaasta haluat)

Sulata kookosöljy vesihauteessa. Itse teen tätä suklaata usein silloin, kun minulla on valmiiksi hellalla jotakin muuta keittymässä, kuten vaikka pastaa. Sulatan kookosöljyn laittamalla sen kipossa pastaveden päälle, jolloin minun ei tarvitse erikseen tätä reseptiä varten alkaa keittää vettä. Toinen hyvä vaihtoehto on kuumentaa vettä joko vedenkeittimessä tai mikrossa ja kaataa kuuma vesi vaikka isoon mukiin, jonka päälle sitten laittaa kipon, jossa kookosöljy on. Kookosöljy sulaa myös tällä tavalla nopeasti juoksevaksi.
Lisää sitten sulaneeseen kookosöljyyn raakakaakaojauhe ja agavesiirappi ja sekoita tasaiseksi massaksi. Voit myös käyttää hunajaa agavesiirapin tilalla. Agavesiirapin etu on se, että siinä on matala glykeeminen indeksi eli se ei nosta verensokeria yhtä nopeasti kuin esimerkiksi hunaja. Maista tässä vaiheessa suklaamassan makeutta ja lisää halutessasi siirappia. Kaada seos pieniin karamellivuokiin tai suklaamuotteihin. Vaihtoehtoisesti voit vuorata jonkin laakean astian leivinpaperilla ja kaataa suklaamassan sinne. Laita pakkaseen tai jääkaappiin jähmettymään. Jos laitat suklaamassan laakeaan astiaan, niin kannattaa laittaa suklaa pakkaseen, jotta voit sen jähmetyttyä leikata veitsellä suklaasta pienempiä paloja. Säilytän itse mielelläni suklaita pakkasessa, jolloin ne ovat kylmiä ja vähän kovempia syödessä. Niitä voi myös säilyttää jääkaapissa, jolloin ne ovat vähän pehmeämpiä ja maku on voimakkaampi.
Suklaamassaan voi myös lisätä esimerkiksi murskattuja pähkinänpalasia tai muuta vastaavaa. Todella herkullista!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top