Hermomyrkkyä rääppiäisissä

Jouluruokia on tapana tehdä paljon, jotta joulun jälkeisinä päivinä voi unohtaa arkihuolet ja alituisen ruuanlaiton. Monet joulumuistot liittyvät ruokaan, rääppiäiset ovat olennainen osa monen kodin jouluperinnettä.Onnistuneet rääppiäiset edellyttävät yli jääneiden jouluruokien oikeaoppista säilytystä.
Alumiinifoliota myydään joulun alla valtavia määriä. Alumiinifolio ei kuitenkaan ole ongelmaton ruuan säilytykseen.Alumiini on metalli, joka kertyy elimistöön. Aineen on todettu aiheuttavan haittavaikutuksia hermostolle ja lisääntymisjärjestelmille. Alumiinia voidaankin kutsua hermomyrkyksi. Alumiinia on löydetty muun muassa alzheimer-potilaiden aivoista.

Alumiinia monista eri lähteistä

Väestön suurin alumiinialtistuksen lähde on ruokavalio. Alumiini on useimmiten peräisin elintarvikkeen kanssa kosketuksissa olevista materiaaleista, kuten kattiloista, pannuista ja alumiinifoliosta.

Monenlaiset mekanismit aiheuttavat alumiinin liukenemisen foliosta ruokaan. Alumiinifoliota ei saa käyttää metalliastioiden (hopea, uushopea tai ruostumaton teräs) kanssa, sillä folion ja astian välille syntyy sähköpari. Sähköpari aiheuttaa korroositota, jonka seurauksena alumiini liukenee. Folioon voi muodostua jopa näkyviä reikiä.

Käytä alumiinifoliota oikein ja harkiten

Foliopaketissa ei ole varsinaista varoitusta. Paketin käyttöohjeet tulee silti lukea huolella ennen käyttöä. Ohjeessa lukee, että alumiinifolio ei sovellu happamien tai voimakassuolaisten ruokien säilytykseen. Happamia jouluruokia ovat esimerkiksi rosolli tai kala, jonka päällä on sitruunaa. Sinappihunnutettu kinkku on sen sijaan hapanta että voimakassuolaista, kuten myös graavilohi. Näiden säilytykseen folio ei siis sovellu.

Paketissa mainitaan, että ruuan tulee jäähtyä ennen ruuan suojaamista foliolla. Folio soveltuu parhaiten kuivien ruokien, kuten leipien, kuivakakkujen tai pipareiden säilytykseen. Toisaalta ympäristöystävällisempiäkin vaihtoehtoja edellisten säilytykseen on, sillä alumiinin valmistukseen tarvitaan paljon energiaa.

Lähteet: Evira, THL

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top