Suosikkihakusanani on viimeviikkoina ollut #sinilevä. En ole kuitenkaan iloinen nähdessäni, kuinka paljon merkintöjä Twitteriin on sillä tullut.
Tämä ei ole mitään uutta, olen aina ollut luontofriikki. Biologiafaktojen keräily harrastukseni. Tiesittekö, että sokeritoukka voi elää neljävuotiaaksi. Ja ahven kolmekymppiseksi!
Lapsena haastoin vanhempani sähkönsäästötalkoisiin ja opetin, kuinka ja miksi kierrätetään.
Olin niin ylpeä sukupolvestani jo etukäteen. Olin varma, että me 80-luvulla syntyneet olisimme ne, jotka näyttävät suunnan edeltäville sukupolville. Me saisimme luonnon pilaantumisen kuriin ja pelastaisimme maailman!
Olinko väärässä?
Olemme lasten kanssa käyneet lähes joka päivä merenrannalla. Tunnustelen meren tuoksua, vaihtuvia värejä ja ajatusta, että nämä aallot ovat yhteys koko maailmaan. Se ei ole ainoastaan onnellinen ajatus. Nimittäin kaikki mitä vedämme vessanpöntöstäkin on yhteydessä koko maailmaan.
En ole varmaan ainoa vanhempi, joka suree rannoille ilmestyneitä sinilevästä varoittavia kylttejä. Joillain paikkakunnilla lapset eivät ehkä pääse enää uimaan lähivesistössä tänä kesänä. Harmi vaan.
Mutta ajatus, etteivät heidän lapsensa pääsisi uimaan Itämeressä koskaan, on sietämättömän kivulias.
Mitä voimme tehdä, jotta Itämeri voisi edes vähän paremmin?
Tässä joitain keinoja.
Syö Itämeri puhtaaksi:
Itämeritutkijat kertoivat Helsingin Sanomissa ruokailutottumuksiemme vaikutuksesta mereen. Liharuuan tuottaminen pilaa Itämerta enemmän kuin kasvisruuan tuotanto. Luomua kannattaa suosia, sillä luomuviljelyssä käytetään vähemmän valumavesien mukana mereen päätyviä lannotteita.
Luomumaitoa kannattaa suosia myös siksi, että luomulehmät saavat laiduntaa ulkona! Mökille on hauskempi mennä kun saa automatkalla bongailla lehmiä.
Jotkut siellä ruudun takana kuitenkin vielä vastustelevat ja sanovat, että kasviruoka on kallista ja luomu vasta kallista onkin. Olen ratkaissut ongelman.
- Suosi luomumaitoa ja lihaa
- Ovatko luomumaito ja -liha mielestäsi liian kalliita?
- -> Kompensoi tekemällä useammin kasvisruokaa
- Suosi luomuviljaa- ja kasviksia
- Ovatko luomukasvikset mielestäsi liian kalliita?
- ->Kompensoi tekemällä useammin edullisia kasvisruokia, kuten linssikeittoa, hernerokkaa tai papumuhennosta
Kuulen tuhansien ajattelevan, ettei auta jos yksi vähentää lihansyöntiä. Tiedän, että teitä lukijoita on tuhansia ja tuhansia. Ja tiedän myös, että teillä on lapsia.
Te lukijat siis todennäköisesti olette siinä asemassa (äitejä?), että päätätte ruokalistan monen muunkin ihmisen puolesta. Te päätätte, missä suhteessa lasten lautasilla on kasviksia ja lihaa myös huomenna ja tulevaisuudessa. Ruokailutottumukset rakennetaan koko loppuelämäksi.
Pese Itämeri puhtaaksi:
Monet kosmetiikassa ja pesuaineissa käytetyt kemikaalit ovat sellaisia, ettei niitä voi poistaa vedenpuhdistusprosessissa. Se mitä huuhdot iholtasi viemäriin, päätyy lopulta mereen.
- Älä käytä fosfaattipitoisia pesuaineita
- Älä käytä mikromuoveja sisältävää kosmetiikkaa tai pesuaineita
- Etkö jaksa lukea tuoteselosteita?
- -> Suosi Joutsenmerkittyjä tuotteita. Ne ovat tutkitusti vähemmän haitallisia muun muassa vesistöille kuin tavanomaiset pesuaineet
- Käytä kemikaaleja, myös ympäristömerkittyjä, kohtuudella. Astianpesuainetta voi laimentaa, eikä sitä tarvitse truutata, tippa riittää!
Monet kodin siivoustuotteet voi lisäksi korvata meriystävällisillä tuotteilla, kuten etikalla ja ruokasoodalla. Katso ekoasumishaaste keittiössä ja siivouskaapissa -kirjoitukseni.
Valitse Itämeri puhtaaksi:
- Suosi joukkoliikennettä, vältä yksityisautoilua
- Huolehdi jätteistäsi
- Älä koskaan tyhjennä mökin tai veneen kakkalastia mereen tai rannalle
- Älä roskaa! Sen sijaan, että makaisit rannalla, kerää muutama roska ympäriltäsi
- Vältä vaatteita, kenkiä ja sisustustuotteita ja rakennusmateriaaleja, jotka on käsitelty vedenpitäviksi tai likaa hylkiviksi (esim. Goretex, Stainmaster, Scothchguard)
- Vältä tarttumaton-pintaisia (Teflon) paistinpannuja ja muita ruuanlaittovälineitä
- Vältä muovisia pikaruoka-astioita
- Vältä kaikkia tuotteita (pesuaineet, shamppoot), joiden tuoteselosteessa lukee ”fluorattu” tai ”perfluorattu”
Listan neljä viimeistä palluraa sisältävät ympäristömyrkkyjä. En ole varma, vaikuttavatko ympäristömyrkyt juuri rehevöitymiseen ja levätilanteeseen, mutta nyt kun pelastetaan meri, niin pelastetaan se kunnolla!
PFOA ja PFOS, eli PFC-yhdisteet, ovat erittäin haitallisia, sillä ne rikastuvat sukupolvien ketjussa. Itämeren toinen saasteaalto -dokkari kertoo muun muassa äidistä, joka tutkitutti ympäristömyrkkyjen määrän omasta verestään ja rintavauvastaan. Arvaatko, kumman verestä löytyi enemmän myrkkyjä?
PFC-yhdisteitä on harmi vaan juuri likaa ja vettä hylkivissä tuotteissa, joita tarvitaan eniten lapsiperheissä. WWF:n tietopaketti kertoo näistä yhdisteistä ja niiden vaikutuksista paremmin kyllä uskottavammin kuin minä.
Itse olen elämäni aikana vedellyt varmaankin jättimäärät näitä yhdisteitä. Muistan ensimmäisen goretex-ratsastustakkini tuoksun ja suihkeen jota sumuteltiin lempikenkiin. Teflon-pannukin on käytössä vähintään kerran päivässä.
Ehkäpä kilpirauhasongelmani johtuukin osin PFC-yhdisteiden vaikutuksesta.
Mutta turha murehtia, kun voi toimia: meillä lähtevät pannut vaihtoon Itämeren ja oman terveyteni tähden!
Kaipaan nyt suosituksia hyvistä, PFC-vapaista pannuista. Meillä paistinpannu on käytösä päivittäin. Käytän paistamiseen enimmäkseen oliiviöljyä. Onko valurauta siis ainoa vaihtoehto?
Ja nyt kun syksykin on tulossa, lapset tarvitsevat tietenkin uudet vedenpitävät ulkoiluvaatteet kotiin ja kouluun. Miltä merkiltä löytyisi myrkyttömät? Vihjeitä kaivataan!
1.8.2014
Hyvä kirjoitus 🙂 Mä luulin kans lapsena (90-luvulla) että maailma on mun pelastettavissa ja odotin hartaasti että saisimme niin viisaan presidentin että yksityisautoilu (kaupungissa) kiellettäisiin 😀 Noh, ei ole autoa meillä, pesuaineet on kaikki ruohonjuuresta ja olemme kasvissyöjiä 🙂 mutta suruttaa se silti, ilmaston ja meren kohtalo.. Eikö teflonista olla luovuttu jo aikaa sitten noiden myrkkyjen takia, käsittääkseni nykyään on tarttumaton keraaminen pinnoite?
2.8.2014
Kaapista löytyikin ikivanha Cerasafe-pannu, jossa on keraaminne pinnoite. Olin hyljännyt sen epäkäytännöllisenä. Nyt se kyllä toimi ihan hyvin bolognesen valmistamiseen.
Outoa, miten hitaasti maailma muuttuu, vaikka niin paljon jo tiedetään.
3.8.2014
Keraaminen pannu! Paistaa voi ilman öljyäkin kun ei tartu niin helposti! Ja kevytkin rautaiseen verrattuna 🙂
4.8.2014
Kiitos, kokeilen!
16.2.2015
[…] syksyllä teiltä, mistä löytäisin lapsille PCF-vapaita ulkovaatteita. En kestä ajatusta, että pestessäni lasten ulkovaatteita, myrkytän Itämerta. Perfluoratut […]