Hiusten värjäys ja kosmetiikan käyttö raskaana

Minusta on jännää, että esimerkiksi neuvolassa ei keskustella raskaudenaikaisista elintavoista ja kemikaalikuormasta kovinkaan paljon. Ruokavalion osalta kyllä sain pitkän listan ruokia, joita tulee välttää, mutta äidin arjessa on muitakin asioita, jotka vaikuttavat sikiön vointiin ja terveyteen.

Minulla on taustani takia jo yllin kyllin tietoa asioista, joita vältän raskausaikana, mutta uskon että myös moni muu arvostaisi tietoa, jolla voi suojella tulevaa vauvaansa. Esimerkiksi Tanskassa neuvolasta saa kuulema listan kosmetiikkatuotteista, joita tulisi välttää.

Kosmetiikan käyttö raskaana

Neuvolassa kosmetiikan käytöstä raskausaikana ei minun kokemukseni mukaan puhuta (Vai puhutaanko? Kerro ihmeessä, jos sinun neuvolassasi on otettu puheeksi arjen kemikaalikuorma!), mutta HUSin sivuilta sentään löytyy lyhyet tekstit kosmetiikankäytöstä ja hiusten värjäyksestä raskaus- ja imetysaikana.

Kiinnostavimmat huomiot löytyvät kosmetiikkaosiosta:

”Kosmetiikkaa voi käyttää kohtuudella raskauden ja imetyksen aikana. Kaikkien kemiallisten aineiden ja yhdisteiden turvallisuudesta ei ole kuitenkaan riittävästi tietoa. Raskauden aikana ihon pintaverenkierto voi lisääntyä ja iholta voi imeytyä aineita verenkiertoon. Laajoja ihoalueita käsiteltäessä merkittävääkin imeytymistä voi tapahtua, siksi turhaa käyttöä tulisi välttää.”

Tästähän neuvolassa ei sanota mitään! Tietenkin pohdittavaksi jää, mitä on kohtuullinen käyttö. Minulle, joka käytän kosmetiikkaa todella todella harvoin ja vähän, ajatus kohtuullisesta kosmetiikan käytöstä on varmasti aivan eri kuin ihmiselle, joka on tottunut tekemään joka päivä arkimeikin, huoltamaan kynnet, käy kuukausittain kampaajalla ja käyttää vielä vartalollekin kaikki saatavilla olevat geelit, voiteet ja kuorinnat.

Sataprosenttista luonnonkosmetiikkaa olen itsekin käyttänyt raskaudenaikana, mutta sitäkin vain silloin tällöin.

”Aurinkovoiteita voi raskauden aikana käyttää kohtuudella esimerkiksi kasvoille, mutta toistuvaa käyttöä laajoille ihoalueille kannattaa mahdollisuuksien mukaan välttää. Kemiallisia suoja-aineita sisältävissä aurinkovoiteissa voi esiintyä aineita, joiden on koe-olosuhteissa osoitettu omaavan estrogeenin kaltaista aktiivisuutta, ja näitä aineita voi imeytyä ihon läpi erityisesti, kun käsitellään laajoja ihoalueita. Raskauden aikana kannattaa suosia voiteita, joiden suoja perustuu fysikaaliseen suojaan (titaanidioksidi tai sinkkioksidi sisältävät voiteet). Nämä ovat yleensä lapsille tarkoitettuja aurinkovoiteita. Fysikaalisia suojia sisältävät aurinkovoiteet ovat todennäköisesti paremmin testattuja ja niissä on usein vähemmän kemiallisia suoja-aineita. Vaatesuoja on hyvä aina muistaa.”

Tässä toinen asia, josta neuvolassa ei puhuta! Minäkin kävin neuvolassa ja kerroin lähteväni kuukaudeksi Thaimaahan. Jos olisin perustyyppi, olisin käyttänyt koko kuukauden koko vartalolle niveaa tai muuta ”tavallista” aurinkovoidetta. Tavallisten aurinkosuojien teho perustuu juurikin noihin kemiallisiin UV-filttereihin, jotka voivat vaikuttaa sikiön kehitykseen. Olen sitä mieltä, että tämä aihe pitäisi ottaa puheeksi jokaisen kanssa neuvolassa, ainakin ennen kesää tai matkalle lähtöä. On varsin uskomatonta, että tästäkin asiasta tiedetään, mutta neuvolassa asiasta ei mainita.

”Itseruskettavia ihovoiteita voi halutessa käyttää pienille alueille (esim. kasvoille). Valmisteiden sisältämää dihydroksiasetonia (DHA) esiintyy kasveissa ja eläimissä sekä ihmisessä sokeriaineenvaihdunnan tuotteena, mutta sen vaikutuksia sikiön kehitykseen ei ole erikseen tutkittu. Lisäksi valmisteet voivat sisältää muitakin aineita, joiden vaikutuksista sikiöön ei ole tutkittua tietoa. Siksi laajojen ihoalueiden toistuvaa käsittelyä on syytä välttää.

Rakennekynsien toistuvaa laittoa ei suositella raskauden aikana. Jo olemassa olevat rakennekynnet eivät ole riski, eikä niitä tarvitse raskauden takia poistaa. Jos raskaana oleva tekee työkseen rakennekynsiä, on työolojen turvallisuus tärkeä selvittää omasta työterveyshuollosta.”
Myöskään itseruskettavien aineiden käyttöä tai rakennekynsien laittoa raskaana ei suositella.

Eri mieltä deodorantin käytöstä raskausaikana

Alumiinia sisältävien deodoranttien käyttö on HUSin tekstin mukaan ok, sillä käsiteltävä alue on pieni.

Tästä olen hyvin eri mieltä! Kainalot ovat kyllä pieni alueena, mutta hikoilulla on suuri merkitys kokonaisterveydelle, varsinkin raskaana. Raskausaikana elimistön kuonanpoistosysteemit ovat kovilla, joten kaikkia siihen osallistuvia systeemejä tulisi tukea. Kuonan ja ylimääräisten happojen kertymisestä voi seurata turvotusta ja pahimmillaan raskausmyrkytys.

Emme hikoile sattumalta, vaan hikoilu on yksi kehon keinoista poistaa ylimääräisiä happoja ja kuona-aineita (muut ovat tietenkin ulostus, virtsan tuotanto, sekä hengitys). Hikoilu ei siis ole vain mikään kiusallinen vaiva, josta pitäisi päästä eroon, vaan tärkeä toiminto kehon homeostsaasin, eli tasapainon kannalta. Alumiinia sisältävät deorodantit estävät hikoilun ja tämän tärkeän kehontoiminnon.

Kaikissa deodoranteissa ei onneksi ole alumiinia. Alumiinia sisältävien deodoranttien sijaan suosittelen jotain tehokasta, mutta alumiinitonta luonnonkosmetiikan deodoranttia.

Hiusten värjäys raskaana

Mielestäni on mielenkiintoista, että HUSin kanta on noin loiva. Tanskassa ympäristöministeriö on sen sijaan linjannut, että raskaudenaikaista kosmetiikan käyttöä tulisi välttää eikä hiuksia tulisi värjätä.

Hiusten värjäyksestä HUSin tämänhetkinen kanta on tämännäköinen:

”Jotta jokin aine voisi vaikuttaa sikiön kehitykseen tai erittyä maitoon, tulee ainetta ensin olla äidin verenkierrossa.  Imeytymiseen vaikutta ihon kunto (rikkinäisen ihon läpi aineita voi imeytyä enemmän), pinta-alan suuruus jolle väriä on levitetty ja kuinka usein hiuksia värjää.

Raidoituksessa väri ei ole suorassa kosketuksissa päänahkaan, joten imeytymistä verenkiertoon ei silloin tapahdu. Tästä syystä raidoitus on raskauden ja imetyksen aikana kokovärjäystä parempi vaihtoehto.

Koska tietoa kuitenkin on rajoitetusti ja hiusten värjääminen hyöty on ainoastaan kosmeettinen, hiusten värjäämistä voi myös välttää.

Virallisia suosituksia ei ole siitä kuinka monta kertaa raskauden aikana voi värjätä hiuksensa. Yleisesti ottaen erilaisia turhia altistuksia suositellaan välttämään raskauden aikana.

Hiusten värjäämistä ainakin toistuvasti kannattaa välttää myös imetyksen aikana.

Raskautta ja imetystä ajatellen luonnonkosmetiikkaan perustuvat värit eivät ole perinteisiä hiusvärejä turvallisempi vaihtoehto. Esimerkiksi hennavärien syöpää aiheuttavista ominaisuuksista on esitetty epäilyjä, ja siksi käyttöä raskauden aikana on syytä välttää.”

Eli jos jotain on pakko hiuksilleen tehdä, on raidoitus parempi vaihtoehto. HUS ei uppoudu kovin syvälle hiusvärien kemiaan, mutta sanoisin että PPD:tä sisältäviä värejä kannattaa ehdottomasti välttää raskausaikana.

Värjäyksen sijaan värinpoisto, eli vaalennus vetyperoksidilla on huomattavasti vähemmän kemikaalikuormaa lisäävä hiustoimenpide.

Itse välttäisin siis värjäystä, mutta yhdessä asiassa olen hieman eri mieltä. Uskon, että 100% kasviväreillä värjäys on silti turvallisempaa kuin synteettisillä väreillä värjääminen. Kasviväriä valitessa kannattaa kuitenkin olla tarkka, sillä osa väreistä sisältää myös tuota haitallista PPD:tä.

Itselleni kävi vähän hassusti, sillä vastoin suosituksiani, värjäsin hiukseni raskaana!

Kävin marraskuussa ekokampaamo Ekofrissanissa, sillä halusin päästä eroon edellisestä (kasvi)väristä, jonka takia hiuksen latvat olivat punertavammat kuin hiusten juuri. Valitsin väriksi Radicon violetin värin, jonka sininen pigmentti taittaa pois punaisen. Lopputulos oli tosi hyvä, mutta siinä kampaajalla istuessani sain kaveriltani, jolla on ollut ihan sama kuukautiskiertotahti kuin minulla, että joko menkat alkoivat. Siitä kampaamotuolista noustuani menin ostamaan raskaustestin ja todella, värjäsin hiukset raskaana! Lopputuloksesta tuli hyvä, latvojen punaisuus häipyi. Hetken mietin, pitäisikö huolestua, mutta lopulta olen samaa mieltä Husin kanssa:

Jos raskauden aikana on värjännyt hiuksensa, ei tarvitse huolestua eikä ryhtyä minkäänlaisiin toimenpiteisiin

Pähkinänkuoressa:

  • vältä turhaa kosmetiikkaa
  • vaihda luonnonkosmetiikkaan
  • älä käytä kemiallisia UV-suojia sisältäviä aurinkovoiteita
  • älä käytä itseruskettavia
  • älä laita uusia rakenne- tai geelikynsiä
  • vältä hiusten värjäystä
  • jos hiuksille on ”pakko” tehdä jotain, raidat tai vetyperoksidivaalennus ovat vähiten kemikaalikuormaa aiheuttavat hiusvärit. Myös raidat voi tehdä kasviväreillä. (Itseäni kiinnostaa ekokampaamoiden savivaalennus, en ole vielä tutustunut tarkemmin, mutta se voisi olla sellainen vähäriskinen vaihtoehto raskaanaolevalle.)

19 Comments

  1. Kyseenalaistaja
    14.2.2018

    Ja millähän perustein puhut luonnonkosmetiikan olevan turvallisempaa? Luonnonkosmetiikka esimerkiksi allergisoi valtavan paljon enemmän, sillä ainesosat eivät ole yhtä kontrolloituja ja puhtaita kuin synteettisessä kosmetiikassa ja luonnosta päätyy aina tuotteeseen epäpuhtauksia joiden turvallisuudesta et tiedä. Jos hennavärjäystä (100% kasviväri) kehotetaan välttämään mahdollisen karsinogeenisyyden vuoksi on äärimmäisen vastuutonta suositella kasvivärjäystä.

    Vastaa
    1. Maria
      14.2.2018

      Luonto todella aiheuttaa allergisia reaktioita. Allergiseksi voi tulla siitepölylle, pähkinälle tai koirille. Se ei tarkoita, että näissä olisi mitään vaarallista, vaan allergisen aivot vaan tulkitsevat allergian aiheuttajan vaaralliseksi. Luonnonkosmetiikan ainesosille voi siis hyvinkin olla allerginen. Allergisille suosittelen tutustumista DNRS-menetelmään. https://blogit.kaksplus.fi/kotitalouskriisi/kokemus-yliherkkyyksien-parantamisesta-dnrs-menetelmalla/

      Allerginen reaktio ei myöskään ole sillä tavalla vaarallinen sikiölle. Synteettisessä kosmetiikassa sikiölle haitalliset aineet ovat sellaisia, jotka vaikuttavat mm. lapsen henkisiin kykyihin, kehitykseen, sekä hormonitoimintaan.

      En missään nimessä suosittele hiusten värjäämistä raskausaikana, mutta mielipiteeni on, että jos pitää kahdesta valita, niin turvallisempi vaihtoehto synteettiselle hiusvärille on 100% kasviväri.

      Vastaa
  2. Sh
    14.2.2018

    Moi!
    Onko sulla enempi tietoa säteilystä mitä tulee kännyköistä, tietokoneista, modeemeista, tvstä jne?
    Millä tavalla se voi vaikuttaa ihmisiin ja onko esim jatkuva kännykän kanssa kulkeminen jotenkin vaarallista?
    Olen itsekkin raskaana Ja olen alkanut pohtimaan voiko siitä todella olla haittaa,… Töissä joutuu pitää puhelinta koko ajan taskussa.
    Olisi kiva jos saisit siitä jonkun postauksen tehtyä ?

    Vastaa
    1. Maria
      14.2.2018

      Tämä onkin aika vaikea aihe, jos tästä kirjoittaa niin saa skeptikot kimppuunsa. 🙂
      Lisäksi en ole oikein perehtynyt tarpeeksi ja tuntuu että kännyköiden ja wifien säteilyä on melkein mahdotonta välttääkään. Itse kyllä yritän katsoa, etten pidä puhelintapitkiä aikoja ihan lähellä ja wifinkin suljen yöksi.

      Vastaa
  3. Linda Rantanen
    14.2.2018

    Hei Maria! Tavoittelin sinua haastattelun merkeissä viimeviikolla, mahtoiko viestini tulla perille? 🙂 Terkuin, Linda

    Vastaa
    1. Pauliina
      14.2.2018

      Hei! Haluan vain kommentoida tuota kun sanot että allerginen reaktio ei ole vaarallinen raskauden aikana. Minä olen menettänyt sikiön/vauvan allergisen reaktion seurauksena. Sain anafylaktisen shokin ja verenpaine laski liikaa, oli 59/62. ?

      Vastaa
      1. Maria
        15.2.2018

        Todella ikävää. Haluatko kertoa, mistä sait anafylaktisen reaktion? Ilmeisesti on kuitenkin todella paljon yleisempää saada sellainen ruuasta tai synteettisestä kosmetiikasta kuin luonnonkosmetiikasta. Tosi ikävä juttu kuitenkin. Voimia! Ja jos haluat apua allergiaan, suosittelen lämpimästi DNRS:ää. Treenanneissa monilla on anafylaktia ja enää eivät saa oireita aiheuttajasta.

  4. Kiitos Maria infosta <3

    Vastaa
  5. Lurre
    15.2.2018

    Erittäin hyvä teksti 🙂

    Vastaa
  6. Nimetön
    15.2.2018

    Älä hanki paskatykkejä.

    Vastaa
  7. […] Siellä söimme legendaariset avokadoleivät ja minä kirjoitin kokonaisen postauksen kosmetiikankäytöstä ja hiusten värjäyksestä rasakusaikana siinä […]

    Vastaa
  8. Laura
    19.2.2018

    Hei!

    Entäs esimerkiksi mielialalääkkeet raskausaikana? Vaarallisia aineita nekin, mutta jotkut ihmiset eivät pärjää ilman, joten pitäisikö olla hankittamatta lasta sen vuoksi?

    Vastaa
    1. Maria
      20.2.2018

      Itse en söisi mielialalääkkeitä raskausaikana, sillä niiden vaikutuksista sikiöön ei ole paljon tietoa. Ja se tieto, mikä on ei näytä hyvältä. Mutta se, tekeekö lapsia siitä huolimatta on jokaisen henkilökohtainen päätös.

      Vastaa
  9. Rii
    21.2.2018

    Kemikaalit& raskaus on ollut yksi aihe mitä itse olen odottanut neuvolassa, mutta siitä ei tosiaan puhuta. Hyvä, että sinä kirjoitat siitä, kiitos! Saan täältä paljon tietoa ja pohdittavia aiheita omaa raskautta ajatellen.

    Vastaa
    1. Rii
      21.2.2018

      Anteeksi, tarkoitin siis kosmetiikka& raskaus.

      Vastaa
    2. Maria
      21.2.2018

      Kiitos kommentista! Kiva että tästä on iloa ja hyötyä.

      Vastaa
  10. Ninnu
    23.2.2018

    Moikka Maria, olen itsekin raskaana viikolla 23. Olen käyttänyt alumiinitonta deodoranttia jo reilun 10 vuotta, tietoisuus silloin niistä ihmisillä oli Toosi vähäinen. Otin raskauden alkupuolella raidat hiuksiini, aine ei imeydy päänahkaan joten mielestäni se on paras vaihtoehto jos on pakko värjätä. Olen vaihtanut kaikki saippuat ja shampoon luontaisiin vaihtoehtoihin ja rasvat myös esim parabeenittomia. Mutta kuten sanoit ei näitä kemikaalien kuormia tuoda missään kohtaa esille raskaana oleville. Minä en edes lakkaisi kynsiäni raskaana! Olen onnekas kun lähden ihmisen ilmoille vain 2-3pvä viikosta niin voi olla ilman mitään ehostusta ?

    Vastaa
  11. pussukka
    25.2.2018

    Hei! Millainen on arkimeikkisi?

    Vastaa
  12. […] raskausjuttujani:Hiusten värjäus ja kosmetiikan käyttö raskaanaTämän takia lopetin kahvinjuonnin raskaanaMikä päivä, […]

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top