Kunta hyvästeli hormonihäiriköt – muovimattoja ja -esineitä miljoonien arvosta roskiin

Ruotsalainen kunta on ottanut asiakseen hävittää lasten koulu- ja päiväkotiympäristöistä hormonaalisia haitta-aineita sisältävät muoviesineet ja rakennusmateriaalit sekä palonestoaineita sisältävät patjat ja huonekalut.

Kaksi vuotta sitten hyväksytty esitys on käynnistänyt suuren ”kemikaalipuhdistuksen”. Kahden vuoden aikana lasten oppimisympäristöistä on poistettu ftalaatteja eli PVC-muovin pehmentimiä sisältäviä leluja neljäkymmentä kuutiota.

Ftalaatteja sisältävien lelujen lisäksi kyseisiä kemikaaleja sisältävät askarteluvälineet, muoviset ruokailuvälineet sekä vaahtomuovipatjat on heitetty pois.

Myös muovimattoja on puhdistuksen myötä poistettu, sillä muovimatot voivat sisältävät suuria määriä ftalaatteja. Ennen 2000-lukua asennetut muovimatot voivat sisältää myös lyijyä. Lattiat tullaan vaihtamaan kokonaan yhteensä 28 koulusta.

Myös palonestoaineita sisältävät huonekalut, kuten sohvat ovat saaneet kyytiä lapsille tarkoitetuista tiloista.

Puhdistuksen hinnaksi tulee kymmeniä miljoonia kruunuja. Todennäköisesti hinta saadaan kuitenkin takaisin säästöinä terveydenhoitokuluissa.

Lähde:
http://www.vf.se/nyheter/karlstad-slanger-plast-20-miljoner
https://www.rakennustieto.fi/Downloads/RK/RK110305.pdf
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25742515

1 Comment

  1. Elina
    5.11.2019

    Hei Maria! Olemme homealtistunut perhe ja asunnon löytäminen monista herkkyyksistä johtuen hirmuisen vaikeaa. Nyt eräs yhtiö, jossa moni asia kohdillaan meidän perheelle, mutta yläkerran makuuhuoneissa muovimatot. Rivitalo rakennettu 1998. Yleinen tapa taloyhtiöillä remontoida, on laittaa laminaatti maton päälle, mikä huono juttu. Miten muovimatto tulisi poistaa? Miten liiman saa pois? Voiko tällaisesta lattiasta saada terveellistä? Arvostaisin niin paljon, jos ehtisit vastata. Kiitos ja ihanaa syksyä!!

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top