Asiaa auringosta
Viimeisin tuotelanseeraukseni sai minut kirjoitustuulelle, joten pistin yön pikkutunneilla kynän sauhuamaan. Tässä kirjoituksessa kerron, miksi fysikaalinen aurinkosuoja on ylivoimanen monesta syystä.
Aurinko on meille kaikille tärkeä, mutta sen säteet voivat olla sekä ystäviä että vihollisia. Huomiseksikin on luvattu auringon paistetta, ja kesää on jäljellä vielä monta viikkoa! Eli vaikka elämme loppukesää, ja monen iho on jo kehittänyt luonnollisen suojan UV-säteilyä vastaan, on joissain tapauksissa silti järkevää edelleen suojata iho auringolta.
Auringon säteet tuovat meille energiaa ja iloa, mutta on tärkeää tarvittaessa muistaa suojautua niiltä oikein. Kahden punatukkaisen tytön äitinä olen pohtinut paljon auringolta suojautumista ja haluan jakaa kanssanne ajatuksiani ja ratkaisujani.
Auringolta suojautuminen
Auringolta suojautuminen aiheuttamatta samalla haittaa iholle, terveydelle ja ympärsitölle ei ole yksinkertaista. Tätä aihetta olen pohtinut ennenkin, ja voit lukea vanhan kirjoitukseni tästä. Samalla kun tiedämme, että aurinko on varsinaista superfoodia keholle ja mielelle, UV-säteily voi aiheuttaa ihon ennenaikaista vanhenemista ja olla jopa yhteydessä ihosyöpään. (Kirjoitan näin, sillä useimmiten ihosyövän takana on auringon lisäksi jokin muu tekijä: stressi, maaöljypohjaisia raaka-aineita sisältävät kosmetiikkatuotteet, lääkkeet jne).
Vaikka aurinko tarjoaa ihollemme sykäyksen muodostaa D-vitamiinia, liiallinen altistuminen säteille voi olla vaarallista ja myös epämukavaa. Varmaan jokainen on kerran tai pari elämässään palanut ja viettänyt tuskallisen yön punaisen, kuuman, kutisevan ja kipeän ihon kanssa, tai vähintäänkin selitellyt punakkaa ulkonäköään.
Kellon katsominen ja kuumimman hetken välttely, varjo, vaatteet, aurinkolasit ja hattu ovat olleet perinteisiä suojautumisen keinoja, mutta olen halunnut löytää myös muita vaihtoehtoja erityisesti lapsilleni, jotka tarvitsevat erityistä suojaa herkän ihonsa vuoksi, kun uimarannalla voi olla vaikeaa pysytellä varjossa ja hatut revitään päästä alta aikayksikön. Lapseni ovat myös harrastaneet purjehdusta, jossa aurinkoa saa tuplasti, veden heijastaessa aurigon säteet iholle. Itse olen palanut pahimman kerran Norjassa kesällä lumilautaillessani, kun unohdin laittaa aurinkosuojaa nenäsierainten ympärille. Kesälumi heijasti auringon alhaalta päin ja nenäni paloi rakkuoille. Harrastajien lisäksi ulkona työtä tekevät saattavat tarvita ekstrasuojaa auringolta.
Mitä vaihtoehtoja meillä siis on, jos emme voi välttää auringon kosketusta?
Kemiallisten UV-filttereiden haitat
Yleensä auringolta suojaa hakeva ihminen kävelee markettiin ja nappaa itseään miellyttävän aurinkosuojavoiteen. Minun kohdalla kemialliset UV-filtterit ovat olleet täysin poissuljettuja valinnoissani. Ne voivat sisältää haitta-aineita, jotka voivat häiritä ihmisen hormonitoimintaa. Varsinkin kehittyvällä lapsella hormonijärjestelmä on niin hienovarainen, että pienetkin altistukset lapsuudessa voivat vaikuttaa koko loppuelämän.
Lisäksi aurinkosuojien kemialliset UV-filtterit voivat vaikuttaa vesieliöihin, kuten koralleihin, mikä tekee niistä ympäristölle haitallisia. Joissain maissa tiettyjä kemiallisia UV-filttereitä sisältävät aurinkovoiteet on jopa kielletty.
Tietoisemmat kuluttajat valitsevat fysikaalisen aurinkovoiteen, joka kenties löytyy luomukosmetiikkahyllystä. Emulsiopohjaiset luomu-aurinkovoiteet sisältävät kuitenkin vettä ja siksi myös säilöntäaineita, jotka häiritsevät ihonmikrobiomia. Lisäksi epäilen, että säilöntäaineet yhdessä auringon säteilyn kanssa voivat olla erityisen huono vaihtoehto.
Lisäksi joissain fysikaalisissa aurinkovoiteissa voi olla nanomateriaaleja, joiden haitoista olen kirjoittanut aiemmin paljon. Voiteet eivät siis ole vaihtoehto minulle tai perheelleni.
Joten vaihtoehdot ovat olleet minun perheelläni vähissä… Tämä on herättänyt minussa huolta ja saanut minut kehittämään vaihtoehdon, joka on sekä turvallinen, että ympäristöystävällinen.
Sopon Fysikaalinen Aurinkosuoja
Niinpä päätin kehittää palamuotoisen, säilöntäaineettoman aurinkosuojan, jossa on fysikaalinen UV-suoja. Sopon Fysikaalinen Aurinkosuoja Voidepala on TÄYDELLINEN. Suojakerroin on SPF15, ja se tutkitusti suojaa niin UVA- kuin UVB-säteiltä. Raaka-aineet ovat tietenkin luomulaatuisia, ja tuote on nyt saatavilla Sopo-kaupassa.
Tämä aurinkosuoja on luonnonmukainen vaihtoehto, joka ei sisällä haitallisia kemikaaleja tai nanomateriaaleja. Se on myös ympäristöystävällinen vaihtoehto, joka ei vahingoita vesieliöitä tai aiheuta korallien haalistumista, tai häiritse vesieliöiden seksielämää :D. Lisäksi Sopon Aurinkosuoja Voidepala sisältää mehiläisvahaa, arganöljyä ja seesamöljyä. Plussaa on myös se, että pala tuoksuu ihanalle. Raaka-aineet ovat luomua ja luomukosmetiikkassa hyväksyttyjä. Tuotetta ei ole testattu eläimillä.
Olen aivan otettu, kun seiskaluokkalainen tyttäremme Luna pakkasi Sopon Aurinkosuojan koulureppuunsa. Heillä alkaa koulu lempeästi ja ensimmäiset päivät he viettävät kokonaan ulkona retkeillen. Ehkä tytär haluaa myös esitellä pakettia kavereilleen, sillä pakkauksen aurinko on hänen käsialaansa.
Lopuksi
Auringonpaiste on ihanaa, mutta suojautuminen on välttämätöntä. Olen todella kiitollinen, että voin tarjota sinulle ja rakkaillesi turvallisen ja luonnonmukaisen vaihtoehdon Sopon verkkokaupassa. Nautitaan kesästä ja viimeisistä auringonsäteistä!
Maria
Lähteet
Footnotes
World Health Organization. ”Sun protection.” WHO, Linkki. https://www.who.int/news-room/questions-and-answers/item/radiation-sun-protection
Schlumpf, M. et al. ”Endocrine activity and developmental toxicity of cosmetic UV filters – an update.” Toxicology, 2004. Linkki. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0300483X0400459X
Krause, M., Klit, A., Blomberg Jensen, M., Søeborg, T., Frederiksen, H., Schlumpf, M., … & Skakkebæk, N. E. (2012). Sunscreens: Are they beneficial for health? An overview of endocrine disrupting properties of UV-filters. International Journal of Andrology, 35(3), 424-436.
Danovaro, R., Bongiorni, L., Corinaldesi, C., Giovannelli, D., Damiani, E., Astolfi, P., … & Pusceddu, A. (2008). Sunscreens cause coral bleaching by promoting viral infections. Environmental Health Perspectives, 116(4), 441-447.