Kosteusvoide yhdessä auringonvalon kanssa mahdollinen syöpäriski

Yleisesti käytetyt kosteusvoiteet saattavat aiheuttaa syöpää yhdessä auringon UV-säteilyn kanssa. Rutgersin yliopiston tutkijat suorittivat eläinkokeen, jossa altistettiin koe-eläimiä kosmetiikalle sekä UV-säteilylle.

Tutkimuksessa karvattomat hiiret käsiteltiin suosittujen brändien kosteusvoiteilla muutamina päivinä viikossa. Kosteusvoiteilla käsiteltyjä hiiriä altistettiin UV-valolle. Koetta jatkettiin yhteensä kaksikymmentä viikkoa. Verrokkiryhmänä käytettiin hiiriä, jotka altistettiin myös valolle, mutta joita ei käsitelty millään kosteusvoiteilla.

Hiirillä, jotka käsiteltiin kosteusvoiteilla, oli huomattavasti enemmän kasvaimia, kuten ihosyöpiä, kuin hiirillä, joille ei laitettu kosteusvoiteita. Kosteusvoiteilla käsiteltyjen hiirten kasvaimet olivat myös selkeästi suurempia.

Tutkimusryhmän analyysin mukaan tämä tutkimustulos saattaa selittää joidenkin ihosyöpätyyppien määrän räjähdysmäistä kasvua.

Hiiret käsiteltiin näillä kosteusvoiteilla

  • Dermabase
  • Dermovan
  • Eucerin
  • Vanicream

Tutkijat havaitsivat, että syöpää aiheuttavat voiteet sisälsivät kahta ainesosaa mineraaliöljyä ja ainesosaa nimeltä sodium lauryl suplhate. Näitä ainesosia on lukuisissa muissakin kosteusvoiteissa. Luonnonkosmetiikassa mineraaliöljyä ei käytetä.

Tutkimuksesta uutisoivat lukuisat mediat. Ihotautilääkärit muistuttivat, että hiirten iho eroaa suuresti ihmisen ihosta, joten tutkimustuloksista ei voi vetää johtopäätöksiä kosmetiikkaa käyttävien ihmisten ihosyöpäriskiin. Toisaalta, ihosyöpien määrä on todellakin lisääntynyt samaan aikaan, kun kosmetiikan käyttö on yleistynyt.

Tutkimusryhmä kuitenkin totesi, että asia vaatii lisätutkimuksia ennen kuin asiasta voi vetää johtopäätöksiä. Tutkimus tehtiin vuonna 2008.

Kemikaalitutkan suositus on lopettaa synteettisiä ainesosia sisältävien kosmetiikkatuotteiden käyttö varmuuden vuoksi. Luonnonkosmetiikasta löytyy korvaavia tuotteita kaikkiin tarpeisiin.

Aiheesta:
Tutkimusartikkeli
Cancer Research UK
Dailymail
The Guardian

1 Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top