Kuivan ihon riskitekijät – vähennä kosteusvoiteen tarvetta

Eräs kosteusvoidevalmistaja väittää markkinointimateriaalissaan että ihon pitäminen kosteutettuna ja pehmeänä vaatisi puoli kiloa kosteusvoidetta viikossa.

Vaikka nettikauppamme valikoimassa on muun muassa syötävän turvallisia, ihoa hoitavia sheavoita ja arganöljyä sekä asiakkaiden ylistämää hamppuvoita emme väitä, että tarvitsisit näitä puoli kiloa viikossa, eli 26 kg vuodessa, jotta ihosi voisi hyvin. Kaikki eivät kerta kaikkiaan tarvitse kosteusvoiteita. Ja niidenkin jotka tarvitsevat, kannattaa vähentää kosteusvoiteen tarvetta.

Kosmetiikkatuotteilla voidaan tehdä vain ihonhoidon viimeinen silaus. Kosteusvoiteen levittäminen voi olla kaunis rituaali, hemmotteluhetki itselle josta on hyötyä mielialalle, vaikkei iho välttämättä ylimääräistä kosteutusta tarvitsisikaan. Ihon hoitoon riittää kuitenkin useimmiten vain kevyt sipaisu laadukasta tuotetta.

Jos kuitenkin kärsit erityisen kuivasta ihosta kannattaa kiinnittää huomiota näihin seikkoihin.

Ravinto ja elämäntavat

Ihon hyvinvointi lähtee sisältä. Jotta iho voisi hyvin, tulee vuorokaudessa nauttia tarpeeksi nestettä ja laadukasta ruokaa. Ihon hyvinvointia tukevia ruokia ovat hyvät rasvat, ravinteikkaat hedelmät sekä riittävä kuitujen saanti. Liiallinen suolan saanti, runsas alkoholin käyttö sekä tupakointi saattavat kuivattaa ihoa.

Allergiat ja yliherkkyydet

Joskus iho-ongelmat ovat peräisin ruoka-aineallergioista tai yliherkkyyksistä. Iho-ongelmista kärsivien kannattaa kärsivällisesti sulkea suurimman riskin ruoka-aineita yksi kerrallaan pois, jotta voidaan todeta, aiheuttaako jokin ruoka- tai lisäaine mahdollisesti iho-oireita. Yleisiä iho-ongelmien aiheuttajia ovat esimerkiksi maito, vehnä ja sitruunahappo.

Vaatteiden kemikaalit

Yleisesti tiedetään, että uudet vaatteet tulee pestä ainakin kerran ennen käyttöönottoa. Herkät ihmiset kuitenkin saattavat oireilla vielä pitkään uusille vaatteille. Vaatteiden kemikaalit saattavat aiheuttaa kutinaa ja ihottumaa. Suurin osa vaatteiden säilöntä- ja käsittelyaineista tosiaan lähtee ensimmäisellä pesukerralla, mutta aineita irtoaa vielä vähän lukuisissa pesuissa.

Myös pyykinpesuaineiden kemikaalit voivat ärsyttää ihoa. Etenkin hajusteet sekä huuhteluaineet voivat aiheuttaa ihoärsytystä. Siispä kuivasta ihosta kärsivien kannattaa kokeilla, vähentääkö hajusteettomaan pesuaineeseen siirtyminen iho-ongelmia.

Myös vaatteiden materiaalilla on väliä: ihoa voivat ärsyttää etenkin keinokuidut, metalliset napit ja nepparit sekä lateksi, joita käytetään kuminauhoissa sekä tuomaan kankaisiin joustoa. Etenkin ihoa vasten kannattaa käyttää luonnonmukaisesti tuotettuja materiaaleja, kuten luomupuuvillasta valmistettuja vaatteita.

Kosmetiikan säilöntäaineet

Yllättäen monet ovat päässeet eroon kuivasta ihosta lopettaessaan tavanomaisen kosmetiikan ja erityisesti haitallisia säilöntäaineita sisältävien kosteusvoiteiden käytön. Myös kaikki nestemäiset pesuaineet sisältävät ärsyttäviä säilöntäaineita, jotka saattavat häiritä ihon luonnollista mikrobitasapainoa aiheuttaen kuivuutta. Vahvat, sulfaatteja sisältävät, pesuaineet myös poistavat ihon luontaisen rasvakerroksen, joka on paras suoja.

Viime vuonna kiellettiin tiettyjen parabeenien käyttö kosmetiikkatuotteissa. Kyseiset säilöntäaineet olivat hyvin siedettyjä, mutta nyt kielletyt aineet on korvattu uusilla säilöntäaineilla, jotka ovat palautteen mukaan aiheuttaneet monilla ihoärsytystä. Kuivasta ihosta kärsivien kannattaisi suosia kosmetiikkaa, joka ei sisällä sulfaatteja, säilöntäaineita ja synteettisiä hajusteita. Tällaisia tuotteita ovat esimerkiksi kiinteässä muodossa olevat palasaippuat ja shampoot, mineraalisuolat, sekä syötävistä kasveista valmistetut kosmetiikkatuotteet.

Sisäilma

Ehkä yleisin syy kuivaan ihoon on kuitenkin ilmastomme ja kuiva sisäilma. Monella iho-ongelmat loppuvat lomalla meriveden, kostean ilman ja auringon vaikutuksesta.

Kuivasta ihosta kärsivän kannattaakin varmistua, ettei kotona ole kosteus- tai homevaurioita tai rakennus- tai sisustusmateriaalien aiheuttamia kemiallisia ongelmia. Iho-ongelmat ovat erittäin yleisiä hometaloissa asuvilla. Usein sisäilmaongelmiin liittyy myös muita oireita.

Yksi yllättävä syy iho-ongtelmiin voi olla esimekiksi luonnonkumia tai lateksia sisältävä sänky tai sijauspatja. Niinpä etenkin yöllisestä kutinasta kärsivän kannattaa tsekata sängyn materiaalit.

Jos sisäilmaongelman läsnäolo on varmuudella suljettu pois, voi sisäilman kosteutusta kokeilla. Koko asunnon sisäilmaa ei kannata kostuttaa, vaan tärkeintä on muuttaa olosuhteita tiloissa, joissa oleskellaan eniten, kuten makuuhuoneessa.

Jos siis kärsit ihon kuivuudesta, pohdi myös mahdollisia syitä kuivuuteen ja pyri vaikuttamaan ensisijaisesti kuivaa ihoa aiheuttaviin syihin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top