Käytä oikeuttasi – kysy erityistä huolta aiheuttavista kemikaaleista

Ostitko sian säkissä tai tuliko lahjapaketista jotain epäilyttävää? Ole oma Kemikaalitutkasi!

Kulutustuotteissa ja niiden pakkauksissa käytetään monia kemikaaleja. Esineiden, tavaroiden tai vaikkapa vaatteiden pakkauksissa ei kuitenkaan tarvitse kertoa tuotteen kaikkia ainesosia.

Sinulla on silti oikeus tietää, jos esine sisältää erityistä huolta aiheuttavia aineita. Aineen toimittajalla on lain mukaan velvollisuus toimittaa nämä tiedot maksutta 45 päivän kuluessa.

Voit pyytää tietoja joko suoraan liikkeestä, josta tuote on ostettu, tai sen valmistajalta tai maahantuojalta. Pyyntö on parasta esittää kirjallisesti.

Jotta saisit oikeat tiedot, sisällytä pyyntöösi seuraavaa:

  • Pyyntösi kohteena olevan tuotteen nimi tai kuvaus tuotteesta
  • Kysy, sisältääkö tuote tai sen pakkaus ”erityistä huolta aiheuttavien aineiden ehdokasluetteloon” sisältyviä aineita. Kemikaalivirasto päivittää tätä luetteloa kahdesti vuodessa.
  • Jos tuote tai pakkaus sisältää jotakin tällaista ainetta, tuotteen toimittajan on lähetettävä sinulle riittävät tiedot 45 päivän kuluessa, jotta voisit käyttää tuotetta turvallisesti. Tämä vaatimus perustuu REACH-asetuksen 33 artiklan 2 kohtaan.
  • Voit viitata pyynnössäsi Euroopan kemikaaliviraston (ECHA) verkkosivustoon, jolta pyyntösi vastaanottaja saa lisätietoa REACH-asetuksen mukaisista velvoitteistaan.

Ps. Jaa saamasi vastaus Kemikaalitutkalle!

Lue lisää: ECHA

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top