Kvinoaa reilusti ranteisiin

Kvinoa on vakiinnuttanut paikkansa superfoodina. Tieto sen mahtavista ravintoarvoista on kiirinyt blogista blogiin ja suusta suuhun, eikä syyttä: tämä Andien rinteillä kasvava ruokakasvi on täysin gluteenitonta ja sisältää kaikkia ihmisen tarvitsemia välttämättömiä aminohappoja juuri oikeassa suhteessa.
Kvinoa on täydellistä ravintoa myös lapsille.
Mutta mitkä ovat sen suosion seuraukset?
9d2a55e022c81f34efea658e08a1f8f3
Bolivia ja Peru tuottavat valtaosan maailman kvinoasta. Esimerkiksi Boliviassa viljellystä kvinoasta 90% viedään muualle. Ravintorikasta kvinoaa viedään maailmalle samalla kun osa väestöstä elää aliravittuina.
Kvinoa on perinteisesti ollut tärkeä osa bolivialaisten ravintoa, mutta kulttuurin muutosten seurauksena kvinoan paikan lautasilta ovat vieneet ravintoköyhä vehnä ja riisi.
Bolivian hallinto on herännyt ongelmaan ja kvinoan syömistä edistetään muun muassa tarjoamalla kvinoaa kouluissa. Perinneruuan suosio onkin taas lähtenyt taas hiuksenhienoon nousuun.
Kvinoan katoamiseen bolivialaisten lautasilta vaikuttaa myös hinta, joka on moninkertainen ulkomailta tuodun riisin ja pastan hintaan verrattuna.
Viljelijöiden elintasoa kvinoan suosio ulkomailla on kiistatta nostanut. Läsnä on kuitenkin uhka, että suuryritykset dollarin kuvat silmissään kaappaavat kvinoantuotannon perheviljelijöiden käsistä. Myös tehoviljely voi olla haitallista. Jotkut viljelijät eivät ole noudattaneet perinteisiä viljelymenetelmiä, ja siksi osa pelloista uhkaa köyhtyä.
Mitä yksittäinen, kvinoanhimoinen kuluttaja sitten voi tehdä?
On kaksi vaihtoehtoa:

Suomi on yksi harvoja paikkoja maailmassa Andien lisäksi, missä kvinoan tuotanto on mahdollista. Muutama peloton viljelijä on tehnyt pioneerityötä ja onnistunut kasvattamaan luomukvinoaa suomalaisessa maaperässä.
Tätä juttua varten haastattelin erästä viljelijää, joka on sitä mieltä, että Suomessa voitaisiin hyvinkin kasvattaa kaikki suomalaisten tarvitsema kvinoa. Vau!
Rainingon luomutilalla kvinoa viljellään luonnonmukaisesti. Tilalla huolehditaan pellon kunnosta muun muassa kiertoviljelyllä. Tilalla tuotettussa kvinoassa kaikki työvaiheet on tehty tilalla itse – reilua lähituotantoa siis.
7c0e80dc73c880d98f03e01d969ef5ff
Kvinoan kysyntä maailmassa on valtavassa nousussa. Kuvitelkaa, millaisia määriä kvinoaa jätit kuten Kiina kykenevät ahmaisemaan. Pelkoa siitä, että bolivialaisen kvinoan kysyntä romahtaisi suomalaisten syödessä oman maan kvinoaa on aiheeton.
Erityisen kiinnostavaa suomalaisen kuluttajan näkövinkkelistä on, että kotimainen luomukvinoa on edullisempaa kuin ulkomainen vaihtoehto!
Oletko sinä jo kokeillut kvinoaa?
Lemppari kvinoareseptini tulossa pian.
 

2 Comments

 1. Hanne
  30.3.2015

  Kyllä vaan on kokeiltu kvinoaa. Siitä tulee tosi hyvää Tabuleh tyypistä salaattia tai kylmäsavulohi salaattia. Ja lapset tykkäävät, kun sekoitan hurlumhei kvinoan, erilaiset vihannekset ja esim. broileria (lämmin ruoka). Innolla odotan lemppariohjettasi. 🙂

  Vastaa
  1. maria
   30.3.2015

   Jihuu! Mun toinen lempparini on myös tabuleh-tyylinen! Meillä lapset ensin vihasivat kvinoaa, mutta nyt jo maistuu ja on heidänkin lempparilistalla.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top