Leffasta leikkiin

 
Mikä on lempileffasi?
-Tarttan
Mistä tiedät, että se on sinun lempileffa?
-Kun sitä voi leikkiä.
Kerroin isänpäivänä, että saimme Viaplayn kokeiltavaksi.
Valtava lastenohjelmatarjonta aiheutti sen, että olen tullut pohtineeksi perheen sisäistä ruutupolitiikkaa entistä syvällisemmin. Olen tullut siihen tulokseen, että haluan päättää, mitä lapset katsovat. Olisi aivan liian hyväuskoista ajatella, että mikä vaan ohjelma kelpaa. Ohjelmassa pitää olla jotain kuvien takana.
Mielipiteeni voin tietenkin muodostaa vain niistä ohjelmista, jotka olen itse nähnyt, olkoonkin vaikka lapsena. Jos en itse ehdi viettää puolitoistatuntista sohvalla, turvallisimmilta vaihtoehdoilta tuntuvat klassikot, niitä Viaplayssä riittää. Löysin Viaplayn virtuaalileffahyllystä myös uusia, hienoja elokuvia.
Lasten leikkien kautta (sehän on muuten ”via play”) näen, mikä lastenohjelma tai elokuva on uponnut parhaiten lapsiin. Hyvää leffaa leikitään!
DSCF5781
Tarzan
Olen niin innoissani tästä! Luulin, että tyttömme olisi menetetty prinsessakaudelle, mutta viidakon kasvatista onkin tullut esikuva numero yksi! Kiitos Tarzan-musikaali ja kiitos Tarzan-elokuva! Tarzan on riisunut arkemme pikkareilleen, mutta tuonut siihen samalla valtavasti leikkiä. Roolijako menee näin: tyttö on Tarzan, koska hänellä on samanväriset hiukset. Poika on gorilla nimeltään Godol (itse keksitty hahmo). Minä olen Jane (Djein) ja isä on isägorilla Kertchak. Jane, eli minä, olen ainoa, jolla saa olla vaatteet päällä. Muilla on asusteena vain pikkarit.

 
Pyry – valkoinen gorilla
Lisää gorillarooleja jaossa! Mikä ilo olikaan huomata, että Copito de nieve -gorillasta on tehty elokuva. Olen asunut Barcelonassa. Siellä monen sukupolven lapset tuntevat Barcelonan eläintarhassa asuneen, maailman ainoan tunnetun albiinogorillan tarinan. Pyry kuoli vuonna 2003. Muistan ajatelleeni, että olenpa höpsö. Itkeä nyt yhden eläimen tähden. Mutta niinpä. Elokuva käsittelee monia aiheita erilaisuudesta ystävyyteen. Kysymyksiä eläinten oikeuksista ei voi myöskään sivuuttaa. 
Lasten leikeissä sekoittuu kivasti Pyry (lausutaan joskus Rypy) ja Tarzan elokuvan gorillat.

copito
Minä ja Copito de Nieve 1995 (valehtelin silmälääkärille)

Kirikou ja viidakon eläimet
Tämän elokuvan lapset ovat nähneet leikkikoulussa ranskankielisenä, kuten myös sarjan ensimmäisen elokuvan, Kirikou ja paha noita. Nämä leffat ovat raikas tuulahdus aina niin amerikkalaisten elokuvien joukossa. Kun ohjelman katsoo monella eri kielellä, tulee siitä esiin aina eri vivahteita. Elokuvassa on hienot musiikit. Kuuntelen mielelläni elokuvaa taustamusiikina, kun itse näpyttelen.
Uskon, että tämä elokuva tuo lapsille voiman tunnetta. Kirikouta leikitään myös ilman vaatteita. Jokainen saa olla vuorollaan ihmevauva. Kirikou tekee ihmeitä, kuten nostaa jumppapallon niin korkealle. Muut laulavat ”Kirikou on pieni, tuo sankarimme”.
kiri
Arthur ja minimoit, Arthur ja Maltazard ja Arthur ja kaksi maailmaa
on Luc Bessonin ohjaama trilogia. Myös näitä leffoja lapset ovat leikkikoulussa katselleet alkuperäiskiellellä rankskaksi. Minua kiehtoo näissä elokuvissa mittakaava. On jännittävää nähdä, miten erilaiselta maailma näyttää jos on aivan pikkuruisen pieni. Arthur-leikki on konservatiivinen poika on Arthur ja tyttö on keiju.
 
Miekka kivessä
Klassikko. Leikkimiekka sohvatyynyjen väliin ja viitta niskaan. Tätä on leikitty paljon.
miekka
Tytön prinsessakaudelta on vihdoin saatu himmennettyä tiaran räikein kimallus.
Palkinnoksi tästä, telkkarissamme pyörii juuri nyt Tuhkimo.
Hyviä leffahetkiä!
Ja mielelläni kuulisin teidän mielipiteitä näistä ja muista lapsille sopivista elokuvista.
P.S. Seuraa Kotitalouskriisiä Facebookissa.

1 Comment

  1. Leenanen
    3.12.2014

    Meillä katsotaan ja leikitään, vai pitäisikö sanoa eletään My Little Ponya. Ensin ajattelin, että aargh miten ällöä ja pöllöä tyttöhöttöä, mutta melkein kaikki jaksot katsottuani olen todennut ponit aika särmiksi tyypeiksi ja ohjelmat hyvin tehdyiksi.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top