Lukijan kuva: tuttu perusvoide sisältää kiellettyä parabeenia

Kemikaalitutka kertoi eilen miten CosmEthics-sovellusta voi käyttää, jos haluaa välttää kosmetiikan mikromuoveja.

Kemikaalitutkan lukija testasi sovellusta ja tutki kotoa löytyvää kosmetiikkaa sen avulla. Kosmetiikkasovellukseen on tehty päivityksiä PHMB-kohun jälkeen. Näytölle ponnahtaa varoitus, jos sovelluksen avulla skannattu tuote sisältää EU:n alueella kiellettyjä aineita.

Lukija kertoi kokemuksestaan Kemikaalitutkan Facebook-sivulla:

Latasin CosmEthics appsin, loistava ja helppo käyttää! Suosittelen.

Tein omia listoja muovien sekä muiden osalta ja kävin kaikki kodin tuotteet läpi.

Sitten tuli tällainen info lapselle allergialääkärin määräämän Aqualan Duo-perusrasvan kohdalla, joka on siis apteekeissa myynnissä tästä huolimatta!! (??)

 Kemikaalitutkan lukija / Facebook

Sovellus ilmoitti, että suosittu perusvoide, Aqualan Duo, sisältää EU:n kieltämää parabeenia nimeltä isobutylparaben. Kemikaalitutka havaitsi, että myös jotkin muut Aqualan-tuotteet saattavat sisältää kyseistä ainetta. Aqualan-tuotteita valmistaa lääkeyhtiö Orion.

aqualanl_parabeeni

Isobutyyliparabeenin epäillään olevan hormonaalinen haitta-aine ja vaikuttavan muun muassa hedelmällisyyteen. Valmistajat eivät voineet todistaa aineen turvallisuutta, joten EU on poistanut aineen kosmetiikassa sallittujen aineiden listalta.

Tanskassa parabeenit on kielletty pikkulapsille suunnatuissa kosmetiikkatuotteissa jo 2011.

Ainetta ei olisi saanut olla markkinoilla enää 30. heinäkuuta 2015 jälkeen. Laki viiden parabeenin kieltämisestä kauppojen hyllyiltä säädettiin jo 2014, joten valmistajilla on ollut aikaa hyvin aikaa tehdä muutokset tuotteissa ja poistaa kiellettyjä aineita sisältävät tuotteet kaupoista.

Kuluttajilla kuitenkin voi olla hallussaan vielä kyseisiä kiellettyjä aineita sisältäviä tuotteita. Lukija oli ostanut kuvan tuotteen marraskuussa 2015.

Enää kiellettyjä parabeenejä ei pitäisi kuitenkaan hyllyistä löytyä. Valmistajan nettisivulla tuotesisältö on uusittu, mutta apteekkien ja jälleenmyyjien sivuilla on vielä kiellettyä parabeenia sisältävät INCI-listat.

Lisätietoja EU:ssa kielletyistä parabeeneista löydät CosmEthics-blogista

CosmEthics on kertonut tiedottavansa kielletyistä parabeeneista ja muista aineista lähiaikoina.

Lähteet:
Eur-Lex-Europa

3 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top