Luomupikkuhousunsuojissa glyfosaattia – Tampax, O.B. sekä Always -tuotteissa muita myrkkyjä

Ranskalainen kuluttajajärjestö 60 Million Consumers testautti kuukautissiteiden, pikkuhousunsuojien ja tamponien dioksiini-, hyönteismyrkky- sekä glyfosaattijäämiä. Glyfosaatti on kemikaalijätti Monsanton kehittämä torjunta-aine. Aineen epäillään aiheuttavan monenlaisia terveysongelmia.

Glyfosaattia käytetään muun muassa puuvillan viljelyssä. Monet naisten hygieniatuotteet kuten tamponit, siteet ja pikkuhousunsuojat sisältävät usein puuvillaa.

Tutkimuksissa löydettiin dioksiinia O.B.-tamponista sekä halogenoitujen yhdisteiden jäämiä Tampax-tamponista. Always-tuotteen todettiin sisältävän organokloridia sekä pyretinoidia, jotka ovat hyönteistorjunta-aineita. Tampax-tamponeista on todettu glyfosaattia aiemmassa La Platan yliopistolla suoritetussa tutkimuksessa. Ranskalainen kuluttajajärjestö löysi luomupuuvillasta valmistetusta Organyc-pikkuhousunsuojasta glyfosaattia.

Yllätys valmistajille: hyönteismyrkkyjä monissa materiaaleissa

Yllätys oli, että torjunta-aineita löytyi myös tuotteista, jotka eivät sisällä lainkaan puuvillaa. Osa tuotteista on valmistettu enimmäkseen viskoosista ja selluloosasta. Kyseisistä materiaaleista valmistetusta Always-tuotteesta löytyi kahta hyönteistorjunta-ainetta.

Poisveto glyfosaatin takia

Vaikka glyfosaattia ei pitäisi olla luomutuotetussa puuvillassa lainkaan, glyfosaattijäämiä löytyi luomupuuvillasta valmistetuista Organyc-merkkisistä pikkuhousunsuojista.

Tuotteiden valmistajayritys, Corman, suoritti uudet analyysit tuotteille varmistuakseen testituloksesta. Tulosten varmistuttua valmistaja poisti 3 100 pakettia kattavan tuotantoerän pikkuhousunsuojia Ranskan ja Kadadan markkinoilta. Valmistaja on pahoillaan ja selvittää parhaillaan, onko glyfosaattia myös muissa tuotantoerissä.

Kyseisen merkkisiä tuotteita myydään myös Suomessa.

Haitallista vai ei?

Testissä tutkittiin yksitoista näytettä, joista viidestä löydettiin glyfosaattia, dioksiineja tai hyönteismyrkkyjä. Todetut pitoisuudet ovat kuitenkin erittäin pieniä. Esimerkiksi luomupikkuhousunsuojissa todettin olevan glyfosaattia 25 nanogrammaa per gramma.

Glyfosaatin terveysvaikutuksista on paljon ristiriitaista tietoa. Terveyssiteiden ja tamponien torjunta-ainejäämien vaikutuksesta terveyteen ei ole tutkimuksia. Always-tuotteita valmistava Procter & Gamble vakuuttaa, ettei pienistä pitoisuuksista ole haittaa.

Lue lisää:
Glyfosaattia tamponeissa
Valmistaja ei tiedä sisältävätkö oireita aiheuttaneet terveyssiteet haitallisia aineita
Terveyssiteiden turvallisuutta selvitetään

Procter & Gamblen valmistamat vaipat sisältävät pikkuriikkisen haitallisia aineita
Always tunkee alapäähäsi teknologiaa

Lähde:
60millionsMag

Otsikkoa on korjattu.

1 Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top