Kosmetiikan sitruunahappo ja iho-ongelmat

VIERASKIRJOITUS

Tämä kirjoitus on atoopikoille ja allergisista oireista kärsiville. Oikeastaan en tahtoisi kertoilla tällaisia henk koht juttuja, mutta astun nyt mukavuusalueeni ulkopuolelle siksi, että jos edes yksi aiheen kanssa kituva saa apua niin mulla ei ole oikeutta olla jakamatta tätä tietoa. Mä oon vihdoin valaistunut tässä mun pari vuotta vain pahenneessa allergia-asiassa, joka ilmenee vaikeana atooppisena ekseemana ja mulle on myös puhjennut astma.

Olen tiennyt puolisen vuotta, että sitruunahappo (E330) aiheuttaa mulle ihoon kamalia kutisevia paukamia ja olenkin välttänyt sitä ruoassa aika tiukasti ja pahimmat järkyttävät kutina/ihoreaktiot on vähentyneet. Siltikin ihon kunto on vain kokonaisuudessaan huonontunut ja Iho- ja allergiasairaalan lääkärit olisivat halunneet aloittaa mulle jo syksyllä metotreksaatin, se on sisäinen solunsalpaaja. Sain sovittua, että koetan vielä kaikkia muita (jo kokeiltuja) keinoja tammikuun loppuun asti. Ymmärrän kyllä lääkäreiden kannan, koska kaikki lääketieteen tarjoamat vaihtoehdot on käyty läpi (toki lähes kaikki muukin), mutta en mä silti sitä sytostaattia aio alkaa syödä.

Kerron tämän, koska se selventänee, miten vakavasta asiasta tässä mun kohdalla on kyse ja voi olla jollain toisellakin.

Olen tiennyt toki, että sitruunahappoa tungetaan joka paikkaan, mutta jostain käsittämättömästä syystä en ole katsonut tarkemmin muita kuin ruoka-aineita. Kosmetiikkaa en ole käyttänyt oikeastaan koskaan juuri lainkaan, meikit ja naisrasvat ei ole mulle sopineet vaan ovat aiheuttaneet silmien umpeenmuurautumisia ja ihottumia.

Äsken kurkkasin mun ainoaa Lumenen jotain heleyttävää voidetta, jota olen laittanut ehkä kerran kuukaudessa nassuuni: sitruunahappoa. Ja olen sen kyllä huomannut, näinä iltoina on kasvot olleet tulipunaiset.

Katsoin myös perheemme suihkusaippuoita (mm. Erisan -yhteistyössä Allergia- ja astmaliiton kanssa), jokaisessa sitruunahappoa.

Shampoo, Erittäin hieno suomalainen shampoo, se sininen pullo, joka on ollut jostain 1800-luvulta asti jokaisessa kesämökkisaunassa ja olen ajatellut, että siinä ei voi olla mitään ylimääräistä: sitruunahappoa.

lemon-skin-648567_640
Nimestään huolimatta sitruunahappoa ei valmisteta sitruunasta, vaan Aspergillus-homeen avulla esimerkiksi GMO-maissista.

Syksyn mittaan olen huomannut, että olo on suihkun jälkeen ollut aina erityisen kamala, ja iho on kutissut aivan järkyttävästi. Katsoin myös deodoranttini, joka on apteekista Acon alumiiniton ja extra sensitive, vaihdoin siihen joku vuosi sitten, koska halusin alumiinittoman vaihtoehdon: tulos, sain ihottumaa myös kainaloiden alueelle, jossa sitä ei ole koskaan ollut. Sisältää citric acid, kuten se siis useimmiten kosmetiikassa lukee.

Seuraavaksi kävin läpi antihistamiinit, joita mulla on toki tällä hetkellä kahdeksalla eri nimellä. Viimeksi käytössä Histec: natriumsitraattia eli sama sitruunahappo se siellä. Sitruunahappoa ovat muutkin kuin E330, myös E331 (natriumsitraatti), E332, E333, E380, E472c ja E1505 ovat samaa kamaa. Olen todennut useita kertoja tässä viime kuukausien aikana, että musta tuntuu, että aina kun mä otan Histeciä niin mä kutisen vaan enemmän.

Olen sairastanut atopiaa kohta 41 vuotta. Se on oireillut mun elämän eri vaiheissa eri tavoin, pahimmillaan olen asunut vauvani kanssa HYKSin allergiasairaalan osastolla viikkoja, toisinaan ollut täysin terve vuosikausia ja tuohon väliin kaikki mahdolliset muodot ja tilanteet. Mulla on paljon ruoka-aineyliherkkyyksiä ja mä tiedän, että tämä sitruunahappo”löydös” ei yksin tee mua terveeksi.

Tämä on kuitenkin mulle niin merkittävä asioiden 1+1+1+1 havahtuminen, että halusin kirjoittaa, jos joku muukin huomaisi omassa oireilussaan helpottumista sitruunahapon poisjättämisen avulla.

Varmastikaan kaikki atoopikot eivät ole herkistyneet sitruunahapolle, mutta sitä on ihan joka paikassa (myös luomutuotteissa!) ja atoopikon keho on herkempi altistumaan, joten jos oireilun syy ei ole löytynyt niin suosittelen kokeilemaan aineen välttämistä.

Ruotsissa tälle löytyy jo ihan oma Facebook-ryhmä (Fri från allergi genom att undvika E330 – Citronsyra). Jossa on iso määrä ihmisiä, jotka ovat havainneet eriasteista parantumista, ekseeman häviämistä kokonaan ja mm. siitepölyallergian hävimistä täysin.

En ois itse koskaan osannut ajatella sitruunahappoa, sehän kuulostaakin ihan luonnolliselta. Tuttu jakoi artikkelin, joka sai mut kunnolla pysähtymään tän asian kanssa ja tekemään vihdoin nämä kaikki havainnot. Artikkeli tässä alla. Mä liityin siihen Facebook-ryhmään tänään.

Sellasta.

Sitruunahapotonta kosmetiikkaa Safkanetissä:

MeineBaseMineraalisuola, jolla on 16 eri käyttötarkoitusta
Sopo-saippuat keholle, käsille, kasvoille ja hiusten pesuun
Flow kosmetiikan vartalovoit, atoopikolle sopii erityisesti Sheavoi ja Sheavoi Kehäkukka
Abies Organicsvartalo – ja kasvovoiteet
Alima Puren ja Flow Kosmetiikan jauhemaiset mineraalimeikit ovat sitruunahapottomia
T
he Ohm Collectionin jauhemaiset deodorantit
Flow kosmetiikan ruusuvesi sopii kasvovedeksi ja hiussuihkeeksi

Lue lisää sitruunahaposta:
Pää sumussa sitruunahaposta
Sitruunahapposoppa – lisätietoa E 330:n epäpuhtauksista

 

6 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top