Maalausprojekti ja Biofarben-alekoodi

IMG_4394
Eteisen maalausprojekti levisi tänään keittiöön. Olen monta kuukautta vitkutellut keittiön seinän maalaamisen kanssa, sillä en ole saanut tehtyä päätöstä maalin sävystä. Yhtäkkiä vaan päätin, että nyt vaan sekoitan jotain ja maalaan sen seinän.
Itseasiassa annoin innokkaalle apurilleni vapaat kädet. Ojensin hänelle keltaisen ja kultaisen väritiivisteen. Tytär kaatoi keltaisen väritiivisteen kokonaan valkoisen savimaalin sekaan. Kultaista lorautimme yhdessä jonkin verran, auringonkeltaista hieman taittamaan.
Savimaalin voi siis sävyttää itse väritiivisteiden avulla. Biofarbenin sivulla on myös valmiita sävyjä ja niiden sekoitussuhteita. Halutessaan tietyn sävyn, voi maalin myös tilata valmiiksi sävytettynä Natural Color System -värikartan mukaan. Sävytetyt värit tulevat Saksasta noin viikon sisällä tilauksesta.IMG_4373
Purimme keittiön seinän vasemmalta reunalta noin vuosi sitten ison lastulevykaapiston, jonka toisella puolella oli naulakko ja toisella puolella integroitu jääkaappi. Puretun kaapiston takaa löytyi alue, jota ei oltu maalattu samalla sävyllä kuin muualta (näkyy alla olevalla videolla vasemmalla). Uusi jääkaappimme on yrittänyt peittää tuota suurta kauneuspilkkua siinä onnistumatta. Raukka on liian pieni.

Muitakin syitä maalata keittiön seinä löytyi. Suuren tumman läikän lisäksi keittiömme seinä oli täynnä mehuroiskeita, naarmuja, tussia, hilloa, lyijykynäsuttua ja yök – räkää. Ennen maalaamista pyyhin seinän puhtaaksi nihkeällä rievulla ja todella laimealla tiskiaineella. Ja niitä ihania klönttejä sain myös hieman rapsutella irti kynsillä.
Kun seinä oli suurinpiirtein puhdas irtoliasta, kävin koko seinäpinnan kevyesti läpi hiomapaperilla. Hioin pinnan kun se oli vielä kostea pyyhkimisestä, sillä en halua hengittää maalipölyä. Asuntomme on maalattu viimeksi kaksikymmentä vuotta sitten, joten en tarkalleen tiedä mitä maalia seiniin on tuolloin käytetty. Kynnellä maalipintaa voi saada vihiä käytetystä maalista. Muovipohjaisen maalin pinta tuntuu nihkeältä ja hieman joustavalta, kun kynnen painaa maalipintaan kiinni ja hieman hankaa.
IMG_4409
Mikä tahansa maali onkaan alla, kannattaa vanha seinäpinta aina kevyesti hioa ennen maalaamista, jotta uusi maali pysyisi paremmin. Tällä kertaa maalasin savimaalilla, jota voi käyttää kaikenlaisten sisämaalien päälle. Savimaalin päälle voi myös maalata tavanomaisella muovipohjaisella vesiliukoisella maalilla.
Seinän maalaus onnistui noin kahdessa tunnissa. Maalasin seinän varmuuden vuoksi kolmeen kertaan sillä savimaalilla maalaaminen on tooooodella kuumottavaa. Maali on läpikuultavaa, kunnes se kuivuu. Oli jo farkkushortsejani repimässä, kun kuvittelin, että en vaan saa maalikerrosta peittämään sitä vasemmalla olevaa tummaa kohtaa.

IMG_4410
OMG, se on ihan laikukas!


Sitten päätin että antaa olla, siinäpä näkyy läpi. Ja kun seuraavan kerran katsoin seinää oli ihme tapahtunut: Puolessa tunnissa maalikerros olikin kuivunut niin, ettei läiskää enää näkynyt! Ihastuttavaa ja helpottavaa. Tiesin tämän faktan tuoreen savi- ja kalkkimaalin läpikuultavuudesta, mutta silti epäusko iski.
Tämän maalauskokemuksen perusteella todellakin suosittelen savimaalia. Sisäilman kannalta olenkin jo kirjoittanut ajatuksiani maaleista. Olen keskustellut aiheesta muiden asiantuntijoiden kanssa ja mielipiteeni on vain vahvistunut. Terveydestään kiinnostuneille en suosittele maaleja, joiden kaikki ainesosat eivät ole tiedossa.
Varsinkin lapsiperhelle, home- ja monikemikaaliyliherkistyneille, astmaatikoille ja allergikoille VOC-päästötön, muoviton, homeenestoaineeton, palonestoaineeton, ja isotiatsolinoniton maali on ehdottomasti paras valinta.
Lisäksi suosittelen vastaavaa maalia myös työpaikkojen sisäilmakorjauskohteisiin, joissa on mahdollisesti sisäilman epäpuhtauksille herkistyneitä työntekijöitä. Lähes aina on joku, joka oireilee perusteellisen ja oikeaoppisesti suoritetun homeremontin jälkeen. Yksi syy voi olla se, että homealtistuneet henkilöt ovat herkistyneet myös uusien rakennusmateriaalien, kuten maalien kemikaaleille.
IMG_4420
Melkein kuiva.

Jos haluat kokeilla savi- tai kalkkimaalia, koodilla Kotitalouskriisi saa 10% alennusta kaikista Biofarbenin tuotteista, myös alennetuista hinnoista. Koodeja on 100 kpl. Nettikaupan osoite on: www.biofarben.fi

IMG_4438
Seinä kuiva! Yökyläilijät pääsivät muovailu hommiin.

 

10 Comments

 1. Tiia
  22.8.2015

  Hei, kiitos alekoodista, oonkin just suunnitellut tilaavani tuolta Biofarbenista. Olin ajatellut kalkkimaalia, mutta nyt asiaa selviteltyäni en olekaan varma savimaalin ja kalkkimaalia välillä! Osaisitko kertoa, tai vinkata mistä saisin helposti selville, minkälaisia eroja ominaisuuksissa noiden välillä on?

  Vastaa
  1. maria
   24.8.2015

   Siinä edellisessä maalipostauksessa kävin läpi kalkkimaalin ja savimaalin eroja.
   Kalkkimaali:
   -todella emäksistä märkänä: silmät tulee suojata
   -ei sisällä lisäaineita
   -tummat sävyt saattavat haalistua, on parhaillaan siis vaaleissa sävyissä
   -kalkkimaalin päälle voi maalata vain kalkkimaalilla
   -kalkkimaali sopii erityisen hyvin kohteisiin, joissa on kosteusrasitusta (kellarit, kylpyhuoneeiden katot tms.) Käytetty perinteisesti myös mm. tallien ja tulisijojen maalaukseen.
   Savimaali:
   -savimaalin voi sävyttää rajattomasti
   -sisältää jotain säilöntäaineitta, Biofarben on vaihtanut allergisoivat säilöntäaineet hopeasuoloihin
   -savimaalin päälle voi maalata millä tahansa maalilla

   Vastaa
 2. Hurjahermanni
  29.8.2015

  Novalla tuli just haastattelu. 😀
  Ei herranjestas, en ihmettele jos joku pitää ”tytönhupakkoa” hieman hysteerisenä, jos homehiukkaset valtaa maailman ja kämppä pitäs vuorata folioon (vai onko sekään asumiseen soveltuva materiaali?). Huomaa kyllä miten luulotauti syntyy, kun ottaa asioista selvää ja rupeaa luulemaan että sitä ja tätä ja tota on kaikkialla ja kaikki on homeessa ja huonosti.
  Hyvin on tässä maailmassa ihmiset pärjänny tähänki päivään asti ilman moista hysteriaa, joten jäitä hattuu ja elä välillä.

  Vastaa
  1. maria
   29.8.2015

   😀

   Vastaa
 3. just
  29.8.2015

  Kuuntelin radio novasta haastattelun. Kannattais jättää se tutkimusten lukeminen ja keskittyä elämään.

  Vastaa
  1. maria
   29.8.2015

   😀 PS. tää on mun työ.

   Vastaa
 4. joo
  29.8.2015

  Kuuntelin novalta haastattelun. Miten ennenaikaa kukaan ei valittanut mistään kemikaaleista olihan maalitkin nykyajan maaleihin verrattuna kauhiata myrkkyä josta liukeni vaikka mitä hajuja, hyvin selvis ihmiset ja olivat terveempiä jopa kuin tänä päivänä. Mutta asia voi olla just niin jettei sitä oikein ymmärrä Ennenkuin itse kokee sen.

  Vastaa
  1. maria
   29.8.2015

   Hyvä huomio. Ennen ihmiset saiastuivat yhtälailla kemikaaleista. Esimerkiksi homeesta (raamatussa on kerrottu aiheesta) maalien lyijystä, PCB-yhdisteistä, elohopeasta, asbestista (asbestiakin on käytetty jo kampakeraamisella kaudella, tuhansia vuosia sitten). Silloin ei vaan tiedetty, miksi ihmiset sairastuivat.
   Liuotinpitoiset maalit, joita käytettiin muutamia vuosikymmeniä sitten sairastuttivat esimerkiksi maalareita. Liuotinpitoisten maalien päästöt sisäilmaan ovat suurimmillaan muutaman viikon, sitten päästöt tasaantuvat. Nykymaalit ovat kemialliselta koostumukselta toisenlaisia: myrkylliset liuottimet on saatu niistä pois. Mutta nyt maaleihin pitää lisätä muun muassa muoveja, viskositeetin säätäjiä, säilöntäaineita, homeenestoaineita… Nämä ovat vain eri tavalla terveydelle vaarallisa. Esimerkiksi noille säilöntäaineille ihmiset ovat viimeisten vuosien aikana herkistyneet niin, että puhutaan jo epidemiasta. Syy on se, että näitä aineita tulee meille joka tuutista.
   Ehkä ymmärrät nyt hieman paremmin?

   Vastaa
 5. […] puhumaan sisäilmasta, homeesta ja kemikaaleista. Ilmeisesti joku on ollut kuulolla, edelliseen maalipostaukseen tuli aiheeseen liittyviä […]

  Vastaa
 6. Me3
  24.9.2015

  Vasta pari vuotta sitten heräsin kyseenalaistamaan meikit, hiusvärit, vaatteet, ruokien lisäaineet ym. Värjäilin hiuksiani tummilla väreillä lähes 10 vuotta säännöllisesti mitä pidän nyt valtavana virheenä ja toivoisin että voisin palata ajassa taaksepäin ja valistaa itseäni, mutta aikakonetta ei vielä ole keksitty valitettavasti.
  Nyt kun minulla on perhe ja pieni lapsi haluaisin tehdä hänen puolestaan terveellisiä valintoja.. Mutta mieheni ei ymmärrä tätä ”ekoiluani”. Saan joskus melkeinpä naureskelua kun ehdotan ekologisempaa ja turvallisempaa vaihtoehtoa, esim Biofarben tuotteet. Okei, en aina tee niitä parhaimpia valintoja, enkä olekaan asiaan niin perehtynyt ja (enkä sano tätä pahalla!) hurahtanut kuin sinä Maria.
  Mutta ajattelen asian niin että jokainen kemikaalittomampi valinta vähentää kemikaalikuormaa minussa ja perheessäni. Vaan kuinka saada siippani tajuamaan myös tämä?

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top