Miten saada apua unettomuuteen? – Kiitollisuus on tutkitusti tehokas apu uniongelmiin

Minulta kysytään todella usein, voiko Free to Heal ®-menetelmästä saada apua unettomuuteen. Vastaus on, kyllä voi!

Moni kurssin käynyt ja menetelmää harjoittanut, onkin kertonut saaneensa apua unettomuuteen. Joillain unettomuus on ollut seurana jopa vuosia ja siihen on ”kokeiltu kaikkea” lempeistä luontaishoidoista ja ruokavalioista erilaisiin reseptilääkkeisiin. Voit lukea verkkokurssin käyneiden kokemuksia tästä.

Unettomuus, ajatukset ja tunteet

Suomalaisista 37 prosenttia kertoi kärsivänsä unettomuudesta vähintään kolmena yönä viikossa. Unettomuutta on monenlaista. Unettomuus jaetaan väliaikaiseen ja tilapäiseen unettomuuteen. Unilääkkeiden käyttö on viimevuosina onneksi vähentynyt, kun tietoisuus lääkkeiden haitoista on levinnyt.

Mutta miltä unettomuus oikeasti tuntuu?

Tiedätkö tämän tunteen: menet rauhallisesti nukkumaan ja yhtäkkiä päähäsi ilmestyy ajatus, sitten seuraa toinen ja kolmas ajatus. Usein ajatukset ovat sellaisia, että ne aiheuttavat huolta, ahdistusta, kateutta, katkeruutta tai muita negatiivisia tunteita.

Toisaalta joskus unettomuutta edeltävät ajatukset saattavat liittyä myös mielenkiintoiseen työtehtävään, oivallukseen, haluttuun hankintaan, onnistumiseen eli johonkin positiiviseen elämänmuutokseen. Yleensä ositiiviseksi luokiteltu tunne, innostus, aiheuttaa keholle kuitenkin stressireaktion.

Molemmissa tapauksessa, olet tehnyt iltatoimet rauhassa, tuulettanut huoneen ja ollut jo lähes nukahtamaisillasi, mutta juuri silloin päähän ilmestyy ajatus ”En saa kuitenkaan unta” tai ”Miksi minä en sanonut sille ihmiselle näin.” tai ”Huomenna kyllä sitten hoidan tämän ja tuon asian.” tai ”Miten ihmeessä ratkaisen tämän ongelman” ja niin edelleen.

Pian sydämesi pamppaa, ajatukset laukkavat kuin villihevoslauma ja lampaat, joita oli tarkoitus laskea, ovat karanneet teille tietämättömille. Seuraavaksi huomaat vilkuilevasi kelloa laskien valvottuja tunteja ja minuutteja herätyskellon soittoon. Ahdistus ja pelko seuraavan päivän jaksamisesta täyttävät nyt jokaisen sekunnin.

Väitän, että suurin syy unettomuudelle ovat hallitsemattomat ajatukset ja tunteet. Useimmiten tämä kaikki tapahtuu tiedostamatta.

Yleinen selitys unettomuuden räjähdysmäiseen kasvuun on nopeasti muuttunut elämäntapamme, johon aivomme eivät vielä ole ehtineet sopeutua. Pidän tätä teoriaa erittäin mahdollisena.

Evoluutiobiologit kuvaavat tilannetta usein näin: aivomme ovat virittäytyneet elämäntyyliin, jota vietimme metsästäjä-keräilijöiden aikakaudella kymmeniä tuhansia vuosia sitten. Silloin uhkat olivat todellisia, oli tärkeää havaita ruohikossa lymyilevä tiikeri – ja paeta. Stressitasot nousivat hetkeksi jotta ihminen voisi pinkoa pakoon tai hyökätä kimppuun. Stressitasot palautuivat normaaleiksi nopeasti tilanteen rauettua. Nykymaailma on toisenlainen, ympäristömme aiheuttaa jatkuvia ”taistele ja pakene” -reaktioita, vaikka todellisia uhkia ei ole. Stressitasot jäävät herkästi ylös ja tämä vaikuttaa terveyteen monin tavoin.

On täysin ymmärrettävää, että pienikin stressitila vaikuttaa unettomuuteen. Kuormitus aktivoi puolustusjärjestelmämme, jonka tehtävä on suojella meitä kaikilta mahdollisilta vaaroilta. Kuormituksen syy voi olla mikä tahansa tekijä sisäisessä tai ulkoisessa ympäristössämme. Stessireaktio kuitenkin käynnistyy, kun keho-mieli kokee olevansa kyvytön käsittelemään tuota tekijää.

Unettomuus on nähdäkseni oire pitkäaikaisesta, usein tiedostamattomasta stressistä ja kuormituksesta. Jos olisimme savannilla, emme voisi nukahtaa kehon stressitasojen ollessa vähääkään korkeat. Stressitasot ovat puolustusjärjestelmällemme merkki koketusta uhasta. Jos savannilla nukahtaisimme tiikerin ollessa vielä lähistöllä, emme ehkä enää aamulla heräisi.

On siis täysin normaalia, ettei keho-mieli -kokonaisuuteemme anna meidän nukahtaa ennen kuin koemme olevamme täydellisesti turvassa.

Näetkö logiikan? Sisäinen järjestelmämme syöttää meille nukahtamisen hetkellä ajatuksia ja tunteita, jotta emme nukahtaisi, sillä keho-mielemme pitää jotain tekijää elämässämme tai jopa itse nukahtamista ja lepoa vaarallisena. Viisas systeemimme estää meitä nukahtamasta!

Emme tiedä onko tiikeri enää lähistöllä vai ei, mutta kehon stressitasot antavat puolustusjärjetelmällemme syyn pitää meidät hereillä. Stressitaso paljastaa siis kokemuksen todellisen laidan – koemme uhkan olevan yhä läsnä. Kyse ei siis ole todellisuudesta, vaan keho-mielen tekemästä tulkinnasta. Keho-mielemme kerää havaintoja ja tulkitsee havainnot sisäisten uskomustemme perusteella. Emme voi nukahtaa niin kauan kuin oma tulkintamme on, että ympäristössä on vaara.

Unettomuus katoaa turvasta ja kiitollisuudesta

Itsellänikin on kokemusta unettomuudesta. Omalla kohdallani unettomuusjaksot ovat kohdistuneet sellaisiin elämänvaiheisiin, joissa olen ollut fyysisesti, psyykkisesti tai henkisesti ylikuormittunut.

Nykyään kuvaan unettomuutta oravanpyöränä, jossa stressi aiheuttaa nukahtamisvaikeuksia ja nukahtamisvaikeudet aiheuttavat stressiä. Pyörä on saatava pysähtymään, se onnistuu parhaiten ottamalla molemmilta ”vauhdittajilta” voima pois.

Unettomuuden hoitaminen lääkkein hoitaminen vaikuttaa vain toiseen näistä: Lääkkeet voivat antaa nukahtamaan, poistamalla nukahtamisvaikeudet, mutta ne eivät poista kuormituksen alkuperäistä aiheuttajaa. Toisaalta, stressin vähentäminen voi yhtälailla helpottaa nukahtamista, mutta se ei silti poista tai muuta unettomuuden kokemusta, josta on tullut unettomuudesta kärsivälle osa elämää. Tällöin mikä tahansa uneen liittyvä ajatus voi laukaista stressireaktion – ja pyörä pyörähtää jälleen käyntiin.

Kiitollisuustutkija Robert Emmos pyysi neuromuskulaarisista ongelmista kärsiviä ihmisiä listaamaan iltaisin kiitollisuudenaiheita. Kolmen viikon päästä tutkimukseen osallistuneet kertoivat nukkuvansa paremmin.

Tästä innostuneena Manchesterin yliopiston tutkiryhmä päätti tehdä tutkimuksen, johon osallistui 400 ihmistä.  Heistä 40% kärsi unettomuudesta. Tulosten perusteella kiitolliset ihmiset kokivat vähemmän negatiivisia ajatuksia nukahtamisen hetkellä. Tämä ”kiitollisuuden taito” oli puolestaan yhteydessä nopeampaan nukahtamiseen ja parempaan unenlaatuun.

Nukahtaminen on taito, jota voi harjoitella

Jokainen meistä on joskus kokenut kiitollisuutta, mutta joskus tunteen unohtaa. Kiitollisuutta voi harjoitella ja sen voi oppia tunnistamaan uudelleen. Kiitollisuuden tilaan virittäytyminen onkin yksi tärkeimistä taidoista, jonka opetan Free to Heal ®-verkkokurssini kautta.

Tämän lisäksi voimme oppia suhtautumaan ajatuksiin ja tunteisiin lempeästi ja vastaanottavasti. Tämä on taito, jonka vaikutukset moni kurssilainen on huomannut omassa elämässään erilaisten oireiden poistumisella. Menetelmää harjoittamalla voi myös huomata, että ajatusten virta laantuu. Ajatusten ja tunteiden hallitseminen ja niiden kieltäminen sen sijaan vain pahentaa tilannetta. Hyväksymällä ajatukset ja tunteet kiitollisuudella stressitasot laskevat, ajatukset ja tunteet eivät enää sabotoi nukkumaanmenohetkeä.

Luottamuksen opettelu on myös tärkeä osa nukahtamisen opettelua. Kuten muitakaan kehon toimintoja, unta ja nukahtamista, ei voi kontrolloida tai hallilta mielellä. Mitä enemmän ”teemme” nukahtamisen eteen, sitä kauemmaksi vetäytyy. Nukahtaminen on helpointa, kun vain antautuu ja luottaa – helpommin sanottu kuin tehty.

Näkemykseni on, että tehokkaimmin unettomuuteen voi vaikuttaa laskemalla kehon stressitasoja JA muttamalla nukahtamiseen ja lepoon liittyviä omia sisäisiä ydinuskomuksia. Usein unta heikentävät ja uneen liittyvät negatiiviset assosiaatiot ovat tulleet mukaamme jostain elämämme tapahtumasta, joka on jo menneisyydessä. Usein nämä tapahtumat ovat peräisin niin kaukaa, ettei meillä ole edes muistikuvia tältä ajalta. Nämä sisäiset ohjelmoinnit hallitsevat siihen asti kunnes ne muutetaan. Ja se on mahdollista tietoisten harjoitusten avulla!

Näin oli muun muassa isäni Josén kohdalla. Hän pääsi pitkäaikaisesta, oikeastaan koko elämänsä ajan kestäneestä, unettomuudesta verkkokurssin avulla. Hänellä unettomuus oli alkanut jo varhaislapsuudessa, rankkojen elämänkokemusten laukaisemana. Kurssin menetelmää harjoitettuaan hän ei enää kärsi nukahtamisvaikeuksista ja pätkittäisistä unista.

Näillä sanoin suosittelen lämpimästi Free to Heal ®-verkkokurssia uneen liittyviin ongelmiin. Jos mietit, mistä saada apua unettomuuteen, lue tästä lisää. Sinä voit vaikuttaa hyvinvointiisi!

HUOM:
Free to Heal ®-kurssi ei sulje pois mitään lääketieteellistä hoitoa tai terapiaa. Ja aina kun on syytä, on mentävä terveydenhuollon ammattilaisen luo.

1 Comment

  1. Alina Eronen
    17.1.2020

    Moikka! Ihania sun kosmetiikka postaukset missä kritisoit kemikaaleja, iso tykkäys. Mutta, itse kysymykseen mikä poikkeaa aiheesta, tässä postauksessa sulla on yläkuvassa aivan käsittämättömän IHANAT housut! Nuo missä on yksisarvisia, pakko kysyä mistä olet nuo ostanut ja löytänyt? 🙂 haluan itselleni samanlaiset. 🙂 kiitos vastauksestasi.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top