Ajatuksia terveysväitteistä ja verkkokurssien turvallisuudesta

Tukes perustelee minulle asetettua kieltoa ja uhkasakkoa sillä, että olisin esittänyt vaarallisia terveysväitteitä. Tämä ei pidä paikkaansa. Kurssilla tai sen markkinoinnissa ei ole vaarallisia terveysväitteitä. Voit tutustua verkkokurssin sivuihin tästä.

Terveysväite ei ole väite tai ajatus, joka liittyy terveyteen.
Mikä sitten on terveysväite?

”Terveysväite esittää, että elintarvikkeen ja terveyden välillä on yhteys. Terveysväite voi liittyä esimerkiksi elimistön toimintaan, psykologisiin toimintoihin, laihtumiseen, sairauden riskin vähentämiseen tai lapsen kehitykseen.” Kuluttajaliitto

En ole kurssilla esittänyt yhtään terveysväitettä. Terveysväite voisi olla että ”Kurkuma lievittää masennuksen oireita”. Osa terveysväitteistä on hyväksytty ja niitä on luvallista käyttää elintarvikkeiden yhteydessä. En kuitenkaan anna kurssilla mitään tämän tyylisiä ohjeita tai lausuntoja.

Terveysväitteet on nyt jostain syystä sotkettu verkkokurssiini. Ehkä ihmiset ovat tehneet omia tulkintoja oman ajatusmaailmansa pohjalta esittämistäni ajatuksista?

Yksi tapaus, joka oli mukana Tukesin käsittelyssä koski kirjoitusta pähkinäallergiasta. Kirjoitin, että ”allergiasta voi parantua”. Tämä on tulkittu terveysväitteenä, vaikka se ei ole terveysväite. Se ei sisällä elintarviketta eikä väitettä elintarvikkeen ja terveyden välisestä yhteydestä. Se ei ole väite muutenkaan! Väite olisi muodoltaan ”kurssillani allergia paranee”.

Joku voi toki tulkita sanomani väitteenä, mutta väite se ei silti ole.

Myös kurssin markkinointimateriaaleissa ja muussa viestinnässä olen aina painottanut sanamuotoa ”voi” joka kuvaa potentiaalia.

Mikä on vaarallinen palvelu?

Puhun kurssilla ihmisyydestä sekä terveyden ja sairauden kokemuksesta filosofisesta näkökulmasta. Olen tutustunut aiheesen monelta eri kantilta, biologian, psykologian, filosofian ja neurologian kautta. Olen lukenut paljon kirjoja aiheesta ja käynyt eri asiantuntijoiden koulutuksissa näistä aiheista.

Kurssilla on joitain omia ajatuksia, mutta voidaan sanoa, että pohja kaikkiin ajatuksiini tarjoillaan myös kirjastossa, äänikirjapalveluissa ja monissa muissa verkkokurssipalveluissa. Kartutan tietoani jatkuvasti ja parhaillaan luen lääkäri Salomon Sellamin kirjoittamaa kirjaa, jonka nimi on ”Allergioita ei ole olemassa” (Las alergias no existen).

Missä menee raja? Miksi sama ajatus kirjan kansien välissä on hyväksyttävää, mutta minun ilmaisemana siitä asetetaan uhkasakko?

Tukes on tuonut esille HS:n artikkelissa, että verkkokurssit ovat uusi aihealue heille. Ilmeisesti Tukes haluaa nyt varmistaa viimeisen päälle niiden turvallisuuden. Ehkä tästä aiheesta puhutaan tämän tapauksen jälkeen enemmän ja luodaan yhteiset selkeät pelisäännöt.

Olisi myös mietittävä, miten tarkat ohjeet erilaisissa palveluissa tulisi olla ja miten paljon voimme luottaa ihmisten omaan harkintakykyyn. Tällä logiikalla, kokkikurssin, pianotunnin tai joogaretriitin yhteydessä pitäisi olla maininta, että jos on tarvetta mennä lääkäriin, pitää mennä lääkäriin sen sijaan että tulee tunnille.

6 Comments

 1. Maikki
  8.11.2019

  hei.

  Hienoa !

  Länsimainen lääketiede hoitanee enemmän oiretta kuin syytä.

  Olet upea tiedenainen, laaja-alaisuutta kaivataan ajatteluun. Itse olen innostuneena lukenut uusista tutkimustuloksista, joista olet kertonut. Olet sivistynyt, vasta-argumentoit taitavasti toista osapuolta kunnioittaen ja ymmärtäen. ajattelet tieteellisesti, haluat aukoa uusia mahdollisuuksia.

  Parhainta onnea menestyksellesi, kiitos kurssista, eritoten uusitut ohjelmat kehittyivät hurjan paljon sekä kuvalliseti, tiivistyen, sanomaasi on miellyttävää lukea jakuunnella

  Kiitos näistä

  Vastaa
 2. Sara
  9.11.2019

  Mulla ei oo muuta sanottavaa kun, että joka kerta kun luen sun ”vastauksia” näihin väitteisiin saan koko päivän kestävän hymyn kasvoilleni. Osaat sanoa juuri oikeat asiat ja MUOTOILLA asiat niin oikein kun ne voi muotoilla ja pukea sanoiksi. En ymmärrä enkä ikinä tule ymmärtämään miten osa ihmisistä saa vääriteltyä sanomiasi asioita. En voi ymmärtää miten niin positiiviset asiat voivat saada joissakin ihmisissä aikaan niin negatiivisia tunteita. Aikanaan ihmiset ymmärtävät mistä on kyse ja kiittävät vielä sinua. Minä kiitän jo nyt❤️

  Vastaa
 3. mies
  10.11.2019

  ”Terveysväite on sellainen väite, jossa kerrotaan terveyden ja elintarvikkeen välillä olevan tietty yhteys. Väitteen on perustuttava tieteelliseen näyttöön, jonka riittävyyden arvioi EFSA (Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen).

  Terveysväitteitä ovat niin sanotut toiminnalliset väitteet, eli ihmisen kasvuun, kehitykseen ja elimistön toimintaan liittyvät väitteet, psykologisia toimintoja ja käyttäytymistä koskevat väitteet sekä laihtumiseen ja painonhallintaan viittaavat väitteet. Lisäksi terveysväitteitä ovat sairauden riskitekijän vähentämistä koskevat sekä lasten kehitykseen ja terveyteen viittaavat väitteet.”

  Ruokavirasto.fi

  Vastaa
 4. Riina
  11.11.2019

  Huomaan, että nämä haasteet, joita ilmennät elämässäsi juuri nyt, ovat ehkä asioita, joita sinun pitää vielä hieman työstää itsessäsi. Näen, että olet sisuuntunut. Koitat selättää haasteet muskeleilla. Ajattelet ehkä, että jos puristat oikein kovaa, niin ehkä ympäristö huomaa kuinka paljon yrität. Ehkä he alkavat näkemään asiat sinun näkökulmastasi käsin! Usein mitä enemmän työntää, niin sitä enemmän joku työntää vastaan. Tämä juuri on oivallinen hetki koikeilla omia periaatteitasi. Olet itse henkilökohtaisesti vastuussa elämästäsi. Keskity Maria lopputulokseen. Jos et halua tätä, mitä juuri nyt sinulle tapahtuu, niin mitä haluat? Keskity siihen kuvaan. Asiat saattaa ilmaantua elämääsi hyvin eri reittiä, kun ajattelit, mutta kaikki lähtee ilosta, rakkaudesta ja kiitollisuudesta.

  Vastaa
 5. Oracle of Nothing
  13.11.2019

  Kaikki näkökulmat mitkä iskevät rakoa materialistiseen näkökulmaan ovat vaarallisia materialisteille. Voit ajatella asiaa tältä kantilta; Tukes on oma entiteettinsä joka koostuu kaikista niistä ihmisistä jotka ovat osana sen ylläpitämistä. Veikkaan että näistä ihmisistä suurin osa on tieteellismielisiä reduktionisteja, eli totuus löytyy mittaamalla, toistamalla mittaus ja vain näin. Totuus on objektiivinen mitattava asia, subjektiivisella kokemuksella ei ole mitään merkitystä.

  Tuohon maailmankuvaan ei mahdu loistoa, ei taikuutta, ei mielen valtaa materian yli, ei Jumalaa, ei Ikuisuutta nyt, mitä ei voi mielellä edes käsittää. Vaikka asia olisikin tieteellisellä menetelmällä todennettavissa, ei sitä päin usein suostuta edes katsomaan jos se vaikuttaa liian taianomaiselta.

  Kun rakennetaan omakuva ajatuksista, kaikki sitä vastaan olevat ajatukset ja näkemykset ovat vaarallisia, oli sitten kyse ihmisestä tai organisaatiosta.

  Vastaa
 6. Ilona
  12.12.2019

  Hei! Minkä hintainen Eroon oireista -kurssi on? Onko se tällä hetkellä ilmainen?
  Yst. terv. Ilona

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top