Mullistava tutkimus: eniten käytetyt lisäaineet yhteydessä ylipainoon

Ylipaino on maailmanlaajuiseksi levinnyt epidemia, joka on yhdistetty länsimaiseen ruokavalioon ja elämäntapaan.

Vastajulkaistu tutkimus tuo täysin uutta tietoa ruokateollisuuden eniten käyttämästä lisäaineesta: sitraatista.

Sitraatiksi kutsutaan sitruunahapon anionia, suolaa tai esteriä. Sitruunahapon lisäainekoodi on E 330. Sitruunahappo on saanut nimensä sitruunasta, jossa sitä on luonnostaan. Lisäaineena käytetty E 330 valmistetaan sen sijaan teollisesti homeen avulla melassista.

Elintarvikkeiden lisäaineina käytetään erilaisia sitraatteja, jotka merkitään ainesosalistaan lisäainekoodein. Sitraatti on lisäaine, jota ihmiset eniten saavat ravinnon kautta. Sitruunahappoon tutustuneet ovat huomanneet, että ainetta on lähes mahdoton välttää. Sama pätee sitraatteihin.

Sitraatteja on muun muassa näissä lisäaineissa:

  • E 331 Mononatriumsitraatti, dinatriumsitraatti ja trinatriumsitraatti
  • E 332 Monokaliumsitraatti ja trikaliumsitraatti
  • E 333 Monokalsiumsitraatti, dikalsiumsitraatti ja trikalsiumsitraatti
  • E 380 Triammoniumsitraatti
  • E 1505 Trietyylisitraatti

Sitraattia on tähän mennessä pidetty lisäaineena harmittomana, sillä sitä esiintyy myös ihmisen omassa elimistössä. Lisäaineena käytetty sitraatti voi vapaasti kulkeutua soluihin. Joidenkin sitraattien määrää elintarvikkeissa ei ole rajoitettu.

Tutkijaryhmän hypoteesi oli, että ravinnon ja virvoitusjuomien kautta nautittuna sitraatti voisi aiheuttaa ylipainoa. Tutkijat syöttivät sitraattia koe-eläiminä toimiville hiirille. Hiirten paino ei lisääntynyt, mutta tutkijat havaitsivat merkittäviä muutoksia hiirten veriarvoissa, kuten paastoverensokerissa, glukoosi-intoleranssissa sekä tulehdusarvoissa.

Tutkijoiden mielestä tulokset osoittavat, että ylimääräisten sitraattien nauttiminen ruuan kautta lisää elimistön tulehdusta ja vaikuttaa aineenvaihduntaan haitallisesti.

Lisää tutkimustietoa tarvitaan, mutta ruuan sisältämät sitraattipitoiset lisäaineet voivat siis olla yksi syy länsimaisten ylipaino-ongelmien synnyssä.

Lähde:
Pub Med – Exogenous citrate impairs glucose tolerance and promotes visceral adipose tissue inflammation in mice

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top