Vauvatalkista ehkä syöpä – jättiyritys tuomittiin maksamaan miljoonia sairastuneelle

Jättiyritys Johnson & Johnson on tuomittu maksamaan miljoonien korvaukset munasarjasyöpään kuolleen naisen perheelle. Nainen oli käyttänyt koko elämänsä talkkia ja saanut syövän. Sairastuneen naisen mielestä yritys tiesi talkin aiheuttavan syöpää, muttei kertonut sitä selkeästi kuluttajille.

Kyseessä ei ole ensimmäinen oikeusjuttu liittyen talkkiin. Myös Colgate-Palmolive on joutunut maksamaan korvauksia talkkia käyttäneen naisen sairastuttua munasarjasyöpään.

Talkki ja asbesti ovat maaperästä kaivettavia mineraaleja. Luonnollisessa muodossaan talkki sisältää jonkin verran asbestia. Lisäksi on mahdollista, että talkki saastuu kaivoksella tai säilytyspaikassa, sillä näitä mineraaleja todella saadaan samoista kaivoksista. Tämän takia kosmetiikassa käytetty talkki on puhdistettu vuodesta 1973 lähtien.

Vaikkei talkissa olisi asbestia, ei talkki silti ole täysin ongelmaton. Genitaalialueella käytetyn (puhdistetun) talkin on kuitenkin todettu lisäävän naisten riskiä sairastua munasarjasyöpään. Tämän takia esimerkiksi American Cancer Society suosittelee välttämään talkin käyttöä.

Hengitettynä talkki aiheuttaa yskää ja muita hengitystieoireita, mutta riski saada syöpä talkin käytöstä on häviävän pieni. Oleellista on kuitenkin se, että ihmiset haluavat tietää pienetkin riskit. Lainsäädäntö ja yleinen mielipide, ainakin Yhdysvalloissa, näyttää tukevan ajatusta siitä, että tuotteita tai palveluita myyvien yritysten on kerrottava selkeästi tuotteisiinsa liittyvät terveysriskit.

Suomeksi sanottuna: jos riski salataan, ihmiset suuttuvat. Kun riskin kertoo avoimesti, ihmiset voivat valita eli joko hyväksyä tai torjua riskin omalla kohdallaan.

Johnson’s Baby Powder -vauvatalkki sisältää talkin lisäksi hajustetta. Myös hajuste voi olla syöpää aiheuttava. Talkin ainesosaluettelossa ei kerrota hajusteen sisältämiä ainesosia.

Juttu on osa ryhmäkannetta. Luvassa on vielä 1000 vastaavaa oikeusjuttua. USA:ssa yritykset, joita vastaan on nostettu ryhmäkanne, voivat valita käsitelläänkö jutut kerralla vai yksitellen.

Lähde:
BBC
Kotitalouskriisi

3 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top