Näin K-Kauppa suosittelee glyfosaatin käyttöä

Kiistanalainen rikkakasvien torjuntaan käytetty aine, glyfosaatti, on herättänyt paljon keskustelua viimeisen vuoden aikana. Useat EU-maat olisivat halunneet kieltää aineen käytön alueillaan. Epäilykset aineen haitallisuudesta eivät kuitenkaan ole vaikuttaneet kauppojen tarjontaan.

Esimerkiksi K-maatalous muistuttaa viljelijöitä syksyn glyfosaattiruiskutuksista ja suosittelee nettisivullaan näin:

glyfosaatti_mainos

Huolellinen glyfosaattiruiskutus puhdistaa peltoa juolavehnästä ja muista kestorikkakasveista ja varmistaa tulevan vuoden viljelysten onnistumista. Paras ruiskutusaika glyfosaatille on kun juolavehnässä on 3-4 lehteä. Lievä halla ei heikennä glyfosaatin tehoa ja ruiskutuksia on mahdollista tehdä niin kauan kuin kasvusto on päiväsaikaan sula ja kuiva. Glyfosaatti tehoaa parhaiten väkevänä liuoksena, minkä johdosta ruiskutusveden määrä kannattaa pitää pienenä, noin 100-200 litraa/ha.

K-maatalouden glyfosaattivalikoiman lippulaiva on uutuustuote Roundup Powermax, joka on ennennäkemättömän väkevä, raemainen glyfosaattivalmiste jossa tehoainetta on 720 g/kg. Roundup Powermax sisältää tehokkaan kiinniteaineseoksen, joka parantaa tehoa ääriolosuhteissa kuten kuivassa ja kuumassa sekä märässä ja viileässä. Hyvissä oloissa Roundup Powermaxilla tehdyn juolavehnäntorjunnan jälkeen voi maan muokata jo 2 vrk kuluttua käsittelystä, muita monivuotisia rikkoja torjuttaessa 5 vrk kuluttua käsittelystä. Viileän sään aikaan syksyllä muokkaus on mahdollinen 5 vrk kuluttua ruiskutuksesta.

Sivulle on tullut runsaasti kriittisiä kommentteja.

Mahdollisesti ihmisten terveydelle haitallinen torjunta-aine

WHO, eli Maailman terveysjärjestö, on luokitellut aineen syöpää aiheuttavaksi. EU:n kemikaalivirasto ECHA ei ole vielä tarkentanut luokitusta aineelle.

WHO:n alainen syöpäjärjestö IARC julkaisi kesällä 2015 arvion siitä, että glyfosaatti olisi todennäköisesti ihmiselle syöpää aiheuttava aine. IARC:n julkaisu on julkisuudessa aiheuttanut vilkasta keskustelua glyfosaatin hyväksyttävyydestä.  Glyfosaatin raportoijamaa Saksa on käynyt IARC:n tutkimukset läpi ja jätti maaliskuussa 2016 Euroopan kemikaalivirastolle (ECHA) luokitusehdotuksen koskien glyfosaatin karsinogeenisuusväittämiä. Esitetyssä ehdotuksessa glyfosaatille ei ehdoteta karsinogeenisuusluokitusta eli glyfosaatti ei olisi syöpää aiheuttava aine. Samoilla linjoilla on myös Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen (EFSA).  ECHAn riskinarviointikomitea käsittelee luokitusehdotuksen, ja sen odotetaan olevan valmis ensi keväänä.

TUKES

Glyfosaatin myyntilupa kesällä 18 kuukauden jatkoajan, mutta vahvenneaine POE-tallowaminen käyttö glyfosaatin kanssa on kielletty. Luomutuotannossa glyfosaatin käyttö ei ole lainkaan sallittua.

Glyfosaattijäämiä on löydetty useista tuotteista ja ruoka-aineista.

6 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top