Oireita Lidlin pikkuhousunsuojista – uudistus sai kuluttajat vihaisiksi

Kemikaalitutkan lukija lähetti juttuvinkin liittyen Lidlistä ostamiinsa Siempre-pikkuhousunsuojiin. Lukija sai ikävän reaktion pikkuhousunsuojan sisältämästä hajusteesta. Lukija on ennen käyttänyt samaa tuotetta, mutta ilmeisesti tuote on uudistunut, jolloin siihen on lisätty voimakas hajuste.

Pakkauksessa ei ole erityistä merkintää hajusteesta. Mutta paketissa on teksti Aloe Fresh. Tuotteella on Hy-Tec sekä OEKO-TEX-tunnukset, jotka antavat olettaa tuotteen olevan turvallinen käytössä.

Vakavia terveysongelmia hajustetuista terveyssiteistä

Naisten intiimihygieniatuotteiden sisältämistä hajusteista on ollut ennenkin haittaa. Tuhannet naiset saivat oireita jättiyritys Procter & Gamblen valmistamista hajustetuista Always-terveyssiteistä.

Osa kuluttajista sai kyseisistä tuotteista erittäin vakavia reaktioita, kuten koko vartalon allergiareaktion, erilaisia emätin- ja vaginatulehduksia, paiseita, epämääräistä vuotoa, pahoinvointia ja migreenikohtauksia. Oireita ovat saaneet myös siivoojat ja kaupan työntekijät, jotka joutuvat hyllyttämään kyseisiä tuotteita.

Kemikaalitutka pyysi valmistajalta tietoa kuukautissiteiden sisältämistä haitallisista kemikaaleista, johon valmistaja vastasi että ei itsekään tiedä mitä aineet sisältävät. Vastaus tuli vasta, kun tuotteet oli myyty loppuun Suomen markkinoilta.

Koska pikkuhousunsuoja tai kuukautisside luokitellaan esineeksi, ei sen sisältämiä kemikaaleja tarvitse mainita tuoteselosteessa.

P&G:n valmistamia hajustettuja pikkuhousunsuojia on yhä myynnissä.

Viesti kauppiaille ja valmistajille

Suomalaisista jopa 10-40% kärsii synteettisistä hajustekemikaaleista. Synteettiset hajusteet sisältävät usein hormonaalisia haitta-aineita, ftalaatteja, joille altistumista tulisi vähentää.

Voimakkaasti hajustetuista tuotteista haju tarttuu  myös ei-hajustettuihin tuotteisiin.

”Joku hento kukkaistuoksu ois viel ihan ok mut ku se paketti löyhkää kolmen metrin päähän vaikka sitä ei ois viel edes avattu. Kaupassakin voi suunnistaa vaikka silmät kiinni sidehyllylle ihan vaan sen kukkaistuoksun perusteella.”

Demi-keskustelupalsta

Kuluttajat ovat entistä tietoisempia terveydelle ja ympäristölle haitallisista kemikaaleista. Moni haluaa välttää turhia kemikaaleja, ja varsinkin sellaisia, jotka voivat olla riski terveydelle.

Kauppiaiden ja valmistajien kannattaisi ottaa nämä asiat huomioon. Toisaalta. Kuluttajat äänestävät ennen pitkään jaloillaan – tai nenillään.

Lue lisää:
Valmistaja ei tiedä sisältävätkö oireita aiheuttaneet terveyssiteet haitallisia aineita
Terveyssiteiden turvallisuutta selvitetään

Procter & Gamblen valmistamat vaipat sisältävät pikkuriikkisen haitallisia aineita
Always tunkee alapäähäsi teknologiaa

2 Comments

  1. Amp
    15.11.2019

    Huhhuh.. itse käytin Lidlin Siempre terveyssiteitä pitkästä aikaa ja sain järkyttävän kivuliaan ihottuman alapäähäni, joka lähti siteiden käytön lopettaessa. Kipuihin tarvitsitsin jopa Sibicortia aluksi. Ihan hirveää, että siteitä ei tutkita kunnolla, vaikka ne tulevat herkkien limakalvojen lähelle! Eli ilmeisesti edelleen ongelmia noissa siteissä on..

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top