Kemikaalitutka kirjoitti muutama päivä sitten lukijan havainnosta: Aqualan Duo -perusvoiteesta, joka sisälsi EU:n kieltämää säilöntäainetta, isobutyyliparabeenia.
EU kielsi viisi parabeenia vuonna 2014, mutta valmistajille annettiin aikaa myydä loput tuotteet heinäkuun 2015 loppuun mennessä. Kyseisen ajankohdan kiellettyjä parabeenejä ei ole saanut enää löytyä myytävistä tuotteista. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) ei kuitenkaan ole valvonut lain noudattamista ja tuotteita on vielä tälläkin hetkellä kauppojen hyllyillä.
Kielletyt parabeenit ovat
- isobutylparaben
- isopropylparaben
- phenylparaben
- benzylparaben
- pentylparaben
Nämä viisi parabeenia on kielletty, sillä niiden turvallisuutta ei ole voitu tieteellisesti todistaa. Niiden epäillään olevan hormonaalisia haitta-aineita. Kyseiset parabeenit aiheuttavat vain harvoin allergiaa tai ihoärsytystä, joten ne ovat tuntuneet turvallisilta ja hyviltä säilöntäaineilta tähän mennessä. Kiellon astuttua voimaan, valmistajat ovat joutuneet korvaamaan nämä aineet muilla säilöntäaineilla.
Kiellettyjä aineita sisältävät voiteet on korvattu viime vuoden lopussa uusilla tuotteilla. Parabeenit ovat saaneet kyytiä. Aqualan-tuotteissa on poistettu kaikki parabeenit, myös ne, joita ei ole kielletty. Todennäköisesti näin on tehty, jotta tuotetta voidaan mainostaa parabeenittomaksi. Lause on jo nähty kyseisen tuotteen mainosteksteissä.
Aqualan L -perusvoiteen uusi ja vanha koostumus:
Vanha INCI
Uusi INCI
Kuvakaappaukset Apteekkituotteet.fi -sivustolta
Uusina ainesosina Aqualan L -perusvoiteeseen sekä muihin Aqualan-tuotteisiin on laitettu Peg-30 Stearate, ethylhexylglycerin, phenoxyethanol. Yhden näistä tiedetään olevan erittäin haitallista vesistöille ja toisen aineen tiedetään olevan allergisoiva ainesosa. Kolmannesta tietoa on vähän. Tutkimuksia näiden yhteisvaikutuksista tai pitkäsaikaisvaikutuksista ei tunnu löytyvän.
Toinen perusvoide, jonka tuotesisältö on uudistunut on Apobase. Apobase-tuotteissa parabeenit, myös ei-kielletyt sellaiset, on korvattu aineilla nimeltä caprylhydroxyamic acid, phenoxyethanol ja methylpropanediol. Kyseisistä aineesta löytyy vain vähän tutkimustietoa. Aineiden yhteisvaikutuksista Kemikaalitutka ei löytänyt lainkaan tutkimustietoa.
Tuotteen uuden reseptin ovat huomanneet käyttäjät, jotka ovat tarvinneet jopa sairaalahoitoa tuotteen aiheuttamiin ihoärsytyksiin. Lievempiä oireita saaneita potilaita on tällä hetkellä arvion mukaan yhteensä kolmisenkymmentä. Tapauksia saattaa tulla lisää, sillä uudistuneilla tuotesisällöillä varustetut tuotteet eivät ole olleet käytössä vielä kovin kauaa.
Ihotautilääkärit ovat pyytäneet valmistajaa poistamaan tuotteet myynnistä. Valmistaja ei kuitenkaan ole suostunut vielä vaatimukseen.
Itä-Savo lehden haastattelema ihotautien erikoislääkäri Raimo Suhonen muistuttaa että tuote ei välttämättä sisällä, sitä mitä valmistaja sanoo. Valmistajat tilaavat kemialliset aineet useimmiten Intiasta tai Kiinasta. Aineet saattavat sisältää epäpuhtauksia, silloin aineella saattaa olla ei-toivottuja ominaisuuksia.
Mahdollista on sekin, että säilytteessä on jotain muuta ainetta. Säilytteet tulevat tehtaille alihankkijaketjun kautta. Usein ketjun päässä on intialainen firma, josta tarkkojen tietojen saaminen voi olla epäluotettavaa.
Raimo Suhonen Itä-Savo -lehdessä
Vaihtoehto emulsiolle
Emulsiot eli kansankielellä voiteet sisältävät huonosti säilyvää nestettä eli vettä (INCI-listassa aqua). Jottei tuotteeseen muodostuisi mikrobikasvua, voiteisiin lisätään säilöntäaineita. Kiellettyjen parabeenien perään ei kannata haikailla ja korvaaviin aineisiin kannattaa suhtautua varauksella, kunnes niiden pitkäaikaisvaikutuksista on tutkimustietoa. Niinpä kuluttajien kannattaa valita tuotteita, jotka eivät tarvitse lisäaineita säilyäkseen.
Öljypohjaiset tuotteet säilyvät luonnostaan emulsioita paremmin, sillä ne eivät sisällä vettä. Niinpä Kemikaalitutka suosittelee ainakin kokeilemaan joko apteekista, kemikaliosta tai ruokakaupasta ostettuja öljyjä ihonhoitoon. Tästä aiheesta lisää piakkoin.
P.S. Kerro kemikaalitutkalle, jos olet huomannut perusvoiteiden uusien koostumusten aiheuttavan ärsytystä.
Lähde:
Itä-Savo
17.2.2016
Kuvat ei näy?
17.2.2016
Siis apua, ostin tuubin punaista apobasea lapsille ja olen enimmäkseen käyttänyt sitä itse. Nyt toista viikkoa järkyttävä ihottuma ja kutina (syyhy) johon antibiootit menossa, lääkäri diagnosoi stressin (totta sekin). Myös decubal päivittäin käytössä.
17.2.2016
Ai oikein ihotautilääkäri myöntää, että voiteet eivät ole mitä niissä sanotaan ja siis viranomaisille valehdellaan. Kysehän on rikoksesta. Ja voiteen kemialliset aineosat ovat jäljittämättömiä, tulevat Intiasta ja Kiinasta. Ja myydään sitten turvallisina apteekin voiteina…..onko tässä jotain, mitä mä en ymmärrä? Siis muu kuin rahanahneus ja rikollinen toiminta.
17.2.2016
Orionin Lipolanissa on myös phenoxyethanolia ja ethylhexylglyceriniä. Aloitin käytön 1 vko sitten ja nyt atooppisen iho punottaa, kuristaa ja kirvelee. Kiva.
17.2.2016
Sama täällä, ollut iho kuiva ja hilseilyä koko syksyn, kämmenet vesikelloilla. Käyttänyt abobasea ikuisuuden atopian takia. Uudenvuoden aatonaattona laitoin saunan jälkeen koko naamaan kerroksen abobasea , seuraavana aamuna silmät turvonnut umpeen ja naama aivan turvoksissa ja halkeillut. Ei muuta kuin sairaalaan ja antibioottikuuri. Iho tulehtunut ja tulehdus levinnyt syvemmälle kudoksiin. Roskiin meni kaikki apteekkivoiteet sen jälkeen. Nyt vaan kookosta sheaa ja oliivia.
18.2.2016
Käsiekseeman puhjetessa vajaa 10 vuotta sitten tuli käytyä kaikki apteekin voiteet läpi… ainoa, jota olen pystynyt niistä käyttämään on decubal, tosin sitäkään ei voinut laittaa yötä vasten. Omatekemät voiteet, jenkeistä tilattu luomurasva ja ihan puhdas sheavoi, kookos- tai oliiviöljy toimii, mutta rasvojen ja kortisonien käyttöä on vähentänyt huomattavasti SLS:ää sisältävien pesuaineiden välttäminen. En ole apteekin tuotteisiin luottanut puoleen vuosikymmeneen, pitää aina katsoa tarkasti lINCIT läpi, ei vain luottaa, että ”ovat apteekista”…….
22.2.2016
Ihon hyvinvointiin voi vaikuttaa sillä mitä rasvoja ruokavaliossaan käyttää. Luonnolliset voi ja kookos sopivat paistamiseen, voi leivän päälle ja nokare höyrytettyjen juuresten päälle, niin saadaan rasvaliukoiset vitamiinit imeytymään. Kylmäpuristettu oliiviöljy salaatin päälle. Sitten on erilaisia iho-omega valmisteita, kannattaa käväistä luontaiskaupassa. Vaihtakaa kevyttuotteet ja rasvan karttaminen luonnollisiin rasvoihin. Rasva tärkeä soluillemme, nivelille, aivoille, silmille, iholle..
29.2.2016
Minun elämästäni tuli ainakin suoraan sanottuna helvettiä kun parabeenit kiellettiin. Joka tuotteesta löytyy nyt Sodium Benzoatea joka lähes polttaa ihoni paskaksi. Tälläkin hetkellä päänahka ruvella kun ostin Life-kaupasta shampoota joka sekin sisälsi tätä saakelin myrkkyä, enkä tajunnut katsoa kun luotin sokeasti että tämä on turvallista. Ainoa mitä voin käyttää on tietyt orgaaniset palashampoot.