Parabeenikiellosta vaikeuksia – ihotautilääkärit vaativat Apobasea pois myynnistä

Kemikaalitutka kirjoitti muutama päivä sitten lukijan havainnosta: Aqualan Duo -perusvoiteesta, joka sisälsi EU:n kieltämää säilöntäainetta, isobutyyliparabeenia.

EU kielsi viisi parabeenia vuonna 2014, mutta valmistajille annettiin aikaa myydä loput tuotteet heinäkuun 2015 loppuun mennessä. Kyseisen ajankohdan kiellettyjä parabeenejä ei ole saanut enää löytyä myytävistä tuotteista. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) ei kuitenkaan ole valvonut lain noudattamista ja tuotteita on vielä tälläkin hetkellä kauppojen hyllyillä.

Kielletyt parabeenit ovat

  • isobutylparaben
  • isopropylparaben
  • phenylparaben
  • benzylparaben
  • pentylparaben

Nämä viisi parabeenia on kielletty, sillä niiden turvallisuutta ei ole voitu tieteellisesti todistaa. Niiden epäillään olevan hormonaalisia haitta-aineita. Kyseiset parabeenit aiheuttavat vain harvoin allergiaa tai ihoärsytystä, joten ne ovat tuntuneet turvallisilta ja hyviltä säilöntäaineilta tähän mennessä. Kiellon astuttua voimaan, valmistajat ovat joutuneet korvaamaan nämä aineet muilla säilöntäaineilla.

Kiellettyjä aineita sisältävät voiteet on korvattu viime vuoden lopussa uusilla tuotteilla. Parabeenit ovat saaneet kyytiä. Aqualan-tuotteissa on poistettu kaikki parabeenit, myös ne, joita ei ole kielletty. Todennäköisesti näin on tehty, jotta tuotetta voidaan mainostaa parabeenittomaksi. Lause on jo nähty kyseisen tuotteen mainosteksteissä.

Aqualan L -perusvoiteen uusi ja vanha koostumus:

Vanha INCI

aqualan_l

Uusi INCI

aqualan_perusvoide

Kuvakaappaukset Apteekkituotteet.fi -sivustolta

Uusina ainesosina Aqualan L -perusvoiteeseen sekä muihin Aqualan-tuotteisiin on laitettu Peg-30 Stearate, ethylhexylglycerin, phenoxyethanol. Yhden näistä tiedetään olevan erittäin haitallista vesistöille ja toisen aineen tiedetään olevan allergisoiva ainesosa. Kolmannesta tietoa on vähän. Tutkimuksia näiden yhteisvaikutuksista tai pitkäsaikaisvaikutuksista ei tunnu löytyvän.

apobase_kuva

Toinen perusvoide, jonka tuotesisältö on uudistunut on Apobase. Apobase-tuotteissa parabeenit, myös ei-kielletyt sellaiset, on korvattu aineilla nimeltä caprylhydroxyamic acid, phenoxyethanol ja methylpropanediol. Kyseisistä aineesta löytyy vain vähän tutkimustietoa. Aineiden yhteisvaikutuksista Kemikaalitutka ei löytänyt lainkaan tutkimustietoa.

Tuotteen uuden reseptin ovat huomanneet käyttäjät, jotka ovat tarvinneet jopa sairaalahoitoa tuotteen aiheuttamiin ihoärsytyksiin. Lievempiä oireita saaneita potilaita on tällä hetkellä arvion mukaan yhteensä kolmisenkymmentä. Tapauksia saattaa tulla lisää, sillä uudistuneilla tuotesisällöillä varustetut tuotteet eivät ole olleet käytössä vielä kovin kauaa.

Ihotautilääkärit ovat pyytäneet valmistajaa poistamaan tuotteet myynnistä. Valmistaja ei kuitenkaan ole suostunut vielä vaatimukseen.

Itä-Savo lehden haastattelema ihotautien erikoislääkäri Raimo Suhonen muistuttaa että tuote ei välttämättä sisällä, sitä mitä valmistaja sanoo. Valmistajat tilaavat kemialliset aineet useimmiten Intiasta tai Kiinasta. Aineet saattavat sisältää epäpuhtauksia, silloin aineella saattaa olla ei-toivottuja ominaisuuksia.

Mahdollista on sekin, että säilytteessä on jotain muuta ainetta. Säilytteet tulevat tehtaille alihankkijaketjun kautta. Usein ketjun päässä on intialainen firma, josta tarkkojen tietojen saaminen voi olla epäluotettavaa.

Raimo Suhonen Itä-Savo -lehdessä

Vaihtoehto emulsiolle

Emulsiot eli kansankielellä voiteet sisältävät huonosti säilyvää nestettä eli vettä (INCI-listassa aqua). Jottei tuotteeseen muodostuisi mikrobikasvua, voiteisiin lisätään säilöntäaineita. Kiellettyjen parabeenien perään ei kannata haikailla ja korvaaviin aineisiin kannattaa suhtautua varauksella, kunnes niiden pitkäaikaisvaikutuksista on tutkimustietoa. Niinpä kuluttajien kannattaa valita tuotteita, jotka eivät tarvitse lisäaineita säilyäkseen.

Öljypohjaiset tuotteet säilyvät luonnostaan emulsioita paremmin, sillä ne eivät sisällä vettä. Niinpä Kemikaalitutka suosittelee ainakin kokeilemaan joko apteekista, kemikaliosta tai ruokakaupasta ostettuja öljyjä ihonhoitoon. Tästä aiheesta lisää piakkoin.

P.S. Kerro kemikaalitutkalle, jos olet huomannut perusvoiteiden uusien koostumusten aiheuttavan ärsytystä.

Lähde:
Itä-Savo

 

8 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top