Kirjoitin jonkin aikaa sitten siitä, miten niukkaravinteista kouluruoka on. En todellakaan valita ilmaisesta kouluruuasta. Kiitollisena jokaisesta murusesta, tarjoan lapsille kotona tavallista ravitsevampaa ruokaa. Homma kannattaa aloittaa jo aamulla, jotta jaksaa touhuta lounaaseen saakka hyvällä miellellä.
Olemme viettäneet tämän viikon leppoisaa staycationia, mikä tarkoittaa, että olemme syyslomailleet kotona. Päiväohjelmaan on kuulunut puistoilua, skeittipuistoilua ja superhyvin syömistä. Olen laittanut todella monipuolisia ja ravinteikkaita ruokia. Vehnää on vältetty erityisesti, sillä sitä lapset saavat takuuvarmasti tarpeeksi koulussa. Kasviksia on ollut joka aterialla montaa sorttia.
Aamut on aloitettu smoothiekulhojen äärestä. Kulhosta lusikoitava smoothie saa olla perinteistä paksumpaa. Päälle voi asetella jotain herkullista tai kaunista. Kannattaa inspiroitua ihanista kuvista, joita löytyy Google kuvahausta sanalla smoothiekulho tai smoothiebowl.
Smoothiekulho
- pakastepussillinen mustikoita
- kaksi banaania
- yksi iso avokado tai kaksi pientä avokadoa
- reilu ruokalusikallinen mantelitahnaa (tai kokonaisia, liotettuja manteleita, jos sinulla on tehokas blenderi)
- 2-3 dl kauramaitoa tai kookosvettä
- 1/2 tl kaardemummaa
- ripaus suolaa
- loraus hamppuöljyä
- flunssakaudella pari mittalusikallista C-vitamiinia
Soseuta aineet keskenään. Kaada smoothie kulhoihin ja koristele hedelmillä, marjoilla, pähkinöillä, siemenillä, muroilla, hiutaleilla, myslillä, syötävillä kukkasilla…
Tehokkaalla blenderillä saa kai liotetuista manteleista tehtyä silkinsileää tahnaa. Meillä on kuitenkin vain kaksikymmentä vuotta vanha sauvasekoitin, joten kokonaisten pähkinöiden tai manteleiden muussaaminen jää haaveeksi. Keksin laittaa smoothien joukkoon paahdetuista manteleista valmistettua Rapunzel-tahnaa täyteläisyyttä tuomaan. Toimii todella hyvin!
Tämänaamuisissa lasten smoothiekulhoissa on koristeena:
- granaattiomenaa
- puffattua tattaria
- kiiviä
- karpalojauhetta
Kun lasten smoothiekulhot ovat valmiit, teen aikuisten smoothiet lisäämällä lopppuun smoothiepohjaan vielä kaikenlaista tarpeen tai fiiliksen mukaan. Sekaan saattaa hurahtaa Maca-jauhetta, magnesiumia, vehnänorasta, lakritsijauhetta, spirulinaa…
Omaan smoothieeni lisään vielä puoli teelusikallista kaardemummaa, sillä rakastan sitä. Smoothien voi maustaa myös sesongin mukaan. Joulun lähestyessä aion lisätä joukkoon kokookosta, luumuja ja kanelia.
Mjam! Kannattaa kokeilla. Meidän lapset ovat ainakin tykästyneet smoothiekulhoihin!
*Puhdas C-vitamiini saatu blogiin kokeiltavaksi
17.10.2015
Nam 🙂
17.10.2015
Tässä smoothiessasi on aineksia, joita Suomessa ei kasva. Epä-ekologista.
Marjoja, marjoja ja vielä kerran kotimaisia raaka-aineita. Sillä tavalla banaanilaivat jättävät lastinsa paikallisille syötäväksi eikö vain?
18.10.2015
Jos aloitetaan puhe ruuan ekologisuudesta on mukaan syytä ottaa koko lihan- ja maidointuotanto. Se on se ylivoimaisesti kuormittavin, luonnonvaroja, energiaa ja resursseja tuhlaavaa ravinnon valmistus muoto. Joka päästöillään menee reippaasti liikenteen päästöjen ohi!
18.10.2015
Totta!
18.10.2015
Lupaan tehdä 100% kotimaisen supersmoothien!
18.10.2015
Saisko siihen tattaria jossain muodossa ja niin ettei penskat hoksaa sitä 😉
18.10.2015
Varmasti. Me syödään just parhaillaan tattari-nokkoslettuja!
21.10.2015
Hyvät smoothiet!
Suomessa ei luonnollisesti kasva lähes mikään suuren osan vuodesta ja kesälläkin vain suhteellisen vähän. Ei normaalituloisella ole varaa syödä pelkkiä suomalaisia marjoja ja poronlihaa, eikä tarvitsekaan! Ei tänne osteta banaaneja, avokaadoja tai kookoksia toisia hyväksikäyttämällä, päinvastoin, myyjä hyötyy aina! Jokainen ruokaa myyvä saa ruuastaan korvauksen, jonka hän käyttää parhaan näkemyksensä mukaan. Ei ole itsestäänselvää, että banaaneja viljelevällä maalla on puute juuri banaani-ruuasta. Kyllä he mielummin myyvät banaanejaan ja ostavat jotain muuta, esim. jota eivät itse vielä tuota. Tuotteiden myynti ulkomaille nostaa kansantaloutta ja sitä kautta vähitellen on itselläkin varaa syödä enemmän (banaaneja tai muuta).
Osta vain kotimaista -vouhotus on yleistä, samaa mantraa toistetaan muissakin maissa. Esim. suomalaisia marjoja pidetään huonompina Ruotsissa tai Norjassa, koska ne eivät ole kotimaisia siellä. Mitään objektiivista syytä tähän ei ole. Jos laatu on kunnossa, ei kasvatusmaalla ole väliä. Toki suomalaista epäsuotuisaa maataloutta voi haluta tukea, mutta tuemme sitä jo epäsuorasti monien tukien kautta. On ideologista ajatella että joka maassa täytyy viljellä kaikki itse, mutta jos lompakolta kysytään, niin aurinkoisemmassa etelässä on parempi viljellä kuin täällä. Erikoistuminen kunniaan.
21.10.2015
Kiitos hyvästä kommentista! Hienoa, että smoothien kautta voi miettiä maailmantaloutta…
29.10.2015
[…] pari viikoa sitten ohjeen, jolla olen tehnyt lapsille maistuvia, superravinteikkaita aamiaisia. Resepti oli nimeltään smoothiekulho. En usko, että nimellä oli vaikutusta, mutta yksi lukija […]
13.1.2016
[…] muutaman kuukauden smoothieputken jälkeen paluuta puuroon ei ole ollut näkyvissä. Kirjoitinkin ensimmäisistä muutikulhoista teille. Alkuhuuman jälkeen en ole panostanut enää ulkonäköön, vaan tykittänyt smoothien sisältöä […]
21.10.2016
[…] Jep. En minäkään. Todennäköisesti meidän perheen lapset eivät siis saa hurjan ravitsevista aamusmoothieista huolimatta tarpeeksi D-vitamiinia […]