Mama blessing -juhlat ovat askel synnytys- ja vauvakuplaan

Minulla on kyllä maailman ihanimmat naiset ympärilläni. Olen kertonut, että haluan mama blessing -juhlat baby showerin sijaan. Ja pari päivää sitten sain mitä halusin ja enemmänkin!

Kutsuin itse kaikki vieraat ja olin valmis järjestämään juhlatkin, mutta ihanat ystäväni perustivatkin salaisen messenger-ryhmän, jossa he sopivat juhlajärjestelyistä keskenään. Kutsuin ison joukon minulle läheisiä naisia, ystäviä lapsuudesta, nuoruudesta ja viime vuosien varrelta. Lisäksi kutsuin tuttavia, jotka ovat raskaana, sillä ajattelen että näin hekin saavat samalla mamablessingiä, ja raskaana he tuovat tilaan ihan omanlaisen energian.

Juhlat järjestettiin kodikkaasti parhaan ystäväni luona.

Juhlat pidettiin parhaan ystäväni Oonan luona

Ja niin vietin keskiviikkona yhden elämäni ihanimmista hetkistä.

Moni nyt varmaan ihmettelee, mitkä ihmeen Mama Blessing -juhlat. Minäpä kerron!

Mitä eroa on Mama blessing ja Baby shover -juhlilla?

Mama blessing -juhla on saanut vaikutteita eri kulttuurien siirtymäriiteistä. Alkuperäiskansoilla on ollut ja jossain on vieläkin, tapana pitää juhlia erilaisten elämänvaiheiden taitekohdissa. Yksi sellainen taitekohta on, kun nainen saa ensimmäisen lapsensa ja tulee äidiksi. Silloin on tapana että kylän tai yhteisön naiset kokoontuvat ja harjoittavat erilaisia rituaaleja ja siunaavat näin tulevan äidin uuteen elämään.

Onneksi tapaa voi soveltaa ja yhtälailla juhlan voi pitää vaikka kolmannen lapsen kohdalla, kuten minun tapauksessa. Minun ja meidän koko perheen elämä tulee ihan varmasti muuttumaan hyvin pian.

Mama blessing on ei-kaupallinen versio baby showerista. Materian sijaan tärkeämpää on kannustaa ja siunata äitiä. Vauvatavaroiden ja vaippakakkujen sijaan mama blessing -juhliin tuodaan rakkautta, hyviä ajatuksia ja energiaa ja jos jotain välttämättä haluaa, niin jotain ruokaa.

Mama blessing -juhlani ohjelma

Ihan ensin tietenkin tutustuttiin, sillä juhlissa kaikki olivat ystäviäni, mutta kaikki eivät olleet tavanneet toisiaan ennen. Samalla syötiin ihania herkkuja.

Sen jälkeen kätilöni Ria kertoi Mama blessing -juhlien tarkoituksesta, hän myös vastasi ohjelmanumeroiden ohjaamisesta. Ria kertoi muun muassa siitä, miten tärkeää naisten yhteisöllisyys. Meillä asia on ehkä hieman unohtunut, kun on Kela ja kaikenlaiset järjestelmät. Tämän seurauksena monessa asiassa vastuu hyvinvoinnista ja pärjäämisestä on sysätty yhteiskunnalle. Muualla äidistä ja vauvasta huolehtivat verkostot: äidit, ystävät, sukulaiset. Itsekin ajattelen että hyvinvoinnin kannalta ihmisten tukiverkko on välttämätön.

Vaikka paikalla oli läheisimmät ihmiset, lähetin myös ihanaa kiitollisuuden energiaa naapurillemme, jonka luona lapsemme olivat juhlien ajan. Meillä on melkeinpä yhteistalous ovinaapuriemme kanssa. Symbioottinen elo naapuriperheen kanssa on ihan pohjaton hyvinvoinnin lähde. Mutta se on sitten toisen postauksen aihe.

Myös toinen kätilöni, Johanna oli paikalla, hän kukitti minut seppeleellä, joka kuuluu myös äitijuhlien perinteisiin.

Kätilöni <3 

Perhosmaalaus

Alkuseremonian jälkeen minut seisotettin valkoisen kankaan eteen ja ystäväni alkoivat maalata jotain selkäni takana. Oli ihanaa olla maalattavana, sillä minulle piirustuksen mallina oleminen triggeröi ASMR-elämyksiä. Niinpä seisoin siinä kuin transsissa samalla kun kylmät väreet menivät niskaa pitkin.

Kun maalaus oli valmis, silmäni sidottiin ja sain mennä vaihtamaan vaatteet, eli toisin sanoen riisuuttumaan. Minut talutettiin takaisin maalauksen eteen ilman vaatteita. Parin valokuvan jälkeen sain kääntyä ja katsoa, millainen maalaus minulle oli tehty. Ihana perhonen, joka symboloi tietenkin elämän eri vaiheita. Pian minusta kuoriutuu vauvatoukka ja äitisiipeni saavat taas uusia värejä.

Suolaseremonia ja äitisuola

Maalauksen jälkeen istuimme rinkiin, jossa Ria kertoi suolarituaalin merkityksestä. Suola perinteisesti säilöö kurkkuja ja silakoita, mutta suolarituaalissa sen ajatellaan säilövän myös kauniita ajatuksia ja intentioita. Ria lisäsi ensimmäisenä suolaan marokkolaista teesekoitusta, joka symboloi tukiverkkoa ja yhteisöä äidin ja vauvan ympärillä. Marokossa suku on todella tärkeä osa elämää.

Suolariitistä olen kirjoittanutkin ihan vähän aikaa sitten. Siitä voit lukea tarkemmin tästä.

Tällä kertaa kulho kiersi piirissä ja suolan sekaan teen lisäksi pääsi muun muassa sitruunan, appelsiinin, greipin, mandariinin ja rosmariinin eteerisiä öljyjä. Oona lisäsi kulhoon voita, joka symboloi voimaa ja ihanaa pehmeää ja suojaavaa rasvakerrosta.

Tuoreet ja kuivatut mansikat kuvastavat hedelmällisyyttä, mehevyyttä ja elämäniloa. Tuoreita yrttejä jotka symboloivat vaikka mitä ihania asioita lisättiin myös. Nallekarkkeja lisättiin huumoria ja arjen iloa symboloimaan. Kaakaojauhe ja kaakaonibsit tulivat seksin korvikkeeksi, ihan varmuuden vuoksi. Kaardemummaa tuli meidän kodin henkeä symboloimaan ja arganöljyä tuomaan auringon lämpöä. 

Mutta mikä oli tärkein ainesosa? Sanat, joita ihanat naiset lausuivat minulle ja onnen kyyneleet, jotka valuivat vuolaina. Suolasta tuli syötävän hyvän tuoksuista ja pienelläkin nuuhkauksella voi todeta että se on ladattu ihanalla väreilevällä rakkauden energialla. Kuulostaa ehkä höpsöltä, mutta jos voisit haistaa niin ymmärtäisit.

Jokainen osallistuja sai mukaansa purkin tätä taivaallista suolaa. On ihana ajatella, että kaikilla on nyt sama energia kotonaan.

Synnytystanssi

Viimeisenä ohjelmassa oli synnytystanssi, jonka lantion heiluttelut valmistelevat tietenkin synnytykseen. Kätilö Ria ohjasi myös synnytystanssin ja oppimiamme liikkeitä voi tehdä myös synnytyksen aikana.

Tuntuu, että olen henkisesti suhtautunut mama blessing -juhlaan jonkinlaisena etappina. Olen koko raskauden ajan tietty valmistautunut eri tavoin synnytykseen, mutta nyt alkaa viimeinen ja ehkä tärkein vaihe. Nyt on viimein aika tehdä myös käytännön järjestelyitä ajatellen synnytystä ja vauva-aikaa.

Olen niin kiitollinen kaikille ympärilläni oleville naisille! Pakkaan synnytyskassiin mukaan jokaikisen ihanan ajatuksen ja kaiken väreilevän energian, jonka teiltä sain. Ja tietenkin myös purkillisen yhteistä äitisuolaa!

Nyt vetäydyn äitiyslomalle. Tai, no teen vielä viikonlopun aikana pari viimeistä luentoa Vaipaton vauva -kurssilleni.

Sitten olen päättänyt kerrankin pitää oikean äitiysloman. Kävin tänään ostamassa itselleni käsityötarpeita, sillä suorastaan jännittää, osaanko vain lomailla. En suorastaan tiedä mitä blogille tapahtuu. Voi olla, että blogini ydin, asiapostaukset, saavat nyt jäädä pariksi kuukaudeksi, en halua stressata vaan sukeltaa ihanaan vauvakuplaan.

Lupaan kuitenkin päivittää tänne kuulumisia.

4 Comments

 1. Anna
  29.6.2018

  Ihan tulee itsellenikin melkein onnenkyyneleet silmiin kun näytät niin hehkuvan onnelliselta ja terveeltä ja kauniilta. :’) Onnea ja rakkautta kasvavalle perheellenne! <3

  Vastaa
 2. Henna
  29.6.2018

  Ihanaa! Luulen pystyväni aistimaan tuon tunnelman, kyyneleet tulivat silmiini myös <3 Olet onnekas kun saat elää tälläisten ihmisten ympäröimänä!

  Vastaa
 3. Pia
  30.6.2018

  Olipa jälleen todella kaunis ja koskettava kirjoitus kera upeiden kuvien.
  Kaikkea parasta sinulle ja koko perheellesi Maria!
  T. Pia

  Vastaa
 4. Eevi
  1.7.2018

  HEi! Ei ole ” reilua” jos et tule kertoo synnytyskertomusta 😉 mielenkiintoista olisi lukea se sitten joskus kun itsekin menossa synnytykseen aika luomu ajatuksella ja jännällä odotan miten sitten oikeasti käy. Olen niin valmis jo synnytyää mutta baby ei ilmeiseti vielä 🙂

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top