Sukella pää pinnan päällä – näin lapsi oppi uimaan

Kasvattaminen on kyllä niin ihana mahdollisuus tarkastella meitä ihmisiä. Harvoinhan sitä muuten näkee ihmisen kehitysvaiheita niin läheltä. Minusta on kiinnostava tutkia etenkin sitä, miten omat ajattelutapamme vaikuttavat meihin itseemme.

Itseä on vaikea nähdä, mutta onneksi on näitä pieniä lapsia, joiden käyttäytymistä voi ihmetellä. Ja mitäs hyötyä siitä näkemisestä on, jollei siitä opi?

Säännöllisesti altaaseen

Olimme koko tammikuun Thaimaassa ja siellä uimme ihan koko ajan. Varpaat taisi olla rusinat koko kuukauden, niin paljon olimme meressä. Siellä kuitenkin tytär rakasti aalloissa kellukkeilla kellumista, joten annoin uimaharjoitusten olla, mehän oltiin sitäpaitsi lomalla eikä missään uimakoulussa!

Onneksi uimaharjoitukset alkoivat leikkikoulussa. Pienimmäisemme leikkikouluryhmä on käynyt koko kevään uimahallissa kerran viikossa. Opettaja mainitsikin viimeisen kerran päätteeksi, että lapsemme on kehittynyt huimasti uimahallijakson aikana. En tiedä tarkkaan mitä leikkikoulun kanssa uimahallissa on opeteltu, mutta muutos taidoissa oli huima!

Vein toissaviikolla lapset uimaan. Tytär näytti innoissaan uusia taitojaan, hän sukelteli ympäriinsä sulavasti kuin pieni delfiini.

Ajatukset rajoittavat taitojamme

Siellä uima-altaassa huomasin, että tyttären uimistaito oli aivan siinä hyppysissä ja yritin houkutella sitä esiin. Sanoin, että ”Sinähän osaat uida, kokeilepa uida!”. No eihän se niin mene. Lapsi oli sitä mieltä että hän EI OSAA uida. Ja hän sanoi sen minulle hyvin kovaan ääneen.

En tiedä johtuuko pikkusiskoudesta vai perfektionistisesta luonteesta vai mistä, mutta lapsistamme nuorempi on hyvin tarkka taidoistaan: Hän ei yleensä halua yrittää asioita, joita ei aivan varmasti osaa. Siksipä hän hermostui kun yritin patistaa uimaan.

Sitten keksin, että asiaa voi lähestyä toista kautta.

Ehdotin että ”Yritä sukeltaa pää pinnan päällä.”

Ja niin hän oppi uimaan.

Mietin, että sillä, miten me vanhemmat sanotaan jokin asia, voi olla yllättävän paljon merkitystä. Sille joka osaa sukeltaa, pää pinnan päällä sukeltaminen on helpompaa kuin uiminen. Ja pohdin, onkohan minulla tuollaisia asioita, joita en muka osaa tehdä, vaikka osaankin.

Kaikenlaisia lasikattoja sitä rakennellaan ajatuksen voimalla.

3 Comments

 1. Hanna
  26.4.2017

  Hieno teksti! Ja hyvä vinkki, aion kokeilla aivan samoin toimivan ja ajattelevan pikkusiskomme kanssa!

  Vastaa
 2. Mari
  27.4.2017

  Tottahan sinä osaat ja varmaan lapsesikin. Eivätkö he jonkin haastattelusi mukaan olleet yli-älykkäitä,neroja suorastaan. Hyvät geenit vanhemmilta,niin luulen…

  Vastaa
  1. Maria
   28.4.2017

   Hah. Tietenkin.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top