Tanskassa PHMB:tä sisältävät tuotteet vedetty pois markkinoilta

Tammikuussa paljastui että sadat myynnissä olevat kosmetiikkatuotteet sisältävät kiellettyä ainetta, polyaminopropyl biguanidea (PHMB). Aineen käyttö on kielletty kosmetiikkatuotteissa EU:n alueella. Ennen ainetta sai käyttää säilöntäaineena, jolloin maksimipitoisuus oli 0,3 % tuotteen painosta. ECHA on kuitenkin todennut, että aine ei ole turvallinen kyseisessä pitoisuudessa käytettynä.

PHMB_poisveto

Tukes

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on lausunut aineen käytön olevan yksiselitteisesti kiellettyä. Poisvetoa markkinoilta ei kuitenkaan viranomaisten lepsun ja odottavan asenteen takia ole vielä Suomessa nähty.

Tanskassa monet valmistajat ovat vetäneet PHMB:tä sisältävät tuotteet pois markkinoilta. Myös suuret kauppaketjut Matas ja COOP ovat poistaneet ainetta sisältävät aineet valikoimistaan. Myös kosmetiikkajätti L’Oréalin PHMB:tä tuotteet on poistettu hyllyistä. Suomessa L’Oréal haluaa kuitenkin myydä tuotteet pois hyllyistä ja väittää tuotteiden olevan turvallisia.

L’Oreal Paris Hei Minna ja Emmi, tuotteidemme turvallisuus on meille erittäin tärkeää. PHMB on EU:n kosmetiikka-asetuksen liitteen V sallittujen säilöntäaineiden listalla. Lisätietoa saatte kuluttajaneuvonnastamme..

MAIJA Oletteko siis edelleen sitä mieltä, että Tukesin lausunnon vastaisesti kaikki lukuisat PHMB:tä sisältävät tuotteenne ovat täysin turvallisia?

L’Oreal Paris‪ Hei Maija! Ymmärrämme, että tilanne askarruttaa. Lainsäädäntö on asian suhteen tällä hetkellä sekava. Kuluttajaneuvontamme auttaa sinua mielellään. Tukes sanoo asiasta näin: ”Aine on ollut korkeintaan 0,3 % pitoisuudella sallittuna kosmetiikkakäytössä, ja kosmeettisilta valmisteilta vaadittavissa turvallisuusselvityksissä vastuuhenkilöt ovat katsoneet käytön olevan turvallista markkinoilla tällä hetkellä olevissa tuotteissa”. http://www.tukes.fi/…/Tukes-odottaa-EUn-komissiolta…/

Ote keskustelusta L’Oréal Suomi Facebook-sivulla

Ainetta tuotteissaan käyttävien yritysten edunvalvontajärjestö, Teknikokemian yhdistys, vertasi Twitterissä PHMB:tä terraariossa olevaan mustaan mambaan, joka ei aiheuta riskiä lasin takana ollessaan.

PHMB ei tosiaan aiheuttaisi riskiä, jos sitä sisältävät tuotteet vedettäisiin pois kauppojen vitriineistä.

Kiinnostava kysymys on, miksi suomen valvontaviranomaiset odottavat EU:n päätöstä sallien kiellettyjen tuotteiden myynnin? Tanskassa yritykset reagoivat poisvedoilla heti, kun kiellettyjä aineita sisältävät kosmetiikkatuotteet paljastuivat.

Lähteet:
Copenhagen Post
Politiken.dk

2 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top