Uusi tutkimus paljastaa, että sikiön altistuminen kohdussa glykolieettereille, on yhteydessä myöhemmin lapsuudessa ilmeneviin heikentyneisiin kognitiivisiin taitoihin. Glukolieettereitä käytetään yleisesti liuottimena maaleissa sekä kosmetiikassa. Yksi yleisesti kosmetiikassa käytetty glykolieetteri on phenoxyethanol joka on toiselta nimeltään ethylene glycol ja suomeksi fenoksietanoli. Glykolieetterit ovat alkoholijohdannaisia.
Fenoksietanolia käytetään kosmetiikassa säilöntäaineena ja sen käyttöhistoria on pitkä muissakin kuluttajatuotteissa kuin kosmetiikassa. Euroopan komission riippumaton tiedekomitea SCCS on todennut aineen turvalliseksi kosmetiikkakäytössä maksimipitoisuudella 1 %. Kosmetiikassa sitä käytetään laajasti erilaisissa valmisteissa, esimerkiksi sampoissa, kosteuspyyhkeissä ja -voiteissa.
Raskalaistutkimuksessa oli mukana yli kaksisataa raskaana olevaa ranskalaisnaista. Naisilta kerättiin virtsanäytteet päivittäin aamuvirtsasta alkuraskauden ajan, eli alle 19 raskausviikkoon asti.
Tutkimuksessa selvisi, että jos äidin glykolieetterien aineenvaihduntatuotteiden pitoisuudet olivat raskauden aikana veressä koholla, oli lapsella suurempi todennäköisyys ongelmiin kognitiivisissa taidoissa, tämä ilmenee esimerkiksi hidastuneena puheen kehityksenä sekä normaalia huonompana tilanhahmotuskykynä. Lasten kognitiiviset taidot tutkittiin kuusivuotiaina.
Tutkimuksessa on otettu huomioon vanhempien koulutustasot ja elämäntyyli, joten todennököisesti ero johtuu altisteesta eikä siitä, että kosmetiikkaa käyttävät naiset tekisivät muita enempää lapsen kehitykseen haitallisesti vaikuttavia valintoja.