Vaalin vaippoja sekä luontoa – Ja siksi valitsen kotimaiset Muumi Babyt

Yhteistyö: Muumi Baby -vaipat

Kaupallinen yhteistyö: Muumi Baby Vaipat Kaupallinen yhteistyö: Muumi Baby Vaipat

Vaikka itse olen viljellyt termiä vaipaton vauva kuvaillessani vauvaa, jonka perheessä harjoitetaan vauvojen vessahätäviestintää, käytetään meillä päivittäin myös vaippoja. Meillä on käytössä kaikenlaisia vaippoja: on kestovaippoja, lakanoista leikattuja riepuja sekä kotimaisia ympäristömerkittyjä kertakäyttövaippoja.

Asenteeni vaippoja kohtaan on hyvin erilainen kuin suurimmalla osalla ihmisistä. Ajattelen, että kaikille ihmisille (niin vauvoille kuin vanhuksillekin) pitäisi ensisijaisesti tarjota mahdollisuus käydä vessassa tarpeillaan. Vaippaa silti tarvitaan, varmuuden vuoksi.

Tämä ei tarkoita, että väheksyisin vaippoja. Päin vastoin, arvostan ja vaalin jokaista vaippaa! Siihen on kaksi syytä: ne helpottavat arkeani merkittävästi ja olen siitä hyvin kiitollinen. Mietin joka kerta, miten helppoa vauva-arki nykypäivänä on. Kuvitelkaa miten erilaista oli olla vauvan äiti vain kolme tai neljä sukupolvea sitten! Saamme olla kiitollisia niin monesta asiasta, kuten jostain niin arkisesta asiasta, kuin vauvan vaipat. On helppo olla huomaamatta, miten suuren avun ne tuovat elämäämme.

Kertakäyttövaipan käytännöllisyyden lisäksi arvostan myös materiaalia eli luonnonvaroja, josta se on valmistettu. Meillä on vauvalla ollut syntymästä asti käytössä kotimaiset Muumi Baby -vaipat. Muumi Baby -vaipat valmistetaan kotimaisesta, sertifioidusta metsästä valmistetusta sellusta.

Söpöjä muumivaippoja ovat käyttäneet myös vanhemmat lapsemme esikoisesta lähtien, joten olen tainnut kehittää näihin myös jonkinlaisen nostalgisen tunnelatauksen.

Yhteistyö: Muumi Baby -vaipat

Kestävät käytössä

Muumi Babyt olen nyt kolmen vauvan kokemuksella mielestäni parhaat käytössämme. Käsittelen vaippoja huolellisesti, tietenkin, koska ne ovat vauvamme päällä. Mutta Muumi Babyt olen todennut myös hyvin kestäviksi: välillä teipit pitää nimittäin avata kiireellä, kun vien vauvan vaikka päiväunien jälkeen pisulle vessaan. Meillä siis saattaa olla koko päivän käytössä vain yksi vaippa, jota avaan ja suljen. Ja Muumi Babyt todella kestävät sen!

Vessahätäviestinnän kannalta näissä vaipoissa on myös hyvää, vessahätäviestinnän kannalta näissä vaipoissa on myös hyvää, että vaippa imee kosteuden nopeasti ja levittää kosteuden tasaisesti vaipan sisään. Näin vaippa tuntuu tosi kuivalta ja sitä voi käyttää uudelleen, vaikka vaippaan olisikin tullut jo yksi pisu.

Yhteistyö: MuumiBaby -vaipat

Kestävät ympäristön kannalta

Vaikka useilla vaipoilla on jo monenlaisia ympäristömerkkejä, on Muumi Baby omien tutkimusteni perusteella silti kaupan vaihtoehdoista ekologisin. Siihen on muutama syy: Tuote on valmistettu Suomessa kotimaisesta materiaalista tarkoittaa mahdollisimman pieniä kuljetusmatkoja ja kuljetusten aiheuttamia päästöjä. Lisäksi Muumi Babyt eivät sisällä hajusteita tai kemikaaleja, joiden valmistus kuluttaa myös luonnonvaroja. Muumi Babyjen valmistuspaikassa Tammisaaressa käytetään vain ekosähköä eli sertifioitua vesivoimaa. siitä ei synny lainkaan hiilidioksidipäästöjä. Muumi Babyjen tuotantolaitoksella ei synny lainkaan kaatopaikkajätettä vaan kaikki jäte poltetaan ja hyödynnetään uudelleen energiaksi

Yhteistyö: MuumiBaby -vaipat

Muumi Baby -vaipat ovatkin saaneet ensimmäisenä maailmassa Joutsenmerkin sekä Allergia- ja astmaliiton tunnukset. Hyvää muumivaipoissa on, että ne on pakattu tavallisen muovin sijasta biohajoavaan pakkaukseen. Itse olenkin käyttänyt vaippapakkausta usein biojätepussina, viimeksi mökillä.

Meillä siis käytetään Muumi Babyjä hyvillä mielin, silloin kun ne ovat tarpeen. Käsittelen jokaista Muumi Baby -vaippaa suurella kiitollisuudella ja arvostuksella, ne helpottavat elämää aivan suunnattomasti mahdollisimman pienellä vaikutuksella ympäristöön.

Siitä, miten meillä vähennetään vaippojen kulutusta kerron pian lisää!

PS. Onko teillä käytetty Muumi Babyja?

14 Comments

 1. Greta
  5.11.2018

  Kiva kirjoitus! Meillä käytetään pian 8kk-ikäisellä vessahätäviestintää harjoittajavalla vauvalla Muumi-vaippoja samoista syistä ja samoin kokemuksin! Kolme isompaa lasta olivat päivisin kestovaipoissa ja öisin muun merkkisissä kertiksissä (he ovat kouluikäisiä, en heidän vauva-aikoinaan itse tiennyt vvv:stä). Vaatimukset kertakäyttövaipoille olivat toisenlaiset (mm. imee paljon pissaa vuotamatta), mutta Muumi-vaipat ovat kyllä ehdottomasti nyt aivan lemppareita!

  Vastaa
 2. Noora
  5.11.2018

  Meidän synnärillä oli Muumi-vaippoja ja niitä tuli sitten ostettua kotiinkin. 🙂 Kiva että sairaala on ottanut kotimaisen tuotteen käyttöön ja näin kannustaa uusia perheitä siihen.

  Vastaa
 3. Nimetön
  5.11.2018

  Muumivaippoja mekin käytetty kolmen kanssa kestojen ohella. Ihan parhaita kertakäyttövaippoja ja valittu ne nimenomaan kotimaisuyden takia. 🙂

  Vastaa
 4. Nimetön
  5.11.2018

  Meillä oli käytössä Muumi-teippivaipat, mutta kun niiden laittaminen ei enää onnistunut ja piti siirtyä housuvaippoihin, jouduimme vaihtamaan merkkiä. Pieninkin housuvaippa on aivan liian iso meidän sirolle tytölle. :/

  Vastaa
 5. Essi
  5.11.2018

  Mua kiinnostaisi tietää, mitä muumivaippojen ”täyte” sisältää. Nimittäin, ainakin silloin jos vaipassa on paljon pissaa, siitä irtoaa vauvan iholle pienen pieniä kiteitä. Onko niin, että vaipat kokonaisuudessaan valmistetaan sellusta eivätkä sisällä lainkaan muovia tai muuta? Paitsi teipit varmaan muovia. Meillä käytettiin Naty-merkkiä, kun Muumit alkoivat epäilyttää. Mieluiten tietysti kannattaisi kotimaista.

  Vastaa
 6. Katya
  5.11.2018

  Minäkin käyttäisin Muumeja ja esikoisella käytinkin, mutta pienimmät housuvaipat on liian iso meidän tytölle. 😐

  Vastaa
 7. Maija
  6.11.2018

  Naty-merkkiset vaipat eivät tunnu yhtään muovisilta, toisin kuin muumivaipat. Ymmärtääkseni ovat ympäristöystävällisempiäkin kuin muumit. Kannattaa tutustua ja kokeilla!!

  Vastaa
  1. Nella
   7.11.2018

   Millä perusteella Natyt on ympäristöystävällisempiä kuin Muumit? Osaatko Maija yhtään perustella…? Suurelta osin näissä vaikuttaa olevan samat tai ainakin samankaltaiset ainesosat. Natyssä ärsyttää se että heidän viestinnästään saa tosi paljon sen vaikutelman että vaipat ovat biohajoavia vaikka sitten etsimisen ja etsimisen jälkeen sivuilta löytää pienen präntin että hups ei ne olekaan ihan – sori siitä. Muumit ei sentään väitä olevansa biohajoavia.

   Omasta mielestäni Muumit ovat parempi vaihtoehto! Tämä siksi että raakaaineiden kohdalta en tiedä mitään eroa (kerro ihmeessä jos sinulla on jotain faktaa), mutta ovat ainakin kotimainen vaihtoehto toisin kuin Naty joka tulee ties mistä, ja Muumien pakkausmateriaali on ympäristöystävällisempi. Hyvän valinnan olet tehnyt Maria 🙂

   Vastaa
   1. Essi
    19.11.2018

    Kysyin mitä Muumi-vaipat sisältävät. Tämän vastauksen sain:

    Teippivaippa:
    Pintakerros (ihoa vasten): polypropeenikuitukangas
    Imukerros: kotimainen selluloosa ja erittäin imukykyinen natrium polyakrylaatti
    Vaipan ulkopinta: hengittävä polyeteenimuovi ja polypropeenikuitukangas tai polypropeenin ja polyeteenin kuitukangasseos
    Vuotosuojat: polypropeenikuitukangas
    Etukorva: polypropeenikuitukangas
    Takakorva: LDPE- ja polyeteenimuovi sekä polypropeenikuitukangas
    Joustinlangat: elastaani

    Housuvaippa:
    Pintakerros (ihoa vasten): polypropeenikuitukangas
    Imukerros: kotimainen selluloosa ja erittäin imukykyinen natrium polyakrylaatti
    Vaipan ulkopinta: hengittävä polyeteenimuovi ja polypropeenikuitukangas
    Vuotosuojat: polypropeenikuitukangas
    Joustinlangat: elastaani

    Muumivaipoissa käytetyt raaka-aineet täyttävät Joutsenmerkin sekä Allergia-, Iho- ja Astmaliiton asettamat tarkat kriteerit kemikaaleille.

    Päätelkää siitä sitten kuinka muovittomat Muumi-vaipat oikeasti ovat. 😉 Toki silti iso plussa kotimaisuudesta!

   2. Essi
    19.11.2018

    Naty-vaippojen asiakaspalvelu vaatisi parempaa kielitaitoa. Mutta ympäripyöreä sisällysluettelo löytyy suomeksi nettisivuiltakin. Kas tässä:

    Sen sijaan, että vaippamme valmistettaisiin pääosin öljyyn pohjautuvasta muovista kuten muilla brändeillä, Natyn vaipoissa käytetään maissitärkkelystä ja muita luonnon ainesosia niin paljon kuin mahdollista. Vaikka vaipat eivät vielä ole 100% biohajoavia, olemme ylpeitä askeleista, joita olemme ottaneet tarjotaksemme sinulle ympäristöystävällisiä vaippoja.

    Natyn vaipat valmistetaan kloorittomasta puumassasta, joka tuo imukykyä. Takakalvo ja keskiosa ovat maissipohjaisia, ja itse vaippaosa on klooritonta selluloosaa. Parantaaksemme vaippojen imukykyä, on vaipoissamme myös pieni määrä SAPia.

 8. Maija
  10.11.2018

  Meillä esikoisella ei vaippa-alueen iho kestänyt kuin kestovaippoja ja Natyja. Iho oireili liberoista ja muumeista. Joten oletan että Naty-vaipat ovat kaikista ihoystävällisempiä, oletan myös että haitallisia aineita on vähemmän kuin muissa vaipoissa. Toki vuosia on kulunut jo muutamia, joten iho-oireita aiheuttaneet vaipat voidaan tehdä nykyään toisin. Kemikaalitutkan/Kuluttajalehden tekemän tutkimuksen (vuosi??) alkuperäiseltä mustaltalistalta on poistettu Pirkan vaipat joilla on sama valmistaja kuin Muumi vaipoilla.

  Naty kertoo sivuillaan ihan samalla fonttikoolla että pyrkivät kehittämään biohajoavaa vaippaa. Eivät valmista sitä parhaillaan.
  Vaippa valmistajat eivät liikaa kerro vaippojen ainesosista, mutta jo pelkästään se miltä eri vaipat tuntuvat ihoavasten kertoo minun mielestäni jotain.

  Olisin enemmän kiinnostunut Maria sinun mielipiteestäsi asiaan, sillä mielestäni olet blogannut mielenkiintoisista ja tärkeistä asioista. Vähän herättää ihmetystä yhteistyösi kertakäyttövaippa firman kanssa. Teitkö joskus vaippavertailun blogiin?? Vai oliko se tuo kemikaalitutkan puolelta edelleen löytyvä postaus?

  Mukavaa syksyä!

  Vastaa
  1. Maria
   11.11.2018

   Kiitos viestistä! Olen joskus Kemikaalitutkaan kirjoittanut eri vaipoista. Mun suositushan olisi että kaikki harjoittaisivat vauvojen vessahätäviestintää ja käyttäisivät kestovaippoja jos niitä tarvitaan, mutta huomaan että se on monelle iso kynnys. Siksi haluan näyttää että kertakäyttövaipoista kannattaa valita mahdollisimman ekologinen (Suomessa uskon sen olevan Muumi Baby) ja vähentää vaippojen käyttöä sekä lyhentää vaippaikää yleensäkin.

   Vastaa
 9. […] Lue täältä, miksi valitsimme Muumi Baby -vaipat ja miksi olen niitä toivonut myös lähikauppojemme […]

  Vastaa
 10. Mamsu
  11.2.2019

  Muumeja käytettiin meilläkin molemmilla, melkein kaikissa muissa merkeissä pistävä kemikaalinhaju. Ja kotimaisia ❤️

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top